Hyppää sisältöön

Alamäkipyöräilystä tuli hiihtokeskusten kesähitti – tältä näyttää vauhti vuoden parhaaksi valitussa pyöräilykeskuksessa

Suomen hiihtokeskusyhdistys on valinnut vuoden pyöräilykeskukseksi Kouvolan Mielakan. Hiihtokeskuksen rinteillä järjestetään alamäkipyöräilyä nykyisin myös lapsille.

Kouvolan Mielakassa on järjestetty alamäkipyöräilyä viitenä kesänä. Katso videolta, miltä ajo näyttää.
Mirjam Tahkokorpi,
Kiira Ikävalko

Mielakan rinnekeskus Kouvolassa on valittu vuoden 2022 pyöräilykeskukseksi. Suomen hiihtokeskusyhdistys jakoi Vuoden Bike Park -palkinnon syyskuun lopussa.

Mielakassa on järjestetty alamäkipyöräilyä nyt viitenä kesänä. Pyöräilyreittejä on laajennettu viime aikoina myös lapsille.

Lastenrinteessä pienimmätkin pyöräilijät voivat nousta mäen päälle samalla mattohissillä, joka on talvisin laskettelijoiden käytössä. Lapsille järjestetään myös omia kursseja ja maastopyöräilylenkkejä.

– Kesätoiminta alkaa vastaamaan jo tosi paljon talvitoimintaa: sitä löytyy perheille ja aktiiviharrastajille. Bike parkit ovat hiihtokeskusten kesätoimintaa. Niitä löytyy jo 27 hiihtokeskuksesta, sanoo Mielakan toimitusjohtaja Inka Kaltola.

Palkinto myös pyöräilykeskuksille

Yhä useampi hiihtokeskus on avannut rinteensä kesäkaudeksi alamäkipyöräilyä varten.

Viime vuoteen asti Suomen hiihtokeskusyhdistys jakoi palkintoja vain hiihtokeskuksille – nykyisin yhdistys valitsee myös vuoden pyöräilykeskuksen. Syksyllä 2021 tittelin sai Sappeen rinnekeskus Pälkäneellä.

Mielakan rinnekeskuks Kouvolassa.
Mielakan laskettelukeskuksen rinteet ovat kesäisin polkupyöräilijöiden käytössä. Nyt kesäkausi on jo ohi. Kuva: Antro Valo / Yle

Vuoden pyöräilykeskuksen titteli meni tänä vuonna Kouvolaan siksi, että Mielakassa on tehty pitkäjänteistä ja määrätietoista kehitystyötä jo useamman vuoden ajan.

Raatia ilahdutti etenkin uusi monipuolinen harjoittelualue sekä reitin järjestely entistä selkeämmäksi, sujuvammaksi ja turvallisemmaksi. Tärkeänä osana valinnassa oli myös kysely, johon oli vastannut lähes tuhat pyöräilijää.

Pyöräilijä määrää vauhdin

Toimitusjohtaja Inka Kaltolan mukaan nuorimmat alamäkipyöräilyn harrastajat ovat 4–5-vuotiaita. Hänen mukaansa pyöräily rinteessä ei ole vaarallista, vaan se on verrattavissa lasketteluun tai lumilautailuun.

– Niissäkin on vauhtia ja lasketaan alamäkeä. Vauhdin määrää ajaja. Jos lasku jännittää, niin voi tulla hiljempaa, Inka Kaltola sanoo.

Mielakan bike park -ohjaaja Antti Nousiainen muistuttaa, että polkupyörissä on hyvät jarrut.

– Lajilla on rämäpäisempi imago kuin mitä laji itse asiassa onkaan.

Suosittelemme sinulle