Hyppää sisältöön

Etelä-Savon väestöennusteet näyttävät surkeilta – maakuntajohtaja: ”Suurin surmankuoppa on se, että ennusteet otetaan itseään toteuttavina”

Konsulttitoimisto MDI:n ennusteissa Etelä-Savon väestömäärät laskevat tulevina vuosina. Maakuntajohtaja pitää ennusteita mahdollisuutena korjata maakunnan omaa toimintaa.

Maakuntajohtajan mukaan Etelä-Savon yksi valttikortti on hyvä elinympäristö, johon puhdas luonto olennaisesti kuuluu. Kuvituskuva. Kuva: Elina Virtanen
Milka Krogerus,
Maria Bonnor

Etelä-Savon kuntien väestökehitys näyttää lohduttomalta.

Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n laatiman ennusteen mukaan väkiluku laskee Etelä-Savon kunnissa vähintään kymmenellä prosentilla vuoteen 2040 mennessä. Juvalla, Sulkavalla ja Enonkoskella väki vähenisi yli viidenneksellä.

Etelä-Savon maakuntajohtaja Pentti Mäkinen muistuttaa, että nämä luvut ovat ennusteita, eivätkä vääjäämätön totuus maakunnan tulevaisuudesta.

– Suurin surmankuoppa on se, että ennusteet otetaan itseään toteuttavina, eikä mahdollisuutena kehittää omaa toimintaa. Väestöennusteiden tehtävä on tarjota päättäjille työkaluja sen arvioimiseksi, tarvitaanko toimia, joilla kehitykseen voidaan vaikuttaa ja millaisia ne ovat, Mäkinen sanoo.

Konsulttitoimisto MDI selvitti ensimmäistä kertaa myös mahdollisen maahanmuuton vaikutusta eri alueiden väkilukuun. Etelä-Savossa maahanmuutto vaikuttaisi väestön määrään maltillisesti, alle viisi prosenttia.

Muuttajista eloa maakuntaan

Nettomuutto on maakunnassa plussalla, mutta se itsessään ei vielä pelasta.

– Etelä-Savossa kuten koko maassa on voimakkaasti panostettava työperäiseen maahanmuuttoon, Mäkinen toteaa.

MDI:n ennusteissa jatketaan Mäkisen mukaan koronan aiheuttamaa trendiä, jossa kasvukeskuksista muutetaan maakuntiin.

– Tämän kehityksen jatkuminen tulevaisuudessa näyttäisi olevan myös Etelä-Savolle hienoisesti paras skenaario. Kuitenkaan tähänkään ei voi luottaa, koska tilanne on muuttunut Ukrainan sodan, energiakriisin ja inflaation myötä,

Maakuntajohtajan mukaan Etelä-Savon voimavarat piilevät toimivissa palveluissa, laajoissa koulutusmahdollisuuksissa ja hyvässä ympäristössä.

– Turvallinen ja puhtaaseen luontoon perustuva elinympäristö toimii vetovoimatekijänä vakituisille ja vapaa-ajan asukkaille.

Suosittelemme sinulle