Hyppää sisältöön

Satakunnassa on menossa jälleen koronaviruksen epidemia-aalto – taudinkuva aiempaa lievempi

Koronatartuntojen määrän kasvu ei aiheuta samanlaista huolta kuin esimerkiksi vuosi sitten. Tämä johtuu hyvästä rokotuskattavuudesta ja nykyisestä virustyypistä.

Satasairaalan pandemiapoliklinikan ovi
Vain pieni osa koronatartuntaa epäilevistä käy virallisessa koronatestissä. Kuva: Jere Sanaksenaho / Yle
Mika Viljanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Koronatartuntojen määrä on lähtenyt Satakunnassa kasvuun. Satasairaalan infektioyksikön ylilääkärin Raija Uusitalo-Seppälän mukaan tartuntoja on ollut viime aikoina paljon muun muassa sairaala-osastoilla ja vanhustenhuollon yksiköissä.

– Kyllä tällainen uusi aalto on menossa Satakunnassa ja laajemminkin Suomessa. Onneksi hyvästä rokotuskattavuudesta ja virustyypistä johtuen taudinkuvat ovat pääosin selvästi lievempiä kuin esimerkiksi vuosi sitten, Uusitalo-Seppälä sanoo.

Kotitesti riittää useimmille

Tarkkaa tartuntamäärää on nykyisessä tilanteessa vaikea arvioida, sillä vain pieni osa koronatartuntaa epäilevistä menee viralliseen testiin. Pääosalle ihmisistä kotitesti onkin riittävä toimi.

Ylilääkäri Uusitalo-Seppälän mukaan virallinen testi on yhä tarpeen, mikäli kuuluu koronaviruksen riskiryhmään tai työskentelee terveyden- tai sosiaalihuollon aloilla.

– Samoin testiin kannattaa hakeutua, jos kuuluu ryhmään, jolle voidaan harkita varhaista Paxlovid-lääkitystä, Uusitalo-Seppälä kertoo.

Koronatartunnan välttämiseen käyvät vanhat tutut konstit. Esimerkiksi maskia voi käyttää, mikäli liikkuu isoissa väkijoukoissa.

Ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälän mukaan maskin käyttö on syytä ottaa harkintaan myös, jos sairastaa esimerkiksi syöpää tai saa muuta vastustuskykyä heikentävää hoitoa.

– Henkilökunta käyttää maskia potilashoidossa ja vanhustenhoidossa ja samaa suositellaan myös näissä yksiköissä vieraileville.

Kuuntele tästä uusimmat Ylen radiouutiset Satakunnasta

Lue täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta

Suosittelemme