Hyppää sisältöön

Uusin esitys HUSin leikkauksista pelastaisi sittenkin Lohjan synnytyssairaalan ja Malmin päivystyksen – tästä kaikesta säästetään

Säästöjä kuitenkin esitetään 86 miljoonan euron edestä. HUSin hallitus ottaa kantaa säästösuunnitelmaan ensi maanantaina.

En sjukhusbyggnad
Lohjan sairaalan on pelätty joutuvan rajujen säästötoimien kohteeksi. Esityksessä HUSin yhtymähallitukselle leikkauskohteena on vain päivystyksellinen ortopedia Kuva: Linus Westerlund / Yle
Don Lehtinen

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin tuorein säästösuunnitelma julkistettiin keskiviikkona. Sen on tarkoitus tasapainottaa yhtymän budjetti vuodelle 2023. Budjetti on uhannut jäädä 95 miljoonaa euroa alijäämäiseksi, mikä olisi vastoin yhtymän perussopimusta ja uhkaisi hallituksen mukaan tulevaisuuden investointeja.

Tuoreimmassa säästösuunnitelmassa ei ole mukana Lohjan synnytyssairaalan lakkauttamista tai Helsingin Malmin sekä Porvoon ja Lohjan yhteispäivystysten tai traumapäivystysten lopettamista. Lakkauttamisia on puitu julkisuudessa laajasti, ja esimerkiksi Tammisaaressa ja Porvoossa on järjestetty mielenosoituksia niitä vastaan.

Lakkauttamisen sijaan listalla on yhteensä 86 miljoonan euron leikkaukset muun muassa ICT-kuluihin, henkilöstöetuuksiin ja tutkimusmäärärahoihin. Mukana on noin 20 miljoonan euron tuottavuus- ja säästöohjelma, joka muodostuu eri hankkeista, joiden toteutumista seurataan kuukausittain.

Lisäksi esitetään toiminnan tuottojen lisäämistä siten, että avohoidossa peritään asiakasmaksuasetuksen mukaiset maksimimäärät vuonna 2023. Tämän arvioidaan kasvattavan asiakasmaksutuloja kasvavat noin 4 miljoonaa euroa. Omaisuutta on tarkoitus realisoida 5,4 miljoonalla eurolla.

Loput 9 miljoonaa on tarkoitus saada valtiovarainministeriön syyskuussa päivittämien hyvinvointialueiden rahoituslaskelmien myötä. Helsingin ja Uudenmaan hyvinvointialueiden osalta rahoitus kasvaa noin 27 miljoonaa euroa, josta kolmasosa kohdentuisi Husille.

Yhtymähallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja kävivät lokakuussa neuvotteluja valtiovarainministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön virkamiesjohdon kanssa lisärahoituksesta. Ministeriöiden edustajat kuitenkin ilmoittivat, ettei valtio pysty ohjaamaan lisärahoitusta HUS-yhtymälle.

Hallituksen mukaan osan säästöistä on oltava pysyviä rakenteellisia ratkaisuja, sillä se odottaa rahoituksen kiristyvän edelleen tulevina vuosina. Hallitus toteaa esityksessään myös, että se ei tingi potilasturvallisuudesta ja pyrkii välttämään henkilöstöön kohdistuvia leikkauksia ”viimeiseen saakka”.

Lista on jo herättänyt kritiikkiä erityisesti RKP:ssä. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen hallituksen toinen varapuheenjohtaja ja RKP:n varapuheenjohtaja Henrik Wickström kritisoi ortopedisten leikkausten lakkauttamista päivystysaikana.

– Niiden lakkauttaminen johtaisi myös pitkiin välimatkoihin. Hätätilanteissa matka Hangosta Jorviin tai Helsinkiin on aivan liian pitkä. Samalla tämä voi johtaa henkilökunnan aivovuotoon, jolla puolestaan voi olla kauaskantoisia seurauksia. Miksi toimiva sairaalatoiminta halutaan lakkauttaa? Tämä vaikuttaa jälleen keinolta hoidon keskittämiseen Uudellamaalla, Wickström kertoo tiedotteessaan.

Wickström kertoo kuitenkin iloitsevansa Lohjan synnytyssairaalan säästymisestä.

HUSin hallituksessa olevat RKP:n jäsenet Elin-Blomqvist-Valtonen ja Karin Cederlöf puolestaan kutsuvat leikkauslistaa ”märäksi rätiksi vasten kasvoja”.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 13.10. kello 23:een saakka.

Korjaus 13.10. kello 7.23: Korjattu jutun otsikko, ingressi ja leipäteksti. Jutusta sai aiemmin sen käsityksen, että keskiviikkona julkistettiin HUSin hallituksen valmis leikkauslista, mikä ei pidä paikkaansa. Keskiviikkona julkistettiin esityslista säästöistä, joita HUSin hallitus käsittelee kokouksessaan maanantaina 17. lokakuuta.

Lue lisää:

Suosittelemme sinulle