Hyppää sisältöön

Virpi Suutarin dokumenttielokuvan pääosassa ovat nuoret luonnonsuojelijat: “Itsekin nuorena pidin heitä vähän hassuina marginaalisina puunhalaajina”

Palkittu dokumentaristi Virpi Suutari on seurannut luontoaktivistien elämää ja toimintaa jo kuukausien ajan. Hänen mielestään luonnonsuojelijat ansaitsisivat kunnianpalautuksen.

Nainen seisoo pyörätiellä.
Virpi Suutarin elokuva nuorista luontoaktivisteista valmistuu vuoden 2024 alkupuolella. Suutari kuvausryhmineen oli dokumentoimassa Elokapinan mielenilmasta Kemissä. Kuva: Pirkko Kukko-Liedes / Yle
Pirkko Kukko-Liedes

Ohjaaja Virpi Suutarin tuleva pitkä dokumenttielokuva nostaa esille luonnonsuojelutyön ja nuoret luontoaktivistit. Suutari kerää materiaalia ja kulkee luontoaktivistien mukana, ja oli kuvausryhmineen Kemissä dokumentoimassa Elokapinan mielenilmausta.

Luettuaan Juha Kauppisen kirjan Heräämisiä - kuinka minusta tuli luonnonsuojelija Suutari havahtui siihen, että tuntee huonosti suomalaisen luonnonsuojeluliikkeen historiaa.

Hän sanoo, että luonnonsuojelijoita on aina tarvittu, sillä tärkeät asiat ovat aina vaatineet kapinointia. Hänen mielestään luonnonsuojelijoiden työlle pitää antaa arvo ja kunnianpalautus.

– Häpeäkseni tunnustan, että olen itsekin nuorena pitänyt heitä vähän hassuina marginaalisina puunhalaajina. Mutta me kaikki olemme tarvinneet heitä, he ovat tehneet työn meidän muidenkin puolesta.

Aktivismi vaatii rohkeutta

Suutaria kiinnostaa luonnonsuojeluliike, se että ihmiset tekevät yhdessä merkityksellisiä asioita ja ”pistävät meidät tavikset vähän miettimään asioita”.

Dokumenttiin tulee myös tarkempi henkilökuva muutamasta nuoresta luonnonsuojelijasta, siitä mikä on saanut heidät mukaan liikkeeseen ja millaisia merkityksiä he toiminnassa näkevät.

– Minua kiinnostaa myös, millaisia uhrauksia he ovat joutuneet tekemään. Tämähän vaatii aika paljon rohkeutta.

mielenosoittajia seisoo pyörätiellä, taustalle tehtaan piiput
Elokapina osoitti mieltään maanantaina Metsä Groupin tehtaalle ja uuden tehtaan rakennnustyömaalle vievän portin edustalla. Kuva: Pirkko Kukko-Liedes / Yle

Erilaisia näkemyksiä kuunnellaan

Suutari pitää tärkeänä myös vuoropuhelua ja ohjaajan objektiivisuutta. Niinpä erilaisiakin näkemyksiä kuunnellaan: jo nyt pohjatyö on pitänyt sisällään vierailuja ja keskusteluja metsäteollisuusyrityksissä. Hän pitää erilaisten ihmisten ja näkemysten kohtaamista erittäin tärkeänä.

– Eihän tässä yhteiskunnassa tapahdu mitään, jos ei näitä kohtaamisia tule. Eri tavoin ajattelevien ja eri kulmista maailmaan tulevien ihmisten täytyy pystyä keskustelemaan.

Suutari kiittelee nuorten aktivistien tapaa toimia. He ovat kohteliaita, valmiita keskusteluun, kunnioittavat toisten mielipiteitä. Hänen mielestään monella olisi opittavaa heidän dialogitaidoistaan.

Dokumentin kuvaukset jatkuvat vielä noin vuoden, ja elokuvan on määrä olla nähtävillä vuoden 2024 alkupuolella.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 13.10. kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle