Hyppää sisältöön

Joditabletit myytiin apteekeista loppuun, mutta täydennystä on tulossa pian

Joditabletit myytiin tiistaina loppuun apteekeissa ympäri Suomen. Apteekkariliiton mukaan lisää on luvassa lähiaikoina.

Proviisori Kirsi Kujala Turun Martin Apteekista muistuttaa, että joditabletteja on tulossa lisää. Asialla ei ole kiirettä, vaan tabletit ehtii ostaa myöhemminkin. Kuva: Arttu Kuivanen / Yle
Tekijät

Sosiaali- ja terveysministeriön uudet ohjeet lääkejodin käytöstä säteilyvaaratilanteessa saivat tänään tiistaina aikaan ostoryntäyksen apteekkeihin.

Apteekkariliitto tiedotti tiistaina, että apteekkien joditablettivarastot ovat tilapäisesti loppu, mutta lisää saadaan apteekkeihin lähiaikoina.

Tablettien loppumisesta kertovat Ylelle apteekit ympäri Suomen. Eioota on myyty tänään niin Tampereella, Turussa, Oulussa kuin Joensuussa, Äänekoskella ja Kuusamossakin.

STT:n mukaan Yliopiston Apteekin jodivarastot myytiin tänään käytännössä loppuun. Hurjasti kasvanut kysyntä näkyi myös Yliopiston Apteekin verkkokaupassa suurena kävijämääränä, joka hidasti ja hetkittäin jopa kaatoi sivut.

Uudessa jodia koskevassa ohjeessa suositellaan, että 3–40-vuotiaat ja raskaana olevat hankkivat apteekista kotiinsa varastoon joditabletteja. Yksi kerta-annos on yleensä riittävä.

Normaali menekki paljon pienempi

Ero normaaliin joditablettimenekkiin on ollut suuri.

– Puhelimet ovat soineet, ja ovi on käynyt. Normaali kulutus tämänkokoisessa apteekissa on noin kaksi purkkia vuodessa, sanoo proviisori Kirsi Kujala Turun Martin Apteekista.

Sieltäkin joditabletit myytiin loppuun hyvin nopeasti STM:n ohjeistuksen jälkeen, ja puoleen päivään mennessä varauksia oli kertynyt jo parikymmentä.

Keväällä tilanne oli samankaltainen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Jodix-tabletit ovat tarkoitettu vain hätätilanteisiin, niitä ei tule ottaa omin päin. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

– Silloin oli parhaimmillaan melkein 60 purkkia jonossa, Kujala kertoo.

Hän rauhoittelee ilman joditabletteja jääneitä asiakkaita, ja muistuttaa, ettei hätää tällä hetkellä ole ja joditabletteja on tulossa lisää.

– Kyseessä on tilapäinen toimituskatkos, eikä tämän asian kanssa ole mitään hätää.

Myös Apteekkariliitto muistutti tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), ettei tabletteja ole tarpeen hamstrata eikä akuuttia kiirettä niiden hankkimiselle ole.

Lue lisää: Lääkejodin ohjeiden päivittäminen aiheutti huolta Juankoskella – apteekki rauhoittelee asiakkaita sosiaalisessa mediassa

Tabletteja kyselty puhelimitse, apteekissa ja netin kautta

Etelä-Savossa joditabletteja on kyselty puhelimitse, paikan päällä ja netin kautta.

– Ihmiset tuntuvat olevan ihan hysteerisiä! Laakehaku.fi-sivusto, jossa näkee apteekit joissa lääkkeen saatavuus on näkyvillä, on aivan tukossa, kertoo Juvan apteekkari Ritva Pulkkinen.

Lääkehaku-sivustolla on noin 800 apteekkia. Kolmen aikaan tiistai-iltapäivällä niistä noin enää noin 130:ssä oli saatavilla pieniä pakkauksia joditabletteja ja 160:ssä isoja.

Savon apteekin apteekkari Minna Elovaaran mukaan asiakkaat vaikuttaisivat täydentävän kodin lääkekaappia kaiken varalta.

– Jotkut asiakkaat haluaisivat ostaa useammankin pakkauksen kerralla, mutta kun olemme kertoneet, että pakkaus sisältää 10 aikuisen henkilön annoksen, niin se on rauhoittanut hamstraamista. Mutta voi olla, että paniikki yltyy lähipäivinä. Näin kävi ainakin viime keväänä.

Joditableteista uutisointi muuttaa aina kysyntää, toteaa Kajaanin ykkösapteekin proviisori Tero Koikkalainen. Hänestä asiasta uutisoitiin vähän dramaattisesti. Ihmisillä on huoli, hän sanoo.

Kajaanin Ykkösapteekkiin ei ole tullut mitään ennakkovaroitusta STM:n linjauksesta. Koikkalainen ei osaa sanoa milloin heidän apteekkiinsa saadaan lisää joditabletteja. Kajaanin ykkösapteekista viimeiset tabletit myytiin tiistaiaamuna. Kysyntää olisi ollut päivälläkin.

Myös Äänekosken apteekissa myytiin jobitabletit tiistaina loppuun muutamassa tunnissa. Proviisori Anne Häyrinen toivoi median tuovan vielä selkeämmin esille sitä, että joditabletteja suositellaan vain 3–40-vuotiaille tai raskaana oleville ja vain viranomaisen suosituksesta otettavaksi.

Lue lisää: STM päivitti ohjeensa lääkejodista: yli 40-vuotiaille ei suositella joditabletteja säteilyvaaratilanteessa

Paras tapa suojautua on mennä sisälle

Säteilyvaaratilanteessa tehokkain tapa vähentää altistumista säteilylle on suojautua sisälle. Ohjeen mukaan joditabletti on toissijainen tutkitoimi. Tabletteja ei oteta koskaan omin päin. Pelastusviranomainen tiedottaa, jos ihmisten tulisi suojautua sisälle tai käyttää joditabletteja.

STM:n päivitetyn ohjeen mukaan kilpirauhaseen kohdistuva säteily on haitallisinta kasvuiässä olevilla, joilla isot säteilyannokset voivat lisätä kilpirauhassyövän riskiä. Koska aikuisilla samanlaista riskiä ei ole, ei joditabletteja suositella enää yli 40-vuotiaille.

Suomessa ei ole myynnissä eikä saatavilla alle kolmevuotiaille soveltuvia joditabletteja. STM tiedotti tiistaina (siirryt toiseen palveluun), että julkinen terveydenhuolto hankkii niitä ja selvittää myös tavan jakaa tabletteja lasten vanhemmille ja raskaana oleville.

Joditablettien ottamista koskevaa ohjetta on Suomessa päivitetty viimeksi 2002. Päivitetty ohje perustuu Maailman terveysjärjestön (WHO) jodisuosituksiin.

Lue lisää:

Hätämuonapakkausten suosio räjähti – sähköpulan pelko vauhdittaa ihmisten varautumista kriisitilanteisiin

Voit kommentoida juttua 12.10. kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle