Hyppää sisältöön

Hovioikeus lievensi Raaseporin linnan mailta metallikuulia kaivaneen miehen tuomiota – Asiantuntija: Kuulat ovat poikkeuksellinen löytö

Mies oli vaatinut hovioikeuden käsittelyssä kuulien palauttamista. Hän väitti, että kuulat olivat peräisin hänen kotimaastaan Virosta.

Slottsruiner från fågelvy.
Museovirasto on arvioinut, että metallikuulien muodostaman kokonaisuuden arvo ei ole rahallisesti mitattavissa. Kuva: Linus Westerlund / Yle
Don Lehtinen

Helsingin hovioikeus on lieventänyt kolmekymppisen miehen Raaseporin linnan luvattomista kaivauksista saamaa rangaistusta. Oikeuden mukaan mies kaivoi ystävänsä kanssa maasta linnan suoja-alueelta 62 metallikuulaa vuonna 2017.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi miehen aiemmin yhdeksän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen rakennussuojelurikoksesta ja kavalluksesta. Myös hovioikeus katsoi miehen syyllistyneen rikoksiin samoin perustein kuin käräjäoikeus.

Hovioikeus kuitenkin lievensi tuomion kuuteen kuukauteen, sillä se katsoi, että kyseisistä rikoksista on ennen annettu lähinnä sakkorangaistuksia. Hovioikeus piti tuomitun miehen tekoa poikkeuksellisena.

Mies oli vaatinut hovioikeudessa syytteiden hylkäämistä ja kuulien palauttamista. Mies väitti, että kuulat olivat peräisin hänen kotipaikastaan Virosta. Oikeus ei pitänyt tarinaa uskottavana, sillä asiantuntijoiden lausuntojen mukaan tällaista määrää kuulia voisi löytyä vain Raaseporin linnan lähettyviltä.

Käräjäoikeus hylkäsi vuonna 2020 toisen, samoilla rikosnimikkeillä syytetyn miehen syytteet.

Museoviraston käräjäoikeudessa antaman lausunnon mukaan Raaseporin linna on poikkeuksellinen muinaisjäännös, koska se sijaitsee syrjässä eikä sen ympärille ole muodostunut rakennettua ympäristöä.

Hovioikeus kuuli asiassa myös arkeologian professoria, joka arvioi, että kuulat olivat rautaytimensä vuoksi poikkeuksellisia, eikä Suomesta ole löytynyt toista paikkaa, jossa olisi tällaista määrää 1400-luvun lopun ja 1500-luvun alussa käytettyjä tuliaseiden kuulia.

Museoviraston mukaan Raaseporin linnan ja sen ympäristön muinaismuistojen arvo ei ole rahallisesti mitattavissa. Linnassa elokuussa tehdyissä arkeologisissa kaivauksissa on tutkijoiden yllätykseksi löytynyt muun muassa hyvin säilynyt kalkkiuunin raunio.

Lue lisää:

Suosittelemme sinulle