Hyppää sisältöön

Helsingin Malminkartanoon tulee uusi asuinalue – Suunnitelmissa on mukana uusi koulu ja biokaasulaitos

Uuden asuinalueen tieltä puretaan muun muassa huonokuntoisia koulu- ja hallirakennuksia.

Kuvassa pienkerrostaloja ja puinen terassialue.
Tällaiselta Malminkartano voisi tulevaisuudessa näyttää. Kuva: INARO
Don Lehtinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin Malminkartanon luoteisosaan rakennetaan uusi noin 1 300 asukkaan asuinalue. Kaupunginvaltuusto hyväksyi Pihkatien asemakaavan ja kaavamuutoksen keskiviikkoiltana.

Kaavan voimaan tulon jälkeen alueelle on mahdollista rakentaa uusia asuinrakennuksia, koulurakennus, liiketiloja ja julkinen puisto. Koulurakennukselle on varattu tontti Kaarnatien ja Kartanonmetsäntien risteyksestä.

Alueen suunnittelun pohjana on käytetty 2017 ratkaistun arkkitehtuurikilpailun voittajaehdotusta. Arkkitehtuurikilpailun voitti tuolloin Serum Arkkitehdit Letti-nimisellä ehdotuksellaan.

Lisäksi on tutkittu biokaasulaitoksen sijoittamista toiseen suunnitelluista pysäköintilaitoksista. Kaavamääräysten mukaan asuinkerrostalojen korttelialueilla on tuotettava uusiutuvaa energiaa lämmitykseen tai vaihtoehtoisesti liityttävä alueelle suunniteltuun hiilineutraaliin lähienergiaverkkoon. Lisäksi tonteilla tulee tuottaa aurinkoenergiaa.

Pihkatien korttelialueella on tällä hetkellä Ammatinedistämislaitossäätiö AEL:n omistamia opetus- ja hallitiloja. Kaavaratkaisussa huonokuntoiset ja vähällä käytöllä olevat koulu- ja hallirakennukset puretaan. Koulutuskeskuksen vanha päärakennus säilytetään, ja myös vanhalle painotalolle tutkitaan uutta käyttöä.

Suosittelemme