Hyppää sisältöön

Etelä-Savossa jyllää useita eri virustauteja – Influenssarokotukset alkavat lokakuun lopussa

Essoten päivystyksen ensihoidon ylilääkäri Janne Kuusela sanoo, että kaikissa virustaudeissa keskeistä on levätä ja antaa keholle lupa toipua.

Influenssarokotuksia annetaan Etelä-Savossa lokakuun viimeisestä päivästä alkaen. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Vilma Ruokoski,
Sari Ursin

Etelä-Savossa on liikkeellä useita eri virustauteja.

Esimerkiksi Essoten päivystyksessä on ollut paljon hengitystieoireisiin apua hakevia. Liikkellä on muun muassa adeno-, entero-, rhino-, ja koronavirusta.

Essoten päivystyksen ensihoidon ylilääkäri Janne Kuusela kertoo, että päivystyksessä on ollut jonkin verran koronainfektiopotilaita.

– Toivottavasti emme näkisi tämän kummoisempaa tasoa infektioiden osalta, koska terveydenhuolto on hyvin kuormittunut ja resurssit ovat tosi tiukalla.

Kaikkien virustautien kohdalla keskeistä on Kuuselan mukaan levätä ja antaa keholle lupa toipua. Ihmiskontaktien välttäminen pitää huolen, etteivät taudit leviä.

Vastustuskyvyn vahvistamiseen hän suosittelee terveydestä huolehtimista.

– Meidän tulisi syödä terveellisesti ja liikkua riittävästi. Siitä olen huolissani, etteivät ihmiset liiku.

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterista arvioidaan, että tuleva influenssakausi voi osoittautua poikkeuksellisen hankalaksi. Ihmisillä on todennäköisesti tavallista heikompi vastustuskyky, koska influenssaa ei ole juuri ollut liikkeellä kahtena edellisenä kautena.

Influenssarokotuksia annetaan Etelä-Savon molemmissa sairaanhoitopiireissä lokakuun lopusta alkaen. Sosterissa rokotukset keskitetään marraskuun puoliväliin, jotta vasta-ainetasot säilyisivät influenssakauden yli.

Sosterin influenssarokotetiedot aukeavat tästä linkistä (siirryt toiseen palveluun) ja Essoten tästä (siirryt toiseen palveluun). Molempien sairaanhoitopiirien influenssarokotteiden ajanvaraus avautuu maanantaina 17. lokakuuta.

Essoten päivystyksen ensihoidon ylilääkäri Janne Kuusela kannustaa ihmisiä pitämään itsestään huolta tervellisellä ruualla, liikunnalla ja sosiaalisilla suhteilla. Kuva: Vilma Ruokoski / Yle

Maksuttoman rokotteen saavat samat kohderyhmät kuin aiempina vuosina. Suurimmat ryhmät ovat kaikki yli 65-vuotiaat sekä 0,5–7-vuotiaat lapset.

Sosterin alueella alle 7-vuotiaiden lasten rokotuksia järjestetään päiväkodeissa erikseen ilmoitettuna ajankohtana ja neuvolassa ajanvarauksella. Essotessa lasten rokotukset varataan neuvolan kautta.

Sairaanhoitopiirit suosittelevat, että tietyt ihmisryhmät ottavat koronarokotetehosteen samalla käynnillä influenssarokotteen kanssa THL:n suositusten (siirryt toiseen palveluun) mukaisesti.

Suosittelemme sinulle