Hyppää sisältöön

Stora Enson entinen saha-alue Kiteellä on yhä hiljainen, kaupunkia tilanne harmittaa

Pian on kulunut kolme vuotta siitä, kun Stora Enso lopetti Kiteen sahan. Alueeseen on ollut kiinnostusta, mutta metsäyhtiö ei ole myynyt eikä sahan paikalle ole syntynyt uusia työpaikkoja.

Tukkeja lilluu tukkialtaassa Stora Enson Kiteen sahalla pilvisenä päivänä.
Entisen sahan tukkialtaan pohja Oriveden rannalla odottaa vielä puhdistamista, joka on Stora Enson kontolla. Kuvan aikaan syksyllä 2019 saha toimi vielä ja puita säilytettiin vedessä. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle
Marja-Liisa Kämppi

Stora Enson entinen saha-alue Kiteellä seisoo edelleen hiljaisena.

Metsäyhtiö lopetti kuusisahansa Puhoksessa vuonna 2019. Sen jälkeen alueen omistava Stora Enso ja Kiteen kaupunki ovat keskustelleet säännöllisesti yli 50 hehtaarin alueen jatkokäytöstä.

Mitkään yrityskohtaiset neuvottelut eivät ole toistaiseksi johtaneet alueen myymiseen, vuokraukseen tai uuteen teolliseen toimintaan.

Kiteen kaupunginjohtaja Pekka Hirvonen arvioi, että ratkaisua paikan suhteen ei synny vielä loppuvuonnakaan.

– Ollaan huolestuneita ja jossain määrin toki pettyneitä. Tilanne on jatkunut aivan liian kauan ja ratkaisu pitäisi saada, Hirvonen harmittelee.

Tukkialtaan puhdistus vielä tekemättä

Kaupunginjohtaja tarkastelisi paikkaa uudenlaisten mahdollisuuksien kannalta, jos nykyisetkään neuvottelut eivät johda tulokseen ja tuo uutta toimijaa alueelle.

– Siellä on käyttökelpoista hallitilaa lähes kolme hehtaaria ja tämän tyyppisten yritystilojen rakennuskustannukset ovat kovasti nousseet, Hirvonen pohtii.

Stora Enson vastuulla on vielä puhdistaa Oriveden ranta-alueella sahan vanha tukkiallas.

– Se ei periaatteessa estä kiinteistön teollista hyödyntämistä. Puhdistustoimenpiteet jää Stora Enson tehtäväksi ja tiloissa voisi aloittaa yritys, kaupunginjohtaja arvioi.

Kaupunki haluaa kehittää aluetta

Puhos on Kiteen keskeisimpiä teollisuusalueita, johon on jo toimivan kemianteollisuuden lisäksi sijoittumassa pakastekuivausyritys.

Sijainti valtatie 6:n lähellä on otollinen. Puhoksessa on myös teollisuussatama ja rautatie, jonka jatkamista satamaan asti selvitetään. Onpa lähellä pienlentokenttäkin.

Kiteen kaupungilla on uskoa Puhoksen mahdollisuuksiin ja vireillä uusia kehittämissuunnitelmia alueelle.

– Meillä on suunnitelmia aurinkovoiman rakentamiseksi alueelle, kattamaan sähköntarvetta uusiutuvalla energialla. Ensi vuoden talousarvioon on varattu ihan merkittävästi resursseja alueen kehittämiseksi, kaupunginjohtaja Hirvonen kertoo.

Suosittelemme sinulle