Hyppää sisältöön

HJK:n Aki Riihilahti piikittelee Uefaa sakkopäätöksestä – HJK:lle tullut kuukauden aikana 21 000 euron lasku fanien käytöksen takia

Osa Helsingin Jalkapalloklubin kannattajista on pannut häiriökäyttäytymisen merkille. Toimitusjohtaja Aki Riihilahden mukaan seurassa panostetaan turvalliseen ottelutapahtumaan, mutta jokaista sakkorangaistusta hän ei ymmärrä.

HJK:n kannattajien näkemyksiä yleisön katsomokäytöksestä
Riku Porvari,
Inka Henelius

Häiriökäyttäytyminen Suomen jalkapallokatsomoissa on noussut tänä vuonna otsikoihin. Palloliitto on tiedottanut asiasta painokkaasti ja myös jakanut seuraorganisaatioille sakkorangaistuksia.

Yksi maksajaksi joutuneista seuroista on Helsingin Jalkapalloklubi, jonka toimitusjohtaja Aki Riihilahti kommentoi aihetta ensi kertaa Yle Urheilulle torstai-iltana.

– Teemme paljon yhteistyötä kaikkien tahojen kanssa, että ottelutapahtumissa on hyvä tunnelma ja turvallista olla. En näe mitään syytä, miksei näin olisi jatkossakin, Riihilahti sanoo.

Hän kertoo, että kannattajayhdistyksen, ja kaikkien muidenkin kannattajien, kanssa käydään jatkuvaa keskustelua. Näin pyritään löytämään keinoja siihen, että jalkapallo-ottelu on ”paras mahdollinen tapahtuma”.

Riihilahden mukaan kaikkien on tehtävä töitä, että ottelutapahtuma on kaikille turvallinen. Se on prioriteetti, joka ei vähennä stadionin tunnelmaa, hän sanoo.

HJK pelasi torstaina bulgarialaista Ludogoretsia vastaan Eurooppa-liigassa. Torstain ottelussa ei tiettävästi ollut häiriökäyttäytymistä, mutta edellisestä kotiottelusta sarjan taustaorganisaatio Euroopan jalkapalloliitto Uefa langetti sakkoja helsinkiläisseuralle.

Kentälle rynnänneiden katsojien aiheuttamasta häiriöstä annettiin 8 000 euron ja ”Uefa, mafia” -huudoista 10 000 euron sakkolappu. Riihilahti sanoo, että jalkapallokenttä on pyhä paikka, jonne ei ole mitään asiaa ulkopuolisilla.

– Se, että lauletaan ”Uefa, mafia”, joka ei ole millään tavalla diskriminoivaa, vaan päinvastoin sarkastisesti, huumorimielessä laulettua. Siitä isomman sakon saaminen on mielestäni prinsessan herkkyyttä itse Uefalta.

Aiemmin tänä syksynä HJK sai Palloliitolta 3 000 euron sakot järjestyshäiriöistä HIFK-ottelussa. Kannattajien käytös oli otsikoissa myös Honka–HJK-ottelussa, joka keskeytettiin hetkeksi, kun erotuomarille kerrottiin Hongan pelaajaan kohdistuneesta rasistisesta huutelusta.

Häiriöitä seuranneet kannattajat tyytyväisiä

Ennen torstai-illan ottelua Yle kysyi HJK-kannattajilta, mitä mieltä he ovat häiriökäyttäytymisestä. Kaikki ovat sellaista nähneet tai häiriöistä kuulleet.

– Vanhempana, isänä ja jalkapallovalmentajana se antaa pientä huolenaihetta. Mutta kun selitetään fiksusti lapsille asiat, joista (omat) pojatkin ovat kysyneet, hyvältä näyttää, kertoo Toni.

Hän sanoo, että uskaltaa tulla stadionille hyvillä mielin kannattamaan HJK:ta. Samaa mieltä ovat Eetu ja Samuel, jotka ovat sosiaalisessa mediassa nähneet videoita, joissa kentälle mennään ottamaan yhteiskuvia pelaajien kanssa.

– Ehkä sinne on turha lähteä, kun ei siitä mitään hyvää seuraa. Saa ehkä selfien, muttei muuta, Samuel sanoo.

– Vähän päätöntä hommaa. HJK sai sakkoja ja tulee muitakin jälkijuttuja sitten, Eetu jatkaa.

Laura kertoo, että ei ole kokenut oloaan turvattomaksi stadionilla.

– Se (häiriökäyttäytyminen) on enemmän ehkä nolo asia.

– (Käytös) ottaa päähän toki, jos huudellaan rasistisia tai jotain tällaista. Ei minua huoleta mennä stadionille. En silti haluaisi, että tuollaista tapahtuu, Sami jatkaa.

Joka viikko HJK:n pelissä käyvä Mikko Knutas vertaa jalkapallon ottelutapahtumia jääkiekkopeleihin.

– Olen 30 vuotta käynyt katsomassa lätkää ja mielestäni tänä kesänä futiksessa on ollut yhtä paljon häiriökäyttäytymistä kuin 30 vuoden aikana lätkäpeleissä. Vähän nihkeä meininki. Kyllä tämä silti turvallinen tapahtuma on, Knutas sanoo.

Riihilahti suitsuttaa europelien kiinnostusta

Jalkapallofanit innostuivat HJK:n Eurooppa-liigan lohkopaikasta, kun kaikkien kolmen kotiottelun liput olivat hetkessä loppuunmyydyt.

Toimitusjohtaja Riihilahti on ymmärrettävästi mielissään hyvästä lipunmyynnistä. Hänen mukaansa se osoittaa, että kiinnostus Suomi-futikseen on olemassa.

– Europelit ovat tärkeitä pelaajille, joukkueella ja näistä ne yhteiset (kannattajien ja seurojen) tarinat alkavat.

Riihilahden mukaan europeleihin pääseminen on eduksi kaikille suomalaisseuroille. Suomalaispelaajat pääsevät ”hienoon näyteikkunaan” ja seurat pääsevät kokeilemaan itseään huippujoukkueita vastaan, Riihilahti sanoo.

HJK voi varmistaa miesten Suomen mestaruuden sunnuntaina 9. heinäkuuta, kun helsinkiläiset matkaavat Valkeakosken Hakan vieraaksi. Pääsarjassa Veikkausliigassa on jäljellä vielä kaksi ottelukierrosta.

Riihilahti sanoo, että Suomen mestaruus ”maistuisi”.

Veikkausliigan ratkaisuhetkiä seurataan sunnuntaina Yle Puheen Urheilukierroksella klo 15.50. Kuuntele lähetystä tästä linkistä.

Lue myös:

Suosittelemme sinulle