Hyppää sisältöön

Verinäytteen voi antaa sairaalan parkkihallissa – TYKS hyödyntää korona-ajan drive-in-testien oppeja etunenässä

Pysäköintitalossa voi ajaa suoraan näytteenottoon, jos on varannut ajan etukäteen. Kokeilu saa kiitosta, sillä se säästää aikaa ja parkkimaksuja. Helpotusta odotetaan myös laboratoriojonoihin.

Näytteenottokontti on vain pieni koppi, mutta se on aivan parkkiruudun vieressä. Pysäköinnistä ei tarvitse maksaa mitään. Santeri Käiväräiseltä ottaa verinäytettä sairaanhoitaja Rojin Yousif.
Päivi Leppänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kaksi vuotta sitten koronatestauksiin osallistui niin suuri määrä ihmisiä, että Turun yliopistollisessa keskussairaalassa päätettiin ottaa käyttöön drive-in-testaus. T-sairaalan pysäköintihalliin tuotiin sinisiä merikontteja, joiden yhteydessä ajan varanneille tehtiin koronatesti.

Homma pyöri niin hyvin, että TYKS Laboratorioiden väki alkoi miettiä, miksei samaa kokeiltaisi verinäytteenotossa. Nyt merikonttien jatkona rivissä on valkoisia, pieni kontteja, joihin on helppo puikahtaa viereen pysäköidystä autosta.

– Minä tulin läheltä kävellen, mutta kauempaakaan tulevien ei tarvitse etsiä parkkipaikkoja. Parkkimaksuunkaan ei kulu rahaa, erittelee turkulainen Janna Ovaska drive-in-testauksen hyviä puolia.

Sairaalan pysäköintihallissa on drive-in-pisteitä: sinisiä kontteja koronanäytteille ja valkoisia kontteja verinäytteille.
Etualalla oleva sininen kontti on koronanäytteitä varten. Peremmällä on valkoinen kontti, jonka sisällä käydään antamassa verinäyte. Kuva: Päivi Leppänen / Yle

TYKS Laboratorioiden ylihoitaja Maiju Manelius on tyytyväinen, sillä pilottipalvelusta on saatu paljon kiitosta.

– Ihmiset kehuvat, kuinka tänne on helppo tulla. Ei tarvitse etsiä parkkipaikkaa, ja aikaa kuluu huomattavasti vähemmän. Se on yleisin palaute, mitä saamme.

Kuinka suuri ajansäästö drive-in-näytteillä syntyy?

– Varaamme näytteenottoon aikaa 10–15 minuuttia. Jos parkkipaikkaa joutuu hakemaan saman verran, ja sitten vielä kulkemaan sairaala-alueella, puhutaan helposti puolen tunnin ajansäästöstä, laskeskelee Manelius.

Ilman koronanäytteitä ei ehkä olisi lähdetty edes kokeilemaan tällaista.

– Verikokeiden drive-in syntyi tavallaan spin-off-kylkiäisenä, toteaa Manelius.

Ylihoitaja Maiju Manelius seisoo näytteenottokontin edessä TYKSin T-sairaalan pysäköintihallissa.
– Verikokeen aika drive-in-pisteelle varataan normaalisti verkossa tai puhelimella, ylihoitaja Maiju Manelius kertoo. Kuva: Päivi Leppänen / Yle

Turussa ei ole tiedossa, että muualla Suomessa olisi kokeiltu verinäytteenottoa, jossa asiakas voi tulla autolla näytteenottotilan viereen. Manelius uskaltaa puhua edelläkävijyydestä.

– Helsingissä oli viime viikolla tapahtuma, jossa esittelimme näytteenottokeksintöämme.

Aamuaikoihin parinkin viikon jonotus

Santeri Käiväräinen Mynämäeltä osallistui drive-in-verinäytteenottoon ensimmäistä kertaa.

– Olin jo menossa normiverikokeelle laboratorioon, mutta siellä oli ruuhkaa.

Viime vuodet ovat olleet täynnä koronaepidemiaa ja hoitajapulaa. Ne heijastuvat myös laboratorioiden jonoihin.

– Se täytyy valitettavasti myöntää. Palveluille on enemmän tarvetta, mitä pystymme tarjoamaan, ylihoitaja Maiju Manelius sanoo.

TYKSin T-sairaala pysäköintihallissa kyltti, joka ohjaa drive-in-näytteenottoon.
Kun ajaa T-sairaalan pysäköintihalliin sisään, ensin on linjastot koronanäytteille ja sitten verinäytteille. Kuva: Päivi Leppänen / Yle

Jonot ovat syntyneet siitä, että koronatestaus ja -analytiikka vaativat resurssinsa. Lisäksi vuodeosastolla näytteenottoon kuluu enemmän aikaa, kun eristyshuoneisiin pitää suojautua huolellisesti.

Aamuajat ovat usein ruuhkaisia. Ne ovat halutuimpia, koska monella verinäytteeseen liittyy paasto. Aamuajat voivat mennä parinkin viikon päähän, iltapäivisin on väljempää.

Laboratorioon pääsee myös ilman ajanvarausta

TYKS Laboratoriot on lisännyt mahdollisuutta tulla näytteenottoon myös ilman ajanvarausta. Esimerkiksi Turun pääterveysasema Mäntymäessä Luolavuorentiellä palvelee ilman ajanvarausta arkisin kello 8–11.

T-sairaalan polikliinisen näytteenottopisteen yhteydessä toimii myös Ketterä-palvelu. Sekin rullaa ilman ajanvarausta.

– Koko Varsinais-Suomen alueella on kaikkiaan 29 näytteenottopistettä. Jos lähtee vähän kauemmas Turusta, aikoja on paremmin saatavilla. Se toki vaatii autokyytiä, ylihoitaja Maiju Manelius toteaa.

Ylen aamu kävi tutustumassa TYKSin drive-in-kokeiluun keskiviikkoaamuna.

Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella 13. lokakuuta kello 23 asti.

Suosittelemme