Hyppää sisältöön

Mopoilun suosio romahti – ysiluokkalainen Elias Korhonen päätti silti hankkia mopon: ”Antaa vapautta elämään”

Liikennekäytössä on nyt 100 000 mopoa vähemmän kuin vuosikymmen sitten. Myös uusia mopoja rekisteröidään aiempaa vähemmän.

Mitä mieltä olet mopoista? Kimpisen yhdeksäsluokkalaiset kommentoivat asiaa Yle Lappeenrannan tet-harjoittelija Kaisla Rautiaisen haastattelussa.
Ilona Pesu,
Juulia Tillaeus

– Ei tarvitse pyytää vanhemmilta kyytiä joka paikkaan, ja skootteri on nopeampi kuin vaikka polkupyörä.

Näin kertoo skootterin omistava Milma Kinnunen. Hän käy yhdeksättä luokkaa Kimpisen koulussa Lappeenrannassa.

Milma Kinnunen ja Anni Kotoneva.
Milma Kinnunen kertoo pohtineensa myös mopoilun ilmastovaikutuksia. ”Parempi olisi mennä pyörällä tai kävellen.” Anni Kotonevalla ei ole mopoa, vaan hän kulkee pyörällä. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Mopoilija Elias Korhonen on Kinnusen kanssa samoilla linjoilla. Hän kertoo pohtineensa aiemmin myös sähköpotkulaudan hankintaa, muttei vaihtaisi mopoaan pois nyt, kun ikä riittää mopoiluun.

– Onhan mopo ihan kätevä, pääsee nopeasti paikkoihin ja antaa vapautta elämään nuorenakin, Korhonen kertoo.

Mopon käytännöllisyyteen uskovat myös ysiluokkalaiset Julius Pesari ja Juha Maukonen, vaikkei kummallakaan ole tällä hetkellä mopoa. Maukonen kertoo kuitenkin suunnittelevansa mopon hankintaa.

Pinja Haapamäki.
Seitsemäsluokkalainen Pinja Haapamäki ei ole pohtinut mopon hankkimista eikä tiedä, olisiko sille tarvetta. ”Kyllä mä mieluummin ottaisin sähköpotkulaudan. Ehkä sillä olisi helpompi ajaa”, hän sanoo. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Mopoilun suosio on romahtanut Suomessa kymmenen viime vuoden aikana.

Liikennekäytössä olevien mopojen määrä on pudonnut kymmenessä vuodessa liki 220 000:sta reiluun 100 000:een. Liikennekäytössä olevalla mopolla saa nimensä mukaisesti ajaa tieliikenteessä.

Lappeenrannassa mopoja myyvän UK Koskimies -liikkeen myyjä Mikko Silonsaari kertoo, että mopot käyvät yhä kaupaksi, mutta kauppoja tehdään aiempaa vähemmän.

– Kymmenen vuotta sitten mopoja myytiin joka kaupassa, jopa tavarataloissa, ja nykyisin vain erikoisliikkeissä. Lisäksi jäljelle ovat jääneet tunnetut laatumerkit. Merkkejä, joita kukaan ei tunne, ei enää juuri ole, Silonsaari kertoo.

Silonsaaren arvion mukaan mopoja ostetaan yhä etenkin silloin, kun matka kotoa esimerkiksi keskustaan tai harrastuksiin on pitkä. Mopoja hankitaan myös, jos muut kaveripiirissä liikkuvat mopolla.

– Mutta ehkä siinäkin konkretisoituu enemmän ajatus hyötyajoneuvon ostosta kuin se, että päästäisiin vain pyörimään ympyrää, fiilistelemään ja ajamaan ilman päämäärää.

Arkihavaintojen perusteella Silonsaari pohtii myös, että lyhyemmillä matkoilla sähköpotkulaudat ovat voineet vähentää tarvetta mopon hankinnalle.

Yrittäjä ja liikenneopettaja Mirka Laakso opettaa mopokoululaisia eri puolilla Etelä-Karjalaa. Hänen mukaansa mopokoululaisten määrä ei ole laskenut, ja hän uskoo nuorten hankkivan mopoja jatkossakin.

– Moni asuu haja-asutusalueella. Nuoret tarvitevat mopoa kesätöihin, harrastuksiin ja kouluun liikkumiseen, kertoo Mirka Laakso autokoulu Drive Centeristä.

Julius Pesari ja Juha Maukonen.
Ysiluokkalaisella Julius Pesarilla ei ole mopoa, Juha Maukonen puolestaan suunnittelee mopon hankintaa. He uskovat mopojen pitävän pintansa, vaikka sähköpotkulaudatkin ovat käteviä. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Osa Ylen haastattelemista yläkoululaisista arvelee, että mopoilu vähenee tulevaisuudessa esimerkiksi ilmastosyistä. Osa taas nostaa esille mopoilukulttuurin, jonka toivotaan säilyvän.

– Tietysti aika näyttää, mutta jos ajokortti 17-vuotiaille yleistyy, se tulee varmasti vaikuttamaan mopojen myyntiin, arvioi puolestaan UK Koskimiehen Mikko Silonsaari.

Lue myös:

Nuorten kesätienestit valuvat nyt mopoauton ja mönkijän tankkiin: "Ajeluja on pitänyt vähentää" – asiantuntijan vinkit taloudelliseen ajoon

Kiistelty lakiesitys 17-vuotiaiden ajokortista vaatii aikalisän – liikennevaliokunta haluaa odottaa selvitystä nuorten onnettomuusalttiudesta

Ajokorttilain uudistaminen sai tuhannet reputtamaan mopokokeet, nyt tilanne on kääntynyt parempaan päin

Suosittelemme sinulle