Hyppää sisältöön

Käräjäoikeus päätti Vallilan puukotuksen kolmannen syytetyn olleen tekohetkellä 14-vuotias – synnyinmaassa tehty arviointi oli luotettavampi

Poikaa vastaan ei voida nostaa syytteitä, sillä hän ei ollut ikänsä vuoksi rikosvastuussa.

Uhri oli kuollessaan 18-vuotias. Kuva: Silja Viitala / Yle

Helsingin käräjäoikeus on todennut kolmannen Vallilan puukotukseen osallistuneen pojan olleen tekohetkellä 14-vuotias. Se tarkoittaa, että poika ei ole rikosvastuussa, eikä häntä voida asettaa syytteeseen.

Käräjäoikeus arvioi, että lokakuussa 2020 Helsingin Vallilan Alepan edessä tapahtuneeseen tappoon osallistuneen pojan ikää ei voitu riittävän luotettavasti selvittää tapauksen jälkeen hänen ollessaan 15-vuotias. Oikeuden mukaan pojan iän arvioi luotettavimmin lääkäri pojan synnyinmaassa hänen ollessaan pieni lapsi.

Poliisi alkoi maaliskuussa 2021 epäillä, että 14-vuotiaaksi luultu poika olisikin selvästi vanhempi, ja hänelle tehtiin oikeuslääketieteellinen ikäarviotutkimus. Sen perusteella poika oli ainakin kaksi vuotta vanhempi kuin luultiin.

Oikeuden mukaan vastaajan synnyinmaan viranomaiset olivat löytäneet pojan hänen ollessaan pieni, hänen ikänsä oli arvioinut paikallinen lääkäri. Hänet sijoitettiin lastenkotiin, kunnes hänet adoptoitiin alle kouluikäisenä Suomeen. Pojan ikää ei oltu kyseenalaistettu ennen tapon tutkintaa vuonna 2021.

Ikäarviossa tutkittiin muun muassa pojan luuston kehitystä hampaistosta ja ranteesta otettujen röntgenkuvien avulla. THL:n tutkimustodistuksen mukaan on todennäköistä, että vastaaja oli tuolloin 16 vuoden ikäinen.

Käräjäoikeus arvioi, että tutkimustulokset olivat osin ristiriitaiset. Niihin liittyi epävarmuustekijöitä, sillä niissä ei ollut riittävästi huomioitu vastaajan etnisen taustan vaikutusta luuston kehitykseen tai sitä, että tutkimusten mukaan adoptiotaustaisilla lapsilla murrosikä alkoi usein keskimääräistä varhemmin. Tämä saattoi vaikuttaa luuston ja hampaiston kehitykseen.

Päätös on yksityiskohtaisen pojan terveydentilaa ja kehitystä koskevan aineiston sekä vastaajan nuoren iän vuoksi määrätty kokonaan salaiseksi.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Syyttäjä nosti elokuussa 2022 poikaa vastaan syytteet taposta ja törkeästä ryöstöstä. Syytteitä alettiin puida Helsingin käräjäoikeudessa syyskuun puolivälissä.

Helmikuussa 2021 Helsingin käräjäoikeus tuomitsi teon aikaan 16-vuotiaan pojan yhteensä yhdeksän vuoden ja neljän kuukauden ehdottomaan vankeuteen taposta ja törkeästä ryöstöstä nuorena henkilönä. Toinen teon aikaan 16-vuotias poika tuomittiin tapaukseen liittyen törkeästä ryöstöstä ja avunannosta tappoon nuorena henkilönä neljän vuoden ja kuuden kuukauden vankeusrangaistukseen.

Lue lisää:

Suosittelemme sinulle