Hyppää sisältöön

Koronatartunnat ovat Lapissa nousussa – sairaalakuormitus on kasvanut viime kevään tasolle

Koronan lisäksi myös influenssakaudesta odotetaan vaikeaa. Koronan rokotuskattavuus on hyvä, mutta infektioylilääkäri kritisoi THL:n ohjeita epäselviksi.

Ihmiset eivät ole unohtaneet korona-aikaa. Korona on edelleen päivittäin useiden lappilaisten ajatuksissa.
Pekka Viinikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Korona on rajoittanut ihmisten elämää enemmän ja vähemmän jo lähes kolme vuotta. Vaikka koronan vakavaa muotoa esiintyy rokotusten ansiosta aiempaa vähemmän, ihmiset ovat edelleen koronaviruksen suhteen varovaisia.

– Aina se on mielessä, mutta itse en ole sairastanut vielä. Toivottavasti ei tarvitsekaan sairastaa, toteaa sallalainen Eila Virkkula.

Rovaniemeläinen Viivi Buska oli koronatestaajana yksityisellä ja julkisella puolella pahimpaan korona-aikaan. Tehtävä vei välillä Pohjois-Lappiin ja Tornion seudulle.

– Olen huomannut koronatestaajana ihmisten pelon, mikä on ihan ymmärrettävää, Buska muistelee.

Lappilaiset ovat oppineet elämään koronan kanssa, koska vaihtoehtoa ei ole. Maailma oli hyvin toisenlainen, kun mennään kolme vuotta ajassa taaksepäin.

– Olisihan se mukavampi, että olisi sama vanha maailma, mutta ehkä tämä on sitten se uusi normi, muistelee Viivi Buska.

Nuori nainen tumma takki päällä katsoo kameraan.
Viivi Buska näki testaajan työssä vaikeimman korona-ajan ja ihmisten hädän. Kuva: Elina Ervasti / Yle

Korona on tiiviisti keskuudessamme

Koronatartunnat ovat Lapissa jälleen nousussa ja sairaalakuormitus on kasvanut. Tällä hetkellä Lapin keskussairaalassa Rovaniemellä ja Länsi-Pohjan sairaalassa Kemissä on osastoilla erikoissairaanhoidossa kahdeksantoista koronapotilasta. Heistä pääosa on hoidossa keskussairaalassa Rovaniemellä.

– Kyllähän koronaepidemia on taas kiihtymässä. Tämä BA.5-variantti on lähtenyt liikkeelle ja se nähdään avosairaanhoidon puolella sairastumisina sekä sairaalakuormituksena, toteaa Länsi-Pohjan sairaalan ja Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas.

Lapin sairaaloiden teho-osastoilla on toistaiseksi rauhallista, eikä niillä ollut torstaina koronan vuoksi yhtään potilasta. Vakava koronatauti uhkaa edelleen iäkkäitä henkilöitä ja niitä joilla on yksi tai useampi vakava perussairaus.

– Koronatauti huonontaa perussairautta sekä lisää sydän- ja aivotapahtumien riskiä. Sitä kautta sairaalahoidon tarve kasvaa.

Turun yliopistollisen sairaalan teho-osasto jossa hoidetaan koronapotilasta.
Korona voi edelleen olla kohtalokas riskiryhmäläisille, jos rokotussarja on puuttellinen. Kuva: Arash Matin / Yle

THL:n rokotusohjeissa on parantamisen varaa

Rokotuskattavuus Lapissa on hyvä varsinkin ikäihmisten keskuudessa. Useat heistä ovat saaneet jo viidennen rokotteen.

Tällä hetkellä perusterve 60 vuotta täyttänyt saa neljännen rokotteen. 65 vuotta täyttäneille ja riskiryhmäläisille annetaan Lapissa jo viidensiä rokotteita, jos sairastetusta koronasta tai edellisestä rokotteesta on yli kolme kuukautta.

Infektioylilääkäri Broaksen mukaan THL:n ohjeistuksessa on selkeyttämisen varaa.

– Sanotaan, että se on pikkuisen haastava ohjeistus. Ohjeistukset ovat turhan monimutkaisia ja kansalaisilta tulee paljon palautetta, että ohjeita on vaikea seurata, kritisoi infektioylilääkäri Broas.

Influenssakausi voi olla ensi talvena rankka koronan rinnalla

Terveydenhuollon asiantuntijat kehottavat ottamaan tarvittavat rokotukset hengitysteiden infektioita vastaan, sillä edessä voi olla hankala korona- ja influenssakausi.

– Se voi tulla hyvinkin voimakkaana, koska kevään 2020 jälkeen influenssaa ei ole ollut ja ihmisten suoja on heikentynyt. Silloin on mahdollista, että tulee voimakaskin epidemia, muistuttaa Infektioylilääkäri Broas.

THL:n syyskuussa antaman arvion mukaan jopa 70 prosenttia suomalaisista olisi sairastanut koronan. Tarkkaa lukua ei saada, koska koronatapauksia ei enää tilastoida samalla lailla kuin aiemmin.

Pcr-testejä otetaan laboratorioissa enää minimimäärä verrattuna viime talveen. Terveydenhoidon ammattilaisten ottamia koronatestejä tilastoitiin viikolla 40 hieman yli 12 000, kun viikkoa aiemmin luku oli yli kaksinkertainen.

Rovaniemeläinen Anneli Hermanoff ei seuraa enää tilastoja, mutta on pistänyt merkille, että koronatartuntoja on edelleen runsaasti lähiympäristössä. Laakereille ei voi jäädä lepäämään.

– Ei voi missään nimessä jäädä lepäämään. Kyllähän se on sellainen tauti, joka muuttaa koko ajan myös muotoaan, toteaa Hermanoff.

Suosittelemme