Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun) uutisoi keskiviikkona, että Suomen hiihtoliitto on uudistamassa urheilijasopimuksiaan ja ehdottanut muutosta dopingkäryn varalta tehtyyn sopimussakkopykälään.
Tällä hetkellä sopimussakon suuruus on 100 000 euroa, mutta liiton toimitusjohtaja Ismo Hämäläinen oli aloittanut keskustelun ehdotuksella korottaa sakon 500 000 euroon.
Sakon loppusumman korottaminen viisinkertaisesti olisi ollut kova päätös. Keskustelun lopputulemana nykyistä sakkoa on aikomus korottaa 150 000 euroon.
Yle Urheilun maastohiihtoasiantuntija Kalle Lassila avaa, mitä varten sopimuksesta löytyy pykälä sopimussakosta.
– Jos yksittäinen urheilija jää kiinni kiellettyjen aineiden tai menetelmien käytöstä, se aiheuttaa taloudellista vahinkoa Hiihtoliitolle sekä koko suomalaiselle hiihto- ja urheiluyhteisölle. Sopimussakon on oleellista olla olemassa, siihen vahinkoon nähden, mitä rikkomuksesta seuraa.
Lassila kertoo, ettei sopimusta aktiiviuransa alkuaikoina allekirjoittaessaan itse edes katsonut tällä hetkellä puhututtavaa pykälää. Syy tähän on looginen.
– Jos oli mahdollisuus päästä ainoastaan Hiihtoliiton toiminnan kautta harjoittamaan ammattia ja se edellytti sopimuksen allekirjoittamista, niin silloin se allekirjoitettiin. Enkä itse ollut silloin sillä tasolla tai sellaisessa asemassa, että olisin asiaan voinut vaikuttaa.
Epäselvyys mietityttää
Dopingrikkomus tuntuu selkeältä. Joko sen tekee tai ei, mutta asia ei ole niin yksiselitteinen.
– Jos ei käytä dopingia, niin ei joudu maksamaan. Se on itsestäänselvyys, mutta väitän, että jokainen urheilija on jossain vaiheessa uraansa ollut tekemisissä sen pelon kanssa, että mitä jos joku laittaa jotain minun mukiini tai ruokaani.
– Mitä jos käy niin, etten ole itse tehnyt mitään väärää, mutta siitä seuraa tällainen asia. Ja paha tässä on se, että kun tällainen vastuukysymys tulee henkilökohtaisesti yksilön kohdalle, niin ei tässä maassa ole kovin montaa, joka uskoisi sitä yksilöä, Lassila jatkaa.
Maajoukkuehiihtäjät Perttu Hyvärinen ja Joni Mäki kommentoivat sopimussakkotapausta Yle Urheilulle maajoukkueen mediapäivässä keskiviikkona.
– On se kova summa. Meidän tulee hoitaa asiat hyvin niin urheilussa kuin eettisissä asioissakin. Rikkomusta seuraava summa on valtava ja jonkinlaista inhimillisyyttä asiassa voisi olla. Moniin asioihin ollaan uran varrella sopeuduttu ja sopeudutaan, mutta onneksi keskustelemalla saadaan järkeä asioihin, Hyvärinen summaa.
Mäki nostaa Lassilan tavoin esille sopimuksen epäselvyyden. Sitä, millaisesta rikkomuksesta sakkoa lopulta tulee maksaa, ei ole eritelty.
– Tuntuu kohtuuttomalta ajatus, että mitä jos jättää täyttämättä inhimillisenä virheenä olinpaikkatiedot kaksi tai kolme kertaa.
Selkeyttä kommunikaatioon
Lassila korostaa kommunikaatiota ja selkeyttä Hiihtoliiton ja urheilijoiden välillä.
– Kommunikaatiossa käydään taistelua usein sen kanssa, että kuka sitä johtaa. Urheilijat ja yksilöt kantavat käytännön vastuun siitä tärkeimmästä eli urheilullisen tuloksen tekemisestä, mutta toisaalta myöskin liitolla on iso vastuu siitä, että se pystyy mahdollistamaan asiat kaikille urheilijoille mahdollisimman tasapuolisesti.
– Vallan mukana pitäisi aina tulla vastuuta, mutta liiton ja urheilijoiden välillä se kohtaa huonosti, Lassila jatkaa.
Lue lisää: