Hyppää sisältöön

Koronatapausten määrä on kasvanut Pohjanmaalla – johtajaylilääkäri Peter Nieminen on huolestunut, vaikka harvat tarvitsevat tehohoitoa

Sairaalassa tehohoidossa on ollut syksyn aikana korkeintaan kourallinen potilaita, vaikka tapauksia on riittänyt.

Vaasan keskussairaalan ylilääkäri Peter Nieminen Kuva: Rasmus Karlsson / Yle
Merja Siirilä

Vaasan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Peter Nieminen pitää koronatapausten lisääntymistä huolestuttavana. Koska monet eivät tällä hetkellä käy testaamassa itseään virallisilla testeillä, on todellinen määrä mysteeri. Tästä syystä Nieminen ei halua puhua esimerkiksi ilmaantuvuusluvuista.

Vahvistettuja koronatapauksia on enemmän kuin pitkään aikaan. Maanantaina tehdyistä testeistä yli 100 oli positiivisia. Aiemmin todennettuja tapauksia on ollut noin 200 viikossa.

Niemisen mukaan hyvä asia on kuitenkin, että tehohoitoa tarvitsevia on vähän.

– Meillä on yli 30 koronapotilasta eri hoito-osastoilla Pohjanmaalla, mutta täällä sairaalassa tehohoidossa on ollut syksyn aikana korkeintaan kourallinen potilaita. Näkyy, että rokotteet vaikuttavat ja että virusmuunnokset lievenevät, Nieminen kertoo Yle Österbottenille.

Niemista huolestuttaa mahdollinen viides virusaalto, mutta hänen mukaansa on liian aikaista sanoa mitään varmaa.

– Tulemme näkemään suuria määriä tartuntatapauksia, mutta jos se jatkuu omikronilla, niin useimmat sairastavat sen lievänä. Vakavia perussairauksia sairastavia on suojattava, hän sanoo.

Yleisin variantti on omikron BA.5

Pohjanmaalla yleisin virusvariantti on Niemisen mukaan tällä hetkellä omikronin alavariantti BA.5.

Neljänsiä rokoteannoksia annetaan tällä hetkellä kaikille yli 60-vuotiaille ja riskiryhmään kuuluville. Syksyn aikana kaikille yli 65-vuotiaille ja riskiryhmiin kuuluville tarjotaan myös yksi lisäannos, riippumatta aiempien annosten tai koronatartuntojen määrästä.

– Kyse on rokotteesta, joka on räätälöity uusimpien virusvarianttien mukaan, Nieminen sanoo.

Jos sairastut tai epäilet, että sinulla on koronavirustartunta, niin mitä sinun tulee tehdä?

– Sinun ehdottomasti ei pidä mennä tartuttamaan muita. Jos olet sairas, sinun tulee yrittää pysyä kaukana muista. Pysyt kotona, etkä mene töihin. On hyvä tehdä kotitestejä ja tehdä ne muutaman päivän kuluttua toistensa jälkeen. Kotitestit eivät näytä aluksi kovin hyvin, mutta voi kestää pari päivää ennen kuin ne osoittavat koronapositiivista, Peter Nieminen sanoo.

Artikkeli on käännetty Yle Österbottenin toimittaja Rasmus Karlssonin artikkelista: Coronafallen ökar i Österbotten – chefsöverläkaren oroad även om få behöver intensivvård

Suosittelemme sinulle