Hyppää sisältöön

Korona-aika vei 400 askelta päivittäisestä liikunnasta – suomalaisten paikoillaan kyhjöttely uhkaa jo työurien pidentämishaaveita

400 askelta on runsaat viisi prosenttia keskimääräisestä päivittäisestä liikunnasta. Se ei ehkä kuulosta paljolta, mutta suomalaiset ovat jo ennestään viihtyneet turhan paljon istuallaan.

Äiti ja lapsi kävelevät paljain jaloin pihamaalla
Suomalaisten liian vähäinen liikunta ja heikentyvä kunto huolestuttavat tutkijoita. Kuvituskuva. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle
Jouni Tanninen

Korona-aikana työikäisten aikuisten liikkuminen väheni noin 400 askelta päivässä eli reilut viisi prosenttia. Näin kertoo Tampereella toimivan UKK-instituutin tuore raportti.

Tutkimukseen valitut pitivät liikemittaria mukanaan seitsemän peräkkäistä päivää. Työikäisille kertyi keskimäärin 7 247 askelta päivässä, ikäihmisille 4 365.

– Suurin osa liikkumisesta kertyi lyhyistä, alle viisi minuuttia kerrallaan kestäneistä jaksoista, selventää UKK-instituutin tiedotteessa vanhempi tutkija Pauliina Husu.

Kävely kuuluu kaikenikäisten suosikkeihin, ja piha- ja puutarhatöistä saavat paljon liikuntaa varsinkin eläkeläiset. Mielenkiintoista on, että maaseudulla ikäihmisille kertyy enemmän liikuntaa kuin kaupungeissa.

Tyypillinen liikkumisura kulkee lapsuudesta lähtien huonompaan ja huonompaan suuntaa. Aivan tasaista ei kehitys ole: eniten omien jalkojen käyttö notkahtaa jaksolla alakoulusta lukio- ja ammattiopistoikään sekä eläkevuosina.

Ihmisiä on monenlaisia, mutta yleiskuva huolestuttaa tutkijoita. Liian vähäinen liikunta ja heikentyvä kunto ennakoivat huonoa myös työurien pidentämiselle.

– Lisääntyvä ylipaino sekä nuorten aikuisten huononeva kestävyyskunto ja heikkenevä lihaskunto on huolestuttava yhdistelmä. Näistä aiheutuu tuleville vuosikymmenille valtava terveyden sekä työ- ja toimintakyvyn haaste, sanoo UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari.

Lisää Pirkanmaan uutisia Ylen nettisivuilla ja Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle