Hyppää sisältöön

Perussuomalaiset haluaisi jo 14-vuotiaat rikosvastuuseen

Puolue vaatii myös kovempia rangaistuksia sekä poliisien määrän lisäämistä.

 Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ja varapuheenjohtaja Leena Meri puolueen tilaisuudessa puoluetoimistolla Helsingissä 10. lokakuuta 2022.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ja varapuheenjohtaja Leena Meri puolueen tilaisuudessa Helsingissä 10. lokakuuta. Tilaisuudessa esiteltiin puolueen kriminaalipoliittinen ohjelma. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Perussuomalaiset alentaisi rikosoikeudellisen vastuun ikärajaa.

Linjaus sisältyy puolueen kriminaalipoliittiseen ohjelmaan, joka julkaistiin maanantaina. Ohjelmassa ehdotetaan ikärajan laskua esimerkiksi 14 vuoteen, kun se nykyisin on 15 vuotta.

Perussuomalaiset ajaa ohjelmassa myös kovempia rangaistuksia. Puolueen mukaan henki- ja väkivaltarikoksista sekä raiskauksista tulisi tuomita aina ehdoton rangaistus.

Puolue myös pidentäisi aikaa, jonka jälkeen elinkautiseen vankeuteen tuomittu voitaisiin päästää ehdonalaiseen vapauteen. Rikoslain mukaan tuomittu voidaan päästää ehdonalaiseen aikaisintaan 10 tai 12 vuoden vankeuden jälkeen, riippuen tuomitun iästä rikoksentekohetkellä. Perussuomalaiset ei esitä aikarajalle konkreettista lisäystä, mutta puolueen mukaan ajan pitäisi olla ”merkittävästi nykyistä pidempi”.

Puolue kritisoi tuttuun tapaan myös rikoslain pykälää kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Se ehdottaa, että rikoksen tunnusmerkistön täyttäisivät jatkossa ainoastaan sellaiset lausumat, joissa jotain ihmisryhmää uhataan rikoksella tai toisia yllytetään tällaiseen rikokseen.

Lisää resursseja

Ohjelmassa vaaditaan myös lisää valtion rahaa poliisille, syyttäjälaitokselle, tuomioistuimille ja julkiselle oikeusavulle. Poliisien määrää puolue lisäisi ”pikaisesti vähintään tuhannella”.

– Riittämättömistä resursseista kärsivät kaikki: poliisien, syyttäjien, tuomareiden ja oikeusavustajien jaksaminen on koetuksella, koska työntekijöitä ei ole tarpeeksi ja käsiteltävien asioiden määrä on ylitsepääsemättömän valtava. Rikoksen uhrille asian käsittelyn venyminen puolestaan aiheuttaa valtavasti inhimillistä kärsimystä, ohjelmassa kirjoitetaan.

Poliisien määrä on Suomessa kasvanut laskuvuosien jälkeen. Vuonna 2017 maassa oli alimmillaan 7 150 poliisia, kertoo sisäministeriön tänä vuonna teettämä selvitys. Tällä vaalikaudella määrä on nostettu 7 500 poliisiin.

Suosittelemme