Hyppää sisältöön

Länsimetron jatkeen liikenne alkaa joulukuussa – metro pitenee viidellä pysäkillä, seitsemällä kilometrillä ja saa 78-metriset liukuportaat

Metron uusi osuus Matinkylästä Kivenlahteen avautuu jo tämän vuoden puolella. Rakentaminen Espoonlahden suuralueella jatkuu, kun metron varrelle houkutellaan asumaan etenkin nuoria aikusia.

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä iloitsee metron valmistumisesta.
Tiina Karppi

Länsimetron jatke Matinkylästä Kivenlahteen avautuu 3. joulukuuta.

Jatke on valmis, mutta rakentaminen asemien ympäristössä jatkuu liikennöinnin aloittamisen jälkeenkin. Matkustajaliikenteen käynnistymisestä Matinkylän ja Kivenlahden välisellä osuudella kerrottiin tänään torstaina tilaisuudessa Finnoon metroasemalla.

Jatkeen avautuessa länsimetron asemien määrä lisääntyy viidellä ja niiden yhteismäärä nousee kolmeentoista. Uudet pysäkit ovat Finnoo, Kaitaa, Soukka, Espoonlahti ja Kivenlahti. Ne saatiin valmiiksi noin vuosi sitten. Uuden metro-osuuden pituus on seitsemän kilometriä.

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä iloitsee metron valmistumisesta.

– Koko 2000-luku on työtä tehty ja nyt tämä saadaan maaliin. Kyllä tässä on hyvä mieli. Varmaan paras hetki on sitten, kun metro saadaan palvelemaan espoolaisia ja seudun asukkaita, hän toteaa.

Yle oli paikalla Finnoon metroasemalla, kun sitä esiteltiin medialle. Katso tallenne lähetyksestä:

Metron varrelle tavoitellaan nuoria asukkaita

Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelän mukaan Finnoon asemalta on hyvät yhteydet ja paikalle saadaan uusia koteja tuleville asukkaille.

– Metroaseman ympärille, raiteiden äärelle ja päälle tulee tiiviimpää kaupunkikeskusta ja kerrostaloja, mutta sen ympärillä on vahvasti pientaloalue.

Mäkelän mukaan Espoossa kaupungistuminen tulee jatkumaan.

– Raiteisiin tukeutuva kaupunkirakenne on kestävä valinta. Haluamme palvella asukkaita, että he voivat valita joko pientalovaltaisen alueen ja kaupunkikeskuksen välillä.

Kartta länsimetron jatkeen pysäkeistä.
Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Mäkelä uskoo, että Finnooseen hakeutuu nuoria, nuoria aikuisia ja lapsiperheitä.

– Selvityksemme osoittavat, että nuoret aikuiset hakeutuvat raiteisiin tukeutuviin asuinalueisiin. Se tarkoittaa sitä, että he varmaankin myös työskentelevät tai opiskelevat raiteiden äärellä.

Mäkelän mukaan metro toimii Espoossa hyvin ja poikittaisliikennettä tehdään maan pinnalle Raide-Jokerin myötä. Mäkelän mukaan vuonna 2050 Espoonlahden suuralueella tulee arvioiden mukaan asumaan noin 100 000 asukasta.

– Niihin kasvulukuihin meidän pitää kestävällä tavalla vastata. Omana elinaikanani Espoon väkiluku on kymmenkertaistunut. Olen tyytyväinen, että kasvua on onnistuttu pitämään kestävänä ja tässä pitää olla tarkkana myös jatkossa.

Finnoon metroasema.
Tältä näyttää uuden Finnoon aseman metrolaiturilla. Kuva: Matti Myller / Yle

HSL:n bussilinjoja mukautetaan metron laajentuessa

HSL:n toimitusjohtaja Mika Nykänen kertoo, että metron kasvu on suuri asia myös HSL:n asiakkaille.

– Yhä useammin ihmiset valitsevat kestävät kulkumuodot. Nämä ovat isoja askelia.

Hänen mukaansa metron laajentuminen tekee sen, että bussilinjoja ja muuta palvelutarjontaa mukautetaan sopivaksi. Hän kertoo, että muutoksista tullaan tiedottamaan asiakkaille.

– Parannamme koko liikennejärjestelmän toimivuutta, hän toteaa.

Espoon kaupungin tiedotteen (siirryt toiseen palveluun) mukaan uuden osuuden avautuessa bussien liityntäliikenteeseen ei tule muutoksia, vaan metroa liikennöidään muutama kuukausi nykyisen liikenteen lisänä. Uuteen osuuteen sovitettu bussilinjasto otetaan käyttöön alkuvuodesta 2023.

Nykänen uskoo, että investointi metron jatkeeseen tulee osoittautumaan kannattavaksi.

– Uskon, että näistä alueista tulee erittäin vetovoimaisia. Jos siihen suhteutetaan, investointien suuret luvut muuttavat muotoaan.

Hän myös toteaa, että metron muuttaminen automatisoiduksi on tulevaisuutta.

Finnoon metroaseman ovi.
Finnoon metroaseman ovi kuvattuna 13. lokakuuta 2022. Kuva: Matti Myller / Yle

Kaupunkiliikenne Oy:n yksikön johtaja Antti Nousiainen kertoo, että Finnoon asemalta löytyvät koko metron ja mahdollisesti jopa koko Euroopan pisimmät liukuportaat, joilla on pituutta 78 metriä.

– Tämä on puhtaasti suunnittelu- ja toteutusratkaisu, hän toteaa pituudesta.

Kaupunkiliikenne operoi metroliikenteen ja vastaa asemien ja radan käytöstä, huollosta, ylläpidosta ja vartioinnista.

Nousiainen kertoo, että metron jatke on monimutkainen järjestelmä, joka on pitänyt käydä tarkasti läpi.

– Noin vuosi sitten osasimme lähteä arvioimaan ja supistamaan liikenteen aloitusajankohtaa ja tämän vuoden loppu on ollut meillä näköpiirissä jo reilun vuoden ajan.

Lippuautomaatti Finnoon metroasemalla.
HSL:n lippuautomaatit on saatu paikoilleen Finnoon pysäkille. Kuva: Matti Myller / Yle

Metrolla tehdään vuosittain 60 miljoonaa matkaa

Helsingin metrolla on pitkä historia. Tämän vuoden elokuussa tuli 40 vuotta siitä, kun metro virallisesti avattiin. Junat kulkivat reilut 19 vuotta edestakaisin Mellunmäestä ja Vuosaaresta Ruoholahteen.

Länsimetron ykkösvaihe eli rata Helsingin Ruoholahdesta Espoon Matinkylään piti ottaa käyttöön alunperin jo vuonna 2015. Liikenne alkoi kuitenkin vasta vuoden 2017 marraskuussa, ja kustannukset paisuivat lähes kolminkertaisiksi alkuperäisestä suunnitelmasta eli yli miljardiin euroon.

Suunnitteluvaiheessa maan alla kulkeva liikenne herätti paljon epäilyjä ja vastustusta. Valmistuttuaan metrosta tuli kuitenkin matkustajien mieluisin joukkoliikenneväline muutamassa vuodessa ja suosio on säilynyt. Vuosittain metrolla tehdään keskimäärin noin 60 miljoonaa matkaa.

Korjaus 14.10.2022 kello 12:53: ilmaus metroportaat vaihdettu muotoon liukuportaat leipätekstissä.

Suosittelemme sinulle