Hyppää sisältöön

Vaasan verotoimisto muuttaa virastotaloon Palosaarelle – palvelee jatkossa samoissa tiloissa TE-keskuksen kanssa

Muutto on osa valtion toimitilahanketta, jossa valtion tarjoamia palveluita halutaan saman katon alle. Parantuneen asiakaspalvelun lisäksi yhteiset tilat vähentävät kustannuksia.

Sebu Björklund
Avaa Yle-sovelluksessa

Vaasassa verotoimiston ja TE-toimiston asiakkaat hoitavat jatkossa asioinnin saman katon alla, eli Palosaaren virastotalon uusituissa tiloissa, joihin verotoimisto muuttaa toiselta puolen kaupunkia.

Verotoimisto sulkee ovensa vanhoissa tiloissa 18.11. puoleltapäivin, ja avaa uudelleen ovensa Palosaarella 21.11. Länsi-Suomen verotoimiston verojohtaja Petri Ollinkoski toteaa, että muutto liittyy yhteiseen valtion toimitilahankkeeseen

– Valtion toimijat siirtyvät saman katon alle. Sillä tavoin saadaan myös asiakkaat tänne mukaan, ja kaikki valtion toimijat voivat palvella samasta pisteestä.

Verohallinnon johtava toimitila-asiantuntija Satu Hopia on saanut toimitilojen loppukatselmuksen valmiiksi, ja kaikki on myös teknisesti valmista muuttoa varten. Projektin hankesuunnittelu alkoi lähes kaksi vuotta sitten.

Sen lisäksi, että asiakkaat löytävät useammat palvelut samasta toimipisteestä, on yhteisistä tiloista myös taloudellista hyötyä.

– Luovumme nimetyistä työpisteistä, ja saadaan sitä kautta tilatehokkuutta paremmaksi. Lisäksi syntyy välillisiä kustannussäästöjä esimerkiksi siivouksesta ja kiinteistöhuollosta. Vähemmän neliöitä, vähemmän kustannuksia, Hopia toteaa.

Ei omia työpisteitä

Asiakaspalvelussa TE-toimisto ja verotoimisto käyttävät yhteisiä palvelupisteitä, joita on 19. Lisäksi verotoimiston kaikki 260 työntekijää muuttavat uusiin tiloihin virastotaloon. Työpisteitä on kuitenkin huomattavasti vähemmän, vain noin 180. Hopian mukaan tämä on verohallinnon nykylinjauksen mukainen menettelytapa. Joillakin paikkakunnilla työpisteitä on vain 50 prosenttia työntekijöistä.

– Korona-aika on osittain lisännyt etätyön määrää, mutta Verohallinnossa jo vuodesta 2013 saakka toteutettu tällaisia monitilaympäristöjä. Tilatehokkuus paranee sitä kautta että me siirrymme monitilaympäristöön.

Ollinkoski pitää epätodennäköisenä, että kaikki olisivat samaan aikaan työpaikalla, ja vakuuttaa, että kaikille löytyy työpiste.

– Kyllä työpisteitä riittää, ja porukka on tottunut etätyöskentelyyn, ja tekee hybridityötä. Aina löytyy paikka talosta.

Satu Hopia, Johtava toimitila-asiantuntija, Verohallinto seisoo vaasan uusissa tiloissa
Satu Hopia Johtava toimitila-asiantuntija, Verohallinto Kuva: Sebastian Björklund / Yle

Edelleen tarvetta toimipisteelle

Vaikka Omavero-palvelussa voi hoitaa veroasiat omalta kotisohvalta, on Ollinkosken mukaan edelleen tarve toimipisteelle suurta.

– Meillä on Vaasassa muistaakseni kävijöitä 10 000 ja 20 000 asiakkaan välillä vuodessa. Että kyllä meillä kävijöitä on, jotka eivät käytä omavero-palvelua, Ollinkoski toteaa.

Asiakkaita ei enää iltapäivästä perjantaina 18.11. palvella Poikkikujan toimipisteessä. Virastotalolla ovet aukeavat jälleen maanantaina 21.11. heti aamusta.

Petri Ollinkoski Länsi-Suomen verotoimiston verojohtaja seisoo uuden verotoimiston tiloissa
Petri Ollinkoski Länsi-Suomen verotoimiston verojohtaja Kuva: Sebastian Björklund / Yle

Suosittelemme