Hyppää sisältöön

Kaksi jääkiekon SM-liigatuomaria loukkaantui lyhyen ajan sisällä – heillä on tärkeä viesti pelaajille

Jääkiekon SM-liigan kasvanut vauhti ja vaatimustaso näkyvät myös tuomareiden toiminnassa. Edelleen sivussa olevat Joni Pekkala ja Oskari Saarimäki muistuttavat pelaajia tuomareiden huomioimisesta.

Joni Pekkala (oik.) ei vielä tiedä, milloin pääsee palaamaan jäälle loukkaantumisen jäljiltä. Kuva: Mika Kylmäniemi / All Over Pres
Pertti Lappalainen,
Vilma Ahosola

Jääkiekon SM-liigassa nähtiin syyskuun lopulla kaksi ikävää linjatuomarin loukkaantumista. Molemmat tapahtuivat aloitustilanteiden jälkeen. Ensin 22. syyskuuta Joni Pekkala putosi jäänpintaan HPK:n ja JYPin ottelussa ja joutui jättämään kentän. Muutama päivä myöhemmin (28.9.) Oskari Saarimäki loukkaantui KalPan ja Ilveksen pelissä eikä palannut kaukaloon.

Kumpikin on edelleen sivussa. Pekkalan olkapää meni sijoiltaan kontaktitilanteen seurauksena.

– Tällä hetkellä kunto on hyvä. Paikkoja kuntoutetaan, Pekkala kertoo.

Saarimäki sai puolestaan kiekon kaulaansa ja joutui leikkaukseen kilpiruston murtuman takia.

– Paluuaikataulusta ei vielä ole varmuutta. Lokakuun 16. päivään asti odotetaan, miten vamma paranee. Sen jälkeen katsotaan päivä kerrallaan, Saarimäki avaa tilannettaan.

Aloitustilanteissa piilee vaara

Molemmat tuomarit muistuttavat pelaajia aloitustilanteiden vaarallisuudesta. Tuomarin on mahdotonta vain kadota edestä, kun kiekon on pudottanut jäähän.

– Pää ylös mielellään, kun sieltä tuomarin takaa aloituksessa tullaan, Pekkala kuvailee kiekkotermein.

SM-liigan erotuomarijohtaja Jyri Rönn on noteerannut aloitusten riskit.

– On tapahtunut tilanteita, joissa pelaajat ovat tulleet tuomarien jaloille ja tuomarit ovat lentäneet selälleen. Jos on mahdollista välttää kontaktia tuomarin kanssa, näin tulee tehdä. Tuomarien tulee hyväksyä se riski, että pelissä voi tapahtua jotain, Rönn summaa.

Riskejä pienentävät kehittyneet suojavarusteet. Tuomareilla on käytössä polvi- ja kyynärsuojat sekä erilaisia suojapaitoja. Liikaa suojia ei saa olla, jotta liikkuminen jäällä ei vaikeudu.

Pelin vauhti lisää vaatimustasoa

Liigan koventunut taso ja pelitempo vaikuttavat Pekkalan mukaan myös tuomareiden toimintaan jäällä. Tämä on noteerattu tuomareiden keskuudessa.

– Fyysisyys liigassa on kasvanut huomattavasti. Syntyy aiempaa enemmän kamppailuja ja ehkä sitä kautta enemmän myös vaaratilanteita, Pekkala analysoi.

Liigan tason noususta on puhuttu kovien pelaajasiirtojen myötä paljon. Kumpikaan loukkaantuneista tuomareista ei ole kuitenkaan kokenut kaukalossa turvattomuuden tunnetta.

– Meillä on selkeät toimintatavat, miten jäällä pyritään liikkumaan, joten ei siellä huolestuta tai pelota. Olemme osa peliä ja toimimme sen mukaan, Pekkala sanoo.

Saarimäki korostaa tuomarien fyysisen kunnon merkitystä. Kun tuomarin kunto on kohdallaan, tempossa pysyy mukana ja tuomarointi helpottuu.

Pekkala on monta kertaa miettinyt, miten olkapäävammaan johtaneelta tilanteelta olisi voitu välttyä. Suoraa vastausta miehellä ei ole.

Saarimäki puolestaan syyttää loukkaantumisestaan suurimmaksi osaksi huonoa tuuria. Tulevaisuus ei huoleta kumpaakaan.

– Minulle ei ole jäänyt mitään pelkotiloja. Voihan se olla, että ensimmäisissä peleissä esimerkiksi varon hieman enemmän, mutta tuskin tulee mitään pysyvää vaikutusta, Saarimäki arvioi.

Lue myös:

Suosittelemme sinulle