Hyppää sisältöön

Itärajan kansanedustajat eri linjoilla raja-aidasta – yksi haluaa testailla, toinen ihmettelee, miksei aitaa jo rakenneta

Kansanedustaja Jukka Kopra ihmettelee raja-aitahankkeen hitautta. Hanna Holopaisen mukaan työ etenee rajavartioston toiveiden mukaisesti.

Rajavartiolaitoksen havainnekuvassa raja-aita näyttää tältä. Kuva: Rajavartiolaitos

Keskustelu aidan rakentamisesta Suomen itärajalle on ottamassa askelen eteenpäin.

Ilta-Sanomat kertoi (siirryt toiseen palveluun) eilen keskiviikkona, että sisäministeriö esittää valtion seuraavaan lisätalousarvioon kuuden miljoonan euron rahoitusta aidan koepätkän rakentamiseen.

Aitaa rakennettaisiin ensin testimielessä muutama kilometri Kaakkois-Suomeen. Rakentamisen on määrä alkaa vielä tämän vuoden puolella.

Eteneekö raja-aita-asia Suomessa riittävän nopeasti? Kysyimme asiaa kahdelta lappeenrantalaiselta kansanedustajilta, kokoomuksen Jukka Kopralta ja vihreiden Hanna Holopaiselta.

Hitautta vai rajan toiveiden toteuttamista?

Oppositiopuolue kokoomuksen Jukka Kopra arvostelee etenemistahtia hitaaksi.

– Hyvä, että asiassa vihdoin edetään, mutta täytyy ihmetellä hallituksen jähmeätä toimintaa tässä asiassa. Raja-aita-asiassa on edetty todella hitaasti, ja nyt pannaan vain pieni koeprojekti pystyyn, Kopra sanoo.

Hän katsoo, että Rajavartiolaitos pystyisi edistämään asiaa nopeastikin, mutta poliittinen päätöksenteko sakkaa.

Itärajalla on tällä hetkellä aitaa, jonka tarkoituksena on estää lähinnä kotieläinten liikkuminen rajan yli. Koko matkalta rajaa ei ole aidattu. Arkistokuva on Lappeenrannan Nuijamaalta vuoden takaa. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Hallituspuolue vihreiden kansanedustaja Hanna Holopainen puolestaan sanoo, että aita-asiassa edetään Rajavartiolaitoksen toiveen mukaisesti.

– Rajavartiosto on toivonut, että tässä lähdetään pilotin kautta liikkeelle, jotta pystytään selvittämään raja-aidan toimivuuteen liittyvät asiat. Hallitus on näin etenemässä, Holopainen sanoo.

Hän muistuttaa raja-aidan rakentamisen olevan suuri investointi, jota koskevia päätöksiä ei ole syytä tehdä hätiköiden. Testiaidan avulla selvitetään esimerkiksi, millainen aita toimii Suomen olosuhteissa.

Yllä olevasta audiosta voit kuunnella, miten raja-aidan rakentaminen eteni Virossa. Aiheesta kertoo Ylen Viron-toimittaja Rain Kooli.

Suunnitelma valmistui viime viikolla

Keskustelua aidan rakentamisesta Suomen itärajalle on käyty tänä vuonna vilkkaasti sen jälkeen, kun viranomaisten kerrottiin kaavailevan aitarakenteita itärajan kriittisiin kohtiin.

Aita nousi keskusteluun myös aiemmin, syksyllä 2021, kun Valko-Venäjä ohjasi siirtolaisia Puolan rajalle.

Rajavartiolaitoksen suunnitelma raja-aidaksi valmistui viime viikolla.

Rajavartiolaitoksen päällikkö Pasi Kostamovaara kuvaili aitaa A-studion haastattelussa jopa välttämättömäksi tilanteessa, jossa Suomeen kohdistuisi välineellistettyä tai laajamittaista maahantuloa.

Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja Jukka Lukkari kertoo, että laki mahdollistaa aitahankkeen käynnistämisen, mikäli se saa rahoituksen.

Valtaosa aidasta tulisi todennäköisesti Kaakkois-Suomen rajavartioston alueelle, jossa sijaitsevat myös itärajan vilkkaimmat rajanylityspaikat.

Tältä näytti raja-aita Viron itärajalla vuonna 2021. Virolla ja Venäjällä on rajaa noin 340 kilometriä, josta maarajaa on noin 135 kilometriä. Kuva: Jan Erik Kooli

Aidan perusajatus olisi sama kuin esimerkiksi Puolan ja Viron raja-aidoissa, eli sen tavoitteena olisi estää tai hidastaa luvatonta liikkumista rajan yli. Fyysisen esteen lisäksi raja-aidalla hyödynnettäisiin esimerkiksi teknistä valvontaa.

– Varmasti toteutusvaihtoehdot voivat olla erilaisia. Suomessa suunnittelu on kesken eikä rahoitusta ole myönnetty, joten lopullista ratkaisua on vaikea arvioida, Lukkari kertoo.

Lue myös:

Sisäministeri Mikkonen: Pidän tärkeänä, että aidan rakentamista itärajalle tarkastellaan

Rajavartiolaitoksen päällikkö: Itärajan aita olisi jopa välttämätön laajamittaisen ja välineellistetyn maahantulon hallitsemiseksi

Terttu Ravin koti on itärajalla, ja nyt hän haluaa rajalle vankan aidan: ”Aamulla katson verhonraosta, onko vierasta väkeä pihalla”

Rajavartiolaitos: Itärajalle saattaa nousta raja-aitaa jo tänä kesänä – nyt Suomen ja Venäjän välissä ei ole juuri mitään estettä

Itärajan järeä aitaaminen saa kovaa kritiikkiä tutkijalta – Jussi P. Laine: "Aita ei ole vain aita"

Hontelo piikkilanka-aita ei estä ihmistä ylittämästä Suomen itärajaa – viranomaiset suunnittelevat nyt aitaa, jota ei niin vain ohiteta

Suomen itärajalla kulkee hontelo piikkilanka, ja Valko-Venäjän kriisi aloitti pohdinnan kunnon aidasta – rajan lähellä ajatukset ristiriitaisia

Suosittelemme sinulle