Hyppää sisältöön

Käräjäoikeus antoi huumeliigan pomolle ja 15 muulle pitkät tuomiot miljoonien eurojen huumerikoskokonaisuudessa

Tuomittujen joukossa oli muun muassa Mantaqa-jengin jäseniä ja Katiska-vyyhdin tekijä.

Yle Helsingin rikostoimittaja Katri Kirsi kertoi tuomion antamisen alla, mistä syytteissä oli kysymys.
Don Lehtinen,
Katri Kirsi

Helsingin käräjäoikeus antoi torstaina useita pitkiä vankeustuomioita laajassa huumerikoskokonaisuudessa, jossa oli yhteensä 23 syytettyä ja lähes 70 syytekohtaa.

Suurin osa tuomioista annettiin törkeistä huumausainerikoksista. Rikokset tehtiin vuosina 2019–2021 eri puolilla pääkaupunkiseutua.

Oikeuden mukaan huumeliiga järjesteli Suomeen huomattavia määriä pääosin erittäin vaarallisia huumausaineita. Poliisin arvion mukaan Suomeen tuotujen huumeiden arvo katukaupassa olisi ollut jopa kuusi miljoonaa euroa.

Käräjäoikeus tuomitsi Ruotsista käsin toimineen huumeliigan toimintaa ohjailleen Teemu Juhani Kirveen, 42, neljän vuoden vankeusrangaistukseen useista törkeistä huumausainerikoksista.

Kirveelle vaadittiin 13 vuoden vankeutta. Oikeus katsoi, että hänen aiemmin hovioikeudessa Ruotsissa saamansa tuomio vaikutti tuomioon niin, että pidempi rangaistus olisi tarkoittanut 13 vuoden maksimirangaistuksen ylittämistä.

Suomessa aineita levittivät muut tahot, joiden joukossa on Mantaqa-jengiin sekä aiempaan Katiska-vyyhtiin sotkeutuneita henkilöitä.

- Muun muassa kokaiinia ja amfetamiinia on esimerkiksi varastoja hyödyntäen myyty yhteenliittymän osien omille asiakkaille ja osin niin sanotun pimeän verkon myyntialustan kautta, oikeus totesi.

Yhteydenpitoon ryhmä käytti oikeuden mukaan muun muassa salattuja SkyECC-puhelimia.

Mukana Mantaqa-jengin jäseniä

Rikoksissa auttoi useissa huumausainerikoksissa syytettyjä avustanut lakimies (siirryt toiseen palveluun)Olli Talsi, 39, jota syytettiin meneillä olevien tutkintojen tietojen välittämisestä Kirveelle. Oikeuden päätöksen mukaan Talsin ja Kirveen viestinvaihtoa ei voitu selvittää, joten syyte hylättiin siltä osin.

Oikeus katsoi kuitenkin Talsin syylliseksi avunannosta törkeään huumausainerikokseen, sillä hän oli välittänyt huumausaineiden myynnistä saatuja varoja organisaation ylemmille tahoille. Oikeus tuomitsi Talsin kahden vuoden ja kymmenen kuukauden vankeusrangaistukseen.

Käräjäoikeus tuomitsi myös Mantaqa-jengiin kuuluvat Hussein al-Maseudin, 27, ja Milad Karim Feilin, 27, vankeusrangaistuksiin. Al-Maseudi tuomittiin kolmen vuoden ja kolmen kuukauden vankeusrangaistukseen ja Feili kolmen vuoden ja yhdeksän kuukauden vankeusrangaistukseen törkeistä huumausainerikoksista.

Ylen rikostoimittaja Katri Kirsi kertoo, mistä Mantaqa-jengissä on kyse.

Yle julkaisee ankarimmat tuomiot saaneiden nimet rikoskokonaisuuden poikkeuksellisen laajuuden vuoksi.

Katiska-vyyhdissä syytettynä ollut Jesse Robert Shipley tuomittiin käräjäoikeudessa viiden vuoden ja kuuden kuukauden vankeusrangaistukseen törkeistä huumausainerikoksista.

Yhteensä 16 syytettyä tuomittiin ehdottomiin vankeusrangaistuksiin, joista pisin oli Joakim Kuuselan saama 12 vuoden ja kuuden kuukauden rangaistus törkeistä huumausainerikoksista. Kolmelle syytetylle annettiin ehdollinen vankeusrangaistus.

Useissa tapauksissa tuomituille aiemmin langetetut rangaistukset vaikuttivat tuomioiden pituuksiin lieventävästi. Lisäksi monen kohdalla rangaistusten pituuteen vaikutti myös rikosten tekeminen järjestäytyneen rikollisryhmän toiminnan osana.

Tuomitut kiistivät pääosan syytteistä. Käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen, eli siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Lue seuraavaksi:

Suosittelemme sinulle