Hyppää sisältöön

Migri haluaa venäläiset ja ukrainalaiset pois saman katon alta – asumisohjeilla ei vaikutusta pohjalaismaakuntien vastaanottokeskuksiin

Migri haluaa estää konfliktit ukrainalaisten ja venäläisten välillä. Venäläiset turvapaikanhakijat sijoitetaan lokakuun aikana eri vastaanottokeskuksiin kuin ukrainalaiset.

Vastaanottokeskuksen hätämajoitushuoneessa odottamassa patjoja ja makuupaikkoja liinavaatteineen.
Seinäjoen vastaanottokeskuksen hätämajoituksessa ei ole asukkaita. Pohjalaisista vastaanottokeskuksista haetaan lähennä toimistopalveluita, kaikki alueelle tulijat asuvat omissa asunnoissaan. Kuva: Elina Niemistö / Yle
Anne Elhaimer

Maahanmuuttovirasto (Migri) haluaa varmistaa, että Suomessa asuvat ukrainalaiset voivat asua vastakin turvallisesti vastaanottokeskuksissa (vok).

Siksi ukrainalaiset ja venäläiset eivät enää jatkossa asu samoissa asuintiloissa eli käytännössä saman katon alla. Uudet maahantulijat sijoitellaan heti erilleen toisistaan.

Ohjeella pyritään välttämään turvattomuuden tunnetta ja mahdollisia konflikteja venäläisten ja ukrainalaisten kesken.

Migristä korostetaan, ettei varsinaisia konflikteja ole tähän asti ilmennyt. Sen sijaan kentältä on tullut viestiä turvattomuuden kokemisesta.

Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Ilkka Haahtela korostaa, ettei kenenkään pidä kokea oloaan turvattomaksi vastaanottokeskuksessa.

– Samoissa keskuksissa asuminen mahdollistaa sen, että tunteet ovat epämiellyttäviä, hän myöntää.

– Emme voi odottaa sitä että tuleeko lopulta konflikteja, vaan yritämme turvata oleskelun ja majoituksen koko ajan.

Jotta ikäviä tilanteita ei syntyisi, kansallisuudet on päätetty sijoitella uudelleen. Venäläisten uudelleensijoittelu tehdään lokakuun aikana.

Yhteismajoitusta tarjoavia vastaanottokeskuksia on etenkin pääkaupunkiseudulla.

Pohjanmaalla asutaan itsekseen

Uusilla asumisohjeilla ei ole vaikutusta pohjalaisten vastaanottokeskusten toimintaan.

Kaikissa Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan vastaanottokeskuksissa asiakkaat asuvat yksityisissä asunnoissa, joko omissa tai yksityisasunnoissa. Tarvittaessa turvapaikanhakijat asioivat vokin palvelupisteessä.

– Vastaanottoraha maksetaan nykyisin pääosin sähköisesti, joten edes sen takia vastaanottokeskuksen käytäville ei tarvitse tulla jonottamaan, kertoo Kokkolan vastaanottokeskuksen johtaja Jarkko Norrena.

Tilanne on hyvin erilainen kuin edellisessä pakolaiskriisissä vuonna 2015, jolloin esimerkiksi Kauhavan entisellä lentosotakoulu oli suuri turvapaikanhakijoiden keskus.

Venäläisiä turvapaikanhakijoita ei ole pohjalaismaakunnissa tällä hetkellä käytännössä lainkaan. Yksittäisiä venäläisiä on tullut alueelle jo ennen Venäjän liikekannallepanoa. Tilanne saattaa muuttua, kun Migri nyt siirtää asiakkaitaan uuden ohjeen takia eri puolille maata.

Lue lisää:

Venäläisten turvapaikanhakijoiden tulo säikäytti ukrainalaiset, ja nyt Maahanmuuttovirasto haluaa heidät eri paikkoihin

Suosittelemme sinulle