Hyppää sisältöön

Puistokummitoiminta vähensi roskien määrää Kotkan puistoissa – toiminta syvensi vapaaehtoisten kummien kotiseuturakkautta

Puistokummitoiminnasta saatiin hyviä kokemuksia Kotkassa. Yhteisestä alueesta huolehtiminen lisäsi yhteisöllisyyttä.

Pitkä kukkapenkki, jossa paljon erivärisiä pioneja.
Kotkan pionipuistolla on myös vapaaehtoisia hoitajia. Kuva: Kirsi Lönnblad / Yle
Noora Palola

Roskaaminen ja ilkivalta ovat vähentyneet Kotkan puistoalueilla puistokummitoiminnan aloittamisen jälkeen.

– Tietyillä alueilla roskien väheneminen näkyi selvästi. Niillä oli aktiivisia ja säännöllisesti toimivia puistokummeja, kertoo viherympäristön osallisuuskoordinaattori Inka Setälä.

Puistokummit hoitivat kuluneen kesän aikana Kotkan puistoalueita puistotoimen työntekijöiden apuna. Perehdytyksen jälkeen he saivat toimia valitsemallaan alueella itsenäisesti. Osa toimi yksin hoitaen puistoa, osa pienissä ryhmissä. Laiduntavista lampaista huolehti reilut kolmisenkymmentä vapaaehtoista.

Kymmeniä vapaaehtoisia

Kotkan kaupungin puistotoimen järjestämä toiminta houkutteli mukaan ennakoitua enemmän vapaaehtoisia. Alussa tavoitteena oli löytää parikymmentä henkilöä vapaaehtoistyöhön, mutta lopulta heitä ilmoittautui 83.

– Palautekyselyyn vastanneista puistokummeista 71 prosenttia ei ollut aikaisemmin toiminut kaupungin vapaaehtoistyöntekijänä, kertoo Setälä.

Toiminnan alussa ja lopussa lampaiden hoitajilta, palstojen puutarhureilta sekä puistokummeilta kysyttiin palautetta. Kävi ilmi, että puistokummit kokivat myös itse luonnossa toimimisen virkistävänä. Osa myös koki toiminnan lisänneen kotiseuturakkautta.

– Oli esimerkiksi ihmisiä, jotka olivat muuttaneet pois omakotitalosta ja tahtoivat nyt hoitaa kaupungin puutarhaa, kertoo Setälä.

Palautekyselyyn vastasi 70 prosenttia puistokummeista. Lampaiden hoitajista kaikki vastasivat kyselyyn ja heistä lähes kaikki halusivat toimia hoitajana jatkossakin. Talvella puistokummitoiminnassa on tauko, mutta ensi keväänä toiminta käynnistyy taas.

Lue lisää: Kotkan puistokummit ovat päässeet vauhtiin - myös kesälampaat ovat saaneet monta kummia

Suosittelemme sinulle