Hyppää sisältöön

Muotokuvat taiteenkerääjä Kari Niemistöstä kuvaavat todellisuutta ja toivottua olotilaa

Hämeenlinnan taidemuseoon talletetun Niemistö-kokoelman kartuttaja ikuistettiin itse kankaalle.

Taiteenkerääjä Kari Niemistö ja kuvataiteilija Viggo Wallensköld taustallaan kaksi Wallensköldin Niemistöstä maalaamaa taulua.
Kari Niemistö (vas.) ja Viggo Wallensköld tunnustavat, että molempia jännitti hieman teosten lopputulos ja niiden vastaanotto. Nyt molemmilla on syytä hymyyn. Kuva: Tiina Kokko / Yle
Tiina Kokko
Avaa Yle-sovelluksessa

Kari Niemistöstä tuli taiteenkerääjä vanhempiensa jalanjäljissä. Vanhemmat, Henna ja Pertti Niemistö, keräsivät taidetta niin ahkerasti, että syntyi Niemistö-kokoelma.

Sen kartuttamista Kari Niemistö on jatkanut yhdessä vaimonsa kanssa Leena Niemistön kanssa. Vuonna 1995 Niemistöt tallettivat mittavan kokoelmansa entisen kotikaupunkinsa Hämeenlinnan omaan taidemuseoon.

Kun Kari Niemistön 60-vuotispäivä lähestyi, syntyi ajatus taiteenkerääjän oman muotokuvan maalauttamisesta. Toimeen tarttui kuvataiteilija Viggo Wallensköld. Syntyi kaksi maalausta.

Toinen maalauksista kuvaa taiteenkerääjää sellaisena kuin maalauksen kohde itse itsensä ja työuransa tuntee. Mietiskelevä, hieman stressantunut, mutta rauhallinen.

Toinen muotokuva taas kuvaa enemmän sitä, millainen Niemistö haluaisi olla.

– Siinä on vetävämpi olo.

Sellainen olo tulee, kun päivän murheet eivät paina.

Muotokuvia, mutta myös taideteoksia

Niemistö ja Wallensköld tutustuivat toisiinsa Ars Fennica 2021 -näyttelyn aikana. Vaikka Wallensköld ei ole varsinainen muotokuvamaalari, hän maalaa niitä toisinaan.

Sekä maalausten kohdetta että taiteilijaa jännitti teosten lopputulos. Molemmat tuntuvat olevan tytyyväisiä.

Wallensköld muistuttaa, että taulut ovat muotokuvien lisäksi myös taideteoksia. Molempien näkökulmien on tultava ilmi teoksista.

– Ne ovat siinä niin kuin minä sen osaan tehdä. Siinä tulee tietty varmuus siitä, että minä olen ainakin parhaani tehnyt.

Viggo Wallensköld ikuisti Kari Niemistön
Kari Niemistö ja Viggo Wallensköld kertovat tarkemmin Niemistön muotokuvien synnystä. Haastattelusta selviää, miksi Niemistöllä on maalauksissa päällään tummansininen pukunsa. Toimittajana on Tiina Kokko.

Kari Niemistön muotokuvat ovat nähtävillä Hämeenlinnan taidemuseon punatiilisessä Lohrmann-rakennuksessa 16. lokakuuta asti. Samaisena päivänä päättyy myös Lohrmannissa esillä oleva nuorten kuratoima Elämän äärellä -näyttely. Näyttely on koottu Niemistö-kokoelman teoksista.

Suosittelemme