Meri-Porissa on löytynyt tänään kaksi kuollutta ja rantaan ajautunutta hyljettä.
Koiranulkoiluttaja löysi aamulla pienen harmaahylkeen, joka oli ajautunut vanhan satamakonttorin rantaan Mäntyluodossa. Hylje on lähellä koirarantaa ja se siirretään pois maanantaina, kerrotaan Porin kaupungin infran kunnossapidosta.
Toinen kuollut hylje löytyi hyvin läheltä, Herrainpäiviltä. Se on jo viety pois ja haudattu lähialueelle.
Kaupungille ei ole tullut tietoa muista rantaan ajautuneista hylkeistä tämän vuoden aikana. Pelastuslaitoksellekin ilmoituksia niistä tulee vain harvakseltaan.
– Ilmoituksia kuolleista hylkeistä tulee muutamia vuodessa, kertoo päivystävä palomestari Ari Uimonen Satakunnan pelastuslaitokselta.
Viimeksi kuollut hylje ajautui rantaan Porissa Yyterin uimarannalle viime vuoden elokuussa.
Normaalia luonnon kiertokulkua
Suomen Luonnonsuojeluliiton Satakunnan piirin sihteeri Karri Jutila vahvistaa Mäntyluodon löydön pieneksi harmaahylkeeksi.
– Jonkun aikaa se on meressä lillunut. Karva on alkanut lähteä, mutta mädäntyminen ei ollut sinänsä kovin pitkälle ehtinyt. Kärpäset ja varikset siinä olivat jo kimpussa aamulla.
Siirto on maanomistajan vastuulla, ja perjantaiaamuna löytynyt hyljevainaja on Porin kaupungin mailla. Näillä näkymin se myös lepää siellä viikonlopun yli.
– Tässä tapauksessa kun se on noin lähellä yleistä ulkoilurantaa, joka on vielä koiraranta, olisi hyvä saada se siirrettyä johonkin rauhallisempaan paikkaan. Ettei se koiranulkoiluttajien liikuntaa häiritse, sanoo Jutila.
Mitenkään tavatonta kuolleiden hylkeiden ajautuminen rannoille ei ole, ja luonnonrannoilla ne saavatkin maatua yleensä huomaamatta ja rauhassa.
Karri Jutila arvelee, että ehkä viisi hyljettä löytää viimeisen leposijansa jostain Porin edustalta vuosittain.
– Itse liikun paljon Preiviikinlahdella, ja keskimäärin ainakin yksi osuu vuosittain silmiini. Tarkoittaa, että siellä on varmaan kaksi tai kolmekin niitä silloin yhtä aikaa, mutta välttää minun silmäni, kun en kuitenkaan kaikkia rantoja käy läpi.
Omasta mökkirannastaan kuolleen hylkeen löytävä voi puuttua luonnon kiertokulkuun jo ihan mukavuussyistä.
Raadon voi viedä syrjäisemmälle luonnonrannalle, eikä sitä Karri Jutilan mukaan tarvitse kummemmin haudata.
– Haaskalinnut ja pienpedot noukkivat siitä tuoreeltaan parhaat palat, kärpäset suorittavat sitten loppuun ruumiin hajoittamisen. Vuoden tai pari kestää, kun sen rasvapitoinen nahka häviää hajoamisprosesseissa, ja luut kelpaavat jyrsijöiden ravinnoksi tai jauhautuvat aallokossa kiviä vasten olemattomiin.