Hyppää sisältöön

Etelä-Savon ensimmäistä sateenkaarimessua odotettiin viisi vuotta – ”Ilmapiiri on rento, voi vaikka jorailla”, sanoo pastori

Sateenkaarimessuja järjestetään säännöllisesti vain Suomen suurimmissa kaupungeissa. Mikkelin ensimmäinen sateenkaarimessu ajoittuu kaupungin Pride-viikonloppuun.

Pastori Petteri Kilpeläinen Mikkelin Pitäjänkirkossa.
Pastori Petteri Kilpeläinen toimii sateenkaarimessun liturgina. Kuva: Esa Huuhko / Yle
Maria Bonnor

Etelä-Savon ensimmäinen sateenkaarimessu järjestetään Pitäjänkirkossa sunnuntaina.

Mikkelissä järjestettiin Pride-kulkue ensimmäisen kerran lokakuussa 2017. Jo tuolloin syntyi ajatus myös sukupuoli-ja seksuaalivähemmistöille suunnatun sateenkaarimessun järjestämisestä. Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan hallinnossa ideaan suhtauduttiin pitkään kielteisesti.

Nyt sateenkaarimessulla on sekä tuomiorovastin että kirkkoneuvoston hyväksyntä. Tammikuussa kirkkoneuvoston jäsenet äänestivät messun puolesta äänin 8-5.

Sateenkaarimessun liturgina toimii pastori Petteri Kilpeläinen. Hänen mielestään messu on signaali siitä, että kaikki ovat tervetulleita kirkkoon ja siellä on turvallista olla.

– Perusjumalanpalveluksessa ei ole välttämättä tämä tilanne, kun ei tiedä, että mitä siellä sanotaan ja millaisia eleitä on, Kilpeläinen sanoo.

Sateenkaarimessussa voi jorailla musiikin tahdissa

Mikkelin sateenkaarimessu muistuttaa muodoltaan perinteistä jumalanpalvelusta, mutta uruilla ei soiteta mitään. Lauluja ja virsiä säestetään kitaralla. Pastori Petteri Kilpeläisen mukaan messun musiikkilinja päätettiin Facebook-äänestyksen perusteella.

– Ilmapiiri on rento, ei ole pakko istua penkissä, vaan musiikin tahdissa voi vaikka jorailla jos haluaa.

Myös Kilpeläisen saarna poikkeaa totutusta. Mukana on pariskunta, joka kertoo omasta tarinastaan ja ajatuksistaan päivän teemaan liittyen. Se on rakkauden kaksoiskäsky.

– Se on itselleni tärkeä teema, joka menee kaiken ylitse, Kilpeläinen sanoo.

Sateenkaaren värit ovat esillä eri puolilla kirkkoa, myös alttarilla.

Messua ovat olleet järjestämässä niin seurakunnan vapaaehtoiset kuin Etelä-Savon Pride-yhdistys. Kilpeläisen mukaan kyseessä on poikkeuksellinen yhteistyö: useimmiten Pride-tapahtumien taustavoimat eivät osallistu tunnustuksellisten tilaisuuksien järjestämiseen.

Mikkelin Pitäjänkirkko lokakuussa 2022.
Vuonna 1817 valmistunut Pitäjänkirkko on Suomen suurimpia puukirkkoja. Se valittiin sateenkaarimessun paikaksi myös kotoisuutensa vuoksi. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Uusi perinne syntymässä Mikkeliin

Sateenkaarimessuja järjestetään pääasiassa Suomen suurimmissa kaupungeissa. Helsingissä, Tampereella ja Turussa messuja on säännöllisesti, muilla paikkakunnilla lähinnä muiden tapahtumien yhteydessä. Näin kertoo (siirryt toiseen palveluun) seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen hengellistä hyvinvointia edistävä Sateenkaariyhdistys Malkus.

Kilpeläinen osallistuu sateenkaarimessuun ensimmäistä kertaa elämässään.

– Toisaalta se on hyväkin, ettei vie minkään toisen seurakunnan kaavaa Mikkeliin.

Pastori uskoo, että messusta tulee Mikkelissä perinne. Sunnuntaina 16.10. järjestettävään messuun ovat tervetulleita kaikki, sukupuoleen tai seksuaalisuuteen katsomatta.

Suosittelemme sinulle