Hyppää sisältöön

72-vuotias Vikki Vähä-aho käveli viidessä kuukaudessa lähes 5 600 kilometriä: ”Kaikki sujui helposti, minä vain kävelin”

Vikki Vähä-aho nukkui matkallaan luonnossa ja vietti koko kesänä vain muutamia öitä kotonaan.

Vikki Vähä-aho käveli yli 500 kilometriä enemmän kuin toiseksi tullut kilpailija.
Jani Nivala,
Don Lehtinen

5 572,3 kilometriä viidessä kuukaudessa. Niin pitkä oli voittajan matka Tahko Pihkala -seuran Kävelykipinä-kilpailussa, joka järjestettiin tänä vuonna viidettä kertaa.

Jos kilpailun voittaja, 72-vuotias Vikki Vähä-aho olisi kävellyt matkan linnuntietä kohti etelää, hän olisi päässyt pitkälle Afrikan mantereelle Saharan autiomaan toiselle puolelle.

– Haluan näyttää itselleni ja muille, että ikä on vain numeroita. Pystyt kaikkeen, jos haluat ja jos hallitset mielesi. Krista Pärmäkoski kiipesi Lahden radiomastoon mielenhallinnalla korkeanpaikankammoisena. Häntä ihailen, Vähä-aho sanoo viitaten Posse-ohjelmassa itsensä haastaneeseen hiihtäjähuippuun.

Taustatiimi piti voittajaa silmällä

Vähä-aho kertoo kävelleensä pisimmillään 116 kilometrin matkan kerralla. Tähän hän tarvitsi muutamaa minuuttia vaille vuorokauden.

Voittomatkaan lukeutui myös muutamia 80 ja 70 kilometrin kävelyitä. Suurin osa matkoista oli noin 50 kilometrin mittaisia. Keskimääräinen päivämatka oli noin 36 kilometriä.

– Palautumispäivät ovat tosi tärkeitä. Mieluummin kävelen pitkän päiväetapin ja saan huilia kuin kävelen 36 kilometriä joka päivä enkä saa kunnon palautumista.

Vikki Vähä-aho.
Pitkänmatkan kävelyssä kerrospukeutuminen on tärkeää, ohjeistaa Vikki Vähä-aho. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Mukana matkoillaan Vähä-aholla oli vaihtovaatteet, sadesuoja, laastareita, voiteita, elekrolyyttijuomajauheita sekä energiajuomatabletteja. Vettä sai luonnosta, ja kilpailutiimi huolehti ruokatoimituksista.

Kaikkinensa kävelypäiviä kirjattiin Vähä-aholle 152 ja kävelytunteja hieman yli 1 234. Koko kesänä hän ehti viettää kotona vain muutamia öitä.

– Mukana oli kevyt nylonisesta laavukankaasta tehty suoja, joka pitää tuulen. Se vain viritetään puiden oksien väliin. Maassa on hyvä nukkua.

Vähä-ahon mukaan vaikeuksia ei matkalla tullut.

– Kaikki sujui helposti. Minulla oli hyvä tiimi takana, lääkäritiimi ja huoltotiimi, jotka katsoivat ja seurasivat, että minulla on kaikki hyvin. Minä vain kävelin.

Kiiruhtaa voi hitaastikin

Kilpailun palkinnot jaettiin maanantaina Helsingin Olympiastadionilla. Vähä-ahon jälkeen kilpailun toiseksi sijoittunut käveli hänkin juuri ja juuri Saharan ylitse: 5 224,2 kilometriä.

Kilpailuun osallistui kaikkiaan 909 joukkuetta ja 5 400 kävelijää.

Kisaa käytiin yli 230 kunnassa, ja kuntakilpailun (siirryt toiseen palveluun) voitti Hartolan kunta, jossa käveltiin yhteensä reilut 53 300 kilometriä eli keskimäärin noin 19,8 kilometriä asukasta kohden.

Tahko Pihkala -seuran puheenjohtaja, liikuntaneuvos Tuomo Jantunen muistuttaa, että kilometrimittarin lukeman paisuttaminen ei aina ole kävelyssä tärkeintä.

– Vanhemmiten en ole laskenut kilometrejä lainkaan. Lasken vain tunteja ja minuutteja. Käyn joka päivä tunnin kävelylenkillä, ja joinain päivinä tulee kovempi hiki kuin toisina. Jonakin päivänä kävelyn sisältö on mietintöä, toisena päivänä sitä, että ”onpa hieno maasto ja luonto tänään täällä”, Jantunen sanoo.

Urheiluvaikuttaja ja pesäpallon kehittäjä Lauri ”Tahko” Pihkala itse puhui aikoinaan ”hitaasti kiiruhtamisesta”.

– Hän tulkitsi yksilön kohdalla tätä nimenomaan niin, että juostaan kävelyvauhtia. Jotkut kävelijät kävelevät ohitseni, mutta ei se haittaa. Kävely on myös nivelystävällistä, ja siinä tulee tämmöistä lihaksille oikein sopivaa jumputusta kun mennään tällä tyylillä, Jantunen kertoo.

Vähä-aho on jo alkanut pohtia seuraavaa haastettaan ja lupaa, ettei tahti ainakaan hidastu.

– Meitä on neljä, ja aiomme vuokrata sähköpyörät, mennä junalla Rovaniemelle ja siitä Vesisaareen Norjan puolelle Jäämerelle. Siitä menemme Norjan länsirannikkoa alas, Ruotsin puolelle ja siitä alas Tukholmaan, josta pääsemme laivalla takaisin Turkuun tai Helsinkiin, hän selittää.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 13. lokakuuta kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi:

Pia Pitkänen lähti ultrapitkälle yksinvaellukselle testaamaan rajojaan – tunnekuohu yllätti

Suosittelemme sinulle