Hyppää sisältöön

Tutkija keskustan kannatusalhosta: Puolue on hankalassa asemassa talouskeskustelussa ja turvallisuuspolitiikalla vaikea erottautua

Jenni Karimäki muistuttaa, että keskusta saavutti vuoden 2015 eduskuntavaalivoittonsa juuri talouspoliittisilla teemoilla. Nyt keskusta istuu runsaasti velkaa ottavassa hallituksessa.

Politiikan tutkijan mukaan keskustan kannatusalho johtuu puolueen hankalasta asemasta tämänhetkisessä talouspoliittisessa keskustelussa. Helsingin yliopiston yliopistotutkija Jenni Karimäen mielestä keskustan hankala asema syntyy, kun tiukasta talouslinjastaan aiemmin tunnettu puolue istuu runsaasti velkaa ottavassa hallituksessa.

Karimäki arvioi torstaina Ykkösaamussa, että kannatusmittausten kärjessä olevat kokoomus ja SDP tarjoavat tällä hetkellä talouspoliittiseen keskusteluun keskustaa selkeämpiä vaihtoehtoja.

Karimäki muistuttaa, että keskusta saavutti vuoden 2015 eduskuntavaalivoittonsa juuri talouspoliittisilla teemoilla. Silloin keskiössä olivat Suomen velkaantumiseen taittaminen ja talouden kuntoon saaminen.

– Silloinen kampanja oli hyvin erinäköistä politiikkaa kuin mitä keskusta on valtiovarainministeripuolueena joutunut kuluvalla hallituskaudella tekemään, Karimäki totesi.

Helsingin yliopiston valtio-opin dosentti Hanna Wass arvioi, että keskustan kannatusta ovat saattaneet nakertaa myös yksittäiset inflaatioon liittyvät talouspäätökset, kuten taannoinen koko väestöä koskeva lapsilisäkorotus. Wass muistuttaa, että keskustaa on syytelty runsaasti populismista lapsilisäkorotukseen liittyen.

”Turvallisuuspolitiikalla vaikea erottautua puolueiden kesken”

Keskustalla on hallituksessa valtiovarainministerin salkun lisäksi muun muassa elinkeinoministerin ja puolustusministerin salkut. Puolue ei kuitenkaan saa muista ministerinsalkuista juurikaan vetoapua, näkee Jenni Karimäki.

Karimäen mukaan esimerkiksi puolustusministeri Antti Kaikkosen esiintymisiä ja ulostuloja on pidetty kevään aikana onnistuneina.

Ongelmana Karimäen mukaan on kuitenkin se, että turvallisuuspoliittisista kysymyksistä ei vallitse poliittisella kentällä tai kansalaisten keskuudessa kovin suurta erimielisyyttä.

– Se [turvallisuuspolitiikka] on ehkä vähän sellainen teema, jolla on vaikea erottautua puolueiden kesken.

Lue myös:

Ylen kannatusmittaus: Keskusta on mittaushistorian pohjalukemissa, perussuomalaisten kannatus noussut

Analyysi: Kannatusmittaus lupailee hallitukselle vaikeita aikoja ennen seuraavia vaaleja – ja siksi odotettavissa on irtiottoja

Suosittelemme sinulle