Hyppää sisältöön

Turku tarkistanut valmiussuunnitelmansa maailmanpoliittisen kuohunnan takia

Turku on päivittänyt ja tarkistanut valmiussuunnitelmiaan viime aikoina poikkeustilanteiden varalle.

Sähkölinjoja tolppineen Espanjan Madridissa 30. elokuuta 2022.
Sähkönjakeluhäiriöihin on varauduttu monin eri tavoin Turussa. Arkistokuva. Kuva: Luis Millan / EPA
Johanna Lehtola

Turku on päivittänyt ja tarkastanut valmiussuunnitelmiaan energiakriisin ja Ukrainan sodan takia.

Valtiovarainministeri, oripääläinen Annika Saarikko (kesk.) kehotti pari viikkoa sitten kuntia tehostamaan kriittisen infran varautumista. Kriittisellä infralla tarkoitetaan esimerkiksi sähköverkkoa ja vedenjakelua.

Yle kertoi viime viikolla kaupunkien varautumisesta turvallisuusuhkiin, jolloin Turku Energian toimitusjohtaja Timo Honkala muistutti, että varautumista on tehty pitkään.

Turun kaupungin riskienhallintapäällikkö Heikki Vähäkuopus muistuttaa myös, että jo valmiuslaki edellyttää kuntia varautumaan mahdollisiin poikkeusoloihin.

– Se tarkoittaa, että kunnat tekevät valmiussuunnitelmia ja poikkeustilanteita myös harjoitellaan.

Sähkökatko voi vaikuttaa laajasti kaupunkiin

Heikki Vähäkuopus myöntää suoraan, että muuttunut toimintaympäristö on saanut aikaan sen, että Turussakin valmiussuunnitelmaa on tarvittavin osin päivitetty ja tarkennettu.

– Venäjän hyökkäys Ukrainaan on tehnyt sen, että valmiussuunnitelmia on käyty läpi, niitä on tarkennettu ja tarvittaessa päivitetty. Siltä osalta tahti on kiihtynyt, mutta perustehtävät ovat pysyneet samana, sanoo Vähäkuopus.

Energiapulasta on myös puhuttu syksyn mittaan paljon. Vähäkuopuksen mukaan sähkökatko voi vaikuttaa laajasti kaikkiin toimintoihin ja palveluihin kaupungissa ja yrityksissä.

– Sähkönjakeluhäiriöön on varauduttu siten, että olemme käyneet eri palvelukokonaisuuksissa ja toiminnoissa läpi sitä miten häiriö vaikuttaa juuri heidän toimintaansa ja miten siihen voidaan varautua. Lisäksi olemme käyneet läpi niitä keinoja, mitä voidaan tehdä, jos sähkönjakeluhäiriö on pidempi, Vähäkuopus kertoo.

Suosittelemme sinulle