Hyppää sisältöön

Taidenäyttelyt vetävät jälleen väkeä – suosituimpiin jonotetaan

Taidenäyttelyt kiinnostavat nyt yleisöä, koska ne tarjoavat arjen vastapainoa ja taukoa sotauutisilta. Näyttelyihin ovat löytäneet muutkin kuin taidemuseoiden vakioasiakkaat.

Kuvakooste museoiden näyttelyistä.
Syyslomakausi alkaa ensi viikolla ja taidemuseoissa on varauduttu ruuhkiin. Kuva: Jani Aarnio / Yle, Stella Ojala / Amos Rex, Jenni Nurminen / Kansallisgalleria
Minna Rinta-Tassi

Suosituimpiin näyttelyihin on viikonloppuisin jono. Pitkän, koronatilanteesta johtuvan tauon jälkeen kävijöitä on yhtä paljon tai jopa enemmän kuin ennen pandemiaa.

Taidemuseoista kerrotaan, että näyttelyihin ovat löytäneet aivan uudet asiakkaat. Näyttelyissä vierailee ilahduttavan paljon nuoria sekä miehiä, jotka eivät kuulu taidemuseoiden vakiokävijöihin.

Järjestäjien saaman palautteen perusteella taiteesta haetaan nyt virkistystä arkeen ja irtiottoa surullisista sotauutisista.

Ihmisiä Amos Rex -museon sisäänkäynnillä.
Amos Rexin viestinnän suunnittelija Ida Kukkapuro suosittelee ostamaan ennakkoon lipun netin kautta. Siten välttyy ulkona jonottamiselta. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Brad Pittistä tuli Tampereen hitti

– Tulee tunne onnistumisesta, kun näyttely tavoittaa ihmiset, toteaa tamperelaisen Sara Hildénin taidemuseon (siirryt toiseen palveluun) johtaja Anna Hjorth-Röntynen.

Taidemuseon näyttely Thomas Houseago – We herätti heti avauduttuaan syyskuussa suurta huomiota, koska avajaisiin saapui maailmanluokan tähtiä.

Brad Pitt, Thomas Houseago ja Nick Cave, Thomas Houseagon näyttelyn avajaiset Tampereella 17.9.2022.
Taiteilijat ja ystävät: Nick Cave, Thomas Houseago ja Brad Pitt. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Houseagon veistosten rinnalla ensimmäistä kertaa kuvataiteilijoina esittäytyvät muusikko Nick Cave sekä näyttelijä-elokuvatuottaja Brad Pitt. Cavelta esillä on keraamisia figuureja ja Pittiltä veistoksia.

Taidemuseon johtajan mielestä nimet Pitt ja Cave eivät ole ainoa syy näyttelyn suosioon.

WE on Houseagon, Caven ja Pittin yhteinen konsepti. Ihmisiä kiinnostaa heidän ystävyytensä ja luovuutensa voima, Anna Hjorth-Röntynen sanoo.

Näyttely on tavoittanut uusia taiteen ystäviä. Vakiokävijöiden ohella museoon ovat löytäneet asiakkaat, jotka eivät omista Museokorttia ja jotka käyvät vain harvoin näyttelyissä.

– Nyt on nähtävissä korona-ajan jälkeinen kävijöiden paluu ja into. Joillekin taidenäyttely saattaa olla kokonaan uusi kokemus.

Taide on herkistänyt näyttelijä-tuottaja Brad Pittin pohtimaan elämän ratkaisuja.

Hjorth-Röntynen arvelee, että monessa taidemuseossa kävijämäärä on noussut pandemiaa edeltävään aikaan tai sen ohi.

– Viime viikolla näyttelyssämme meni 10 000 kävijän raja rikki. Olemme erittäin tyytyväisiä.

Thomas Houseago – We 18.9.2022–15.1.2023.

Lue myös: Supertähtien taidenäyttely sai ennätyksellisen alun – näyttelyn avajaispäivä keräsi Sara Hildénin taidemuseoon yli tuhat kävijää

Amos Rexiin jonotetaan

Etenkin viikonloppuisin jonot ovat tuttu näky helsinkiläisen Amos Rexin (siirryt toiseen palveluun) ovella. Myös uusin näyttely on ollut suosittu.

Belgialaisen taiteilija Hans Op de Beeckin Hiljainen paraati sisältää 25 teosta vuosilta 2015–2022 sekä näyttelyä varten luodun äänimaiseman.

Amos Rexin viestinnän suunnittelija Ida Kukkapuro kertoo, että alkuviikosta näyttelyn oli nähnyt 18 000 kävijää.

Kävijämäärääkin enemmän hän iloitsee näyttelyn saamasta palautteesta.

– Näyttelyä on kiitetty ja rakastettu. Palaute on ollut haltioitunutta.

Vilkasta tulee olemaan myös ensi viikolla, kun taidemuseo täyttyy syyslomalaisista.

Karuselli jossa pääkallonaamareihin puettuja hahmoja.
Belgialaisen taiteilijan Hiljainen paraati on veistoksellinen mielenmaisema ja samalla kokonainen puisto. Kuva: Stella Ojala / Amos Rex

Ida Kukkapuro uskoo, että yksi syy näyttelyn suosioon on se, että Hiljainen paraati tarjoaa ihmisille rauhallisen hetken Ukrainan sotauutisten ulottumattomissa.

– Kävijöiden mukaan näyttely on tauko surullisista asioista. Se on kuin meditaatio, josta jää hyvä mieli.

Hans Op de Beeck: Hiljainen paraati 21.9.2022–26.2.2023.

Japani lumoaa Sinebrychoffin museossa

Sinebrychoffin taidemuseon (siirryt toiseen palveluun) johtaja Kirsi Eskelisellä on omien sanojensa mukaan ”positiivinen ongelma”.

Japanilaisten puupiirrosten näyttely Kirsikkapuun alla täyttyi asiakkaista heti ensimmäisenä aukioloviikonloppuna ja sisään piti jonottaa.

Lauantaina ja sunnuntaina näyttelyn näki runsas tuhat asiakasta päivässä.

– Se on iso päiväkohtainen kävijämäärä. Japanilaiset puupiirrokset puhuttelevat suomalaisia, Eskelinen sanoo.

Sinebrychoffin taidemuseon näyttelyssä on esillä 140 vanhaa, japanilaista puupiirrosta Kansallisgallerian kokoelmasta.

Taidemuseon johtajan mukaan myös kävijäprofiili on muuttunut: näyttelyssä on käynyt paljon nuoria sekä miehiä.

Korona-aika oli tällekin taidemuseolle hiljaiseloa.

– Museoiden jonoista voi päätellä, että ihmiset ovat lähteneet uudestaan liikkeelle ja nyt on todellakin tilausta taiteelle, Kirsi Eskelinen toteaa.

Kirsikkapuun alla – japanilaisia puupiirroksia 6.10.2022–15.1.2023.

Lue myös: Geishoja ja kirsikankukkia

Kiasman ARS22 päättyy sunnuntaina

Helsingissä Ateneumin taidemuseo on edelleen kiinni remontin takia, mutta nykytaiteen museo Kiasma (siirryt toiseen palveluun) on avoinna. Puoli vuotta esillä ollut suurnäyttely ARS22 on viimeistä päivää auki ensi sunnuntaina.

Museonjohtaja Leevi Haapalan mukaan näyttelyn on käynyt katsomassa reilut 160 000 näyttelyvierasta. Kuukausittainen kävijämäärä 26 700 yltää keskimäärin samaan kuin edellisessä ARS-näyttelyssä vuonna 2017.

– Olen tyytyväinen vierailijamäärään sekä näyttelyn saamaan kansainväliseen huomioon ja kiitteleviin kritiikkeihin, Haapala sanoo.

ARS22 – Eläviä kohtaamisia 8.4. –16.10.2022.

Lue myös: Hikeä, tuhkaa ja linja-auto – Ars22 avautuu yleisölle, katso vinkit

Laure Prouvost - From the Depth of Our Heart To the Depth of The See, 2022 taideteos.
ARS22-näyttelyssä on esillä kansainvälisen nykytaiteen ajankohtaisimmat ja kiinnostavimmat teokset. Kuvassa Laure Prouvostin teos From the Depth of Our Heart To the Depth of The See. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Yleisö on löytänyt uuden Malvan

Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva (siirryt toiseen palveluun) on uusi taidenäyttelyiden järjestäjä. Se avasi ovensa yleisölle tämän vuoden keväällä.

Asiakaspalvelupäällikkö Anna Jantunen sanoo, että sana on kiirinyt, ja lahtelaisten lisäksi Malvan ovat löytäneet myös ulkopaikkakuntien asukkaat kuten helsinkiläiset.

– Taidemuseo on lähtenyt todella hyvin käyntiin, Jantunen toteaa.

Hän luottaa, että uudesta, Nanna Suden maalausten näyttelystä sekä marraskuussa avautuvasta Marjatta Tapiolan taidenäyttelystä tulee yleisön suosikkeja.

Nanna Susi: Taiteilijatar ja raivoisa rakkaus 7.10.2022 – 2.4.2023. Marjatta Tapiola: Toisin sanoin 4.11.2022 – 2.4.2023.

Lue myös: Nanna Suden Taiteilija ja raivoisa rakkaus -näyttely aukesi Malvassa – ”Olen maalannut ihan helvetisti”

Naishahmo valkeassa mekossa värikkäässä ympäristössä. Kädessä tikku tai sivellin tms. Maalaus.
Värikylläisistä maalauksistaan tunnetun Nanna Suden laajassa näyttelyssä Lahdessa esitellään taiteilijan teoksia vuosilta 2020–2022. Kuva: Jussi Tiainen / Malva

Suosittelemme sinulle