Hyppää sisältöön

Auto- ja akkuvalmistaja Valmet Automotive aikoo listautua pörssiin

Yhtiö aikoo kerätä osakeannissa 140 miljoonan euron varat, jotka on tarkoitus käyttää lähivuosien investointeihin, kuten sähköisten ajoneuvojen akkujärjestelmäliiketoiminnan laajentamiseen.

Valmet Automotiven kuvituskuva heinäkuulta 2020.
Valmet Automotiven listautumista on uumoiltu eri yhteyksissä jo usean vuoden ajan. Arkistokuva. Kuva: Saana Sjöblom-Hasselblatt / Yle
Eino Kossila,
Minna Pantzar

Autoja ja ajoneuvojen akkujärjestelmiä valmistava Valmet Automotive aikoo listautua Helsingin pörssiin.

Listautumisen tarkoituksena on yhtiön mukaan kiihdyttää yhtiön kasvustrategiaa, jatkaa investointeja tuotantoon ja rahoittaa käyttöpääomaa sekä vahvistaa Valmet Automotiven tasetta.

Yhtiö kerää listautumisannissa noin 140 miljoonan euron varat.

– Vuosiin 2025–2026 mennessä yhtiö pyrkii saavuttamaan noin miljardin euron liikevaihdon, josta noin 40 prosenttia syntyy EVS-liiketoimintalinjasta. Suunniteltu listautuminen tukee kasvustrategian toteuttamista ja mahdollistaa uusien sijoittajien liittymisen Valmet Automotiven matkaan sen vaihtaessa isompaa vaihdetta silmään, tiedotteessa sanotaan.

Konsernin muodostavat emoyhtiö Valmet Automotive Oy ja kuusi Suomessa, Saksassa ja Puolassa sijaitsevaa kokonaan omistettua tytäryhtiötä.

Valmet Automotiven pääkonttori sijaitsee Uudessakaupungissa, ja sillä on Suomessa, Saksassa ja Puolassa 11 toimipistettä. Kesäkuun 2022 lopussa Valmet Automotive työllisti yhteensä noin 4 450 henkilöä.

Yhtiö hakenut lähivuosina nopeaa kasvua

Vuonna 1965 perustettu Valmet Automotive on viime vuodet hakenut kasvua mittavista tuotantolinja- ja tehdasinvestoinneista.

Vuonna 2019 yhtiö avasi akkutehtaan Saloon. Vuotta myöhemmin kerrottiin akkutehtaan avaamisesta Uuteenkaupunkiin yhtiön autotehtaan rinnalle.

Viime vuonna yhtiön liikevaihto kasvoi reilut 15 prosenttia. Vuoden 2021 liikevaihto oli noin 570 miljoonaa euroa, kun vuonna 2020 liikevaihtoa kertyi 494 miljoonaa.

Konsernin liikevoitto, eli tulos ennen siitä maksettavia korkoja ja veroja oli 35,6 miljoonaa. Vuotta aiemmin luku oli 21,7 miljoonaa. Liikevoitto kasvoi reilut 64 prosenttia.

Kassavirta oli 7,2 miljoonaa euroa negatiivinen. Vuotta aiemmin luku oli noin 12 miljoonaa. Konsernin kassavirtaa painoivat mittavat investoinnit.

Valmet Automotiven nykyiset omistajat ovat Suomen valtion sijoitusyhtiö Tesi (38,46 prosenttia), kotimainen sijoitusyhtiö Pontos Group (38,46 prosenttia) sekä kiinalainen akkuvalmistaja ja teknologiayritys Contemporary Amperex Technology Limited CATL (23,08 prosenttia).

Listautumisannissa osakkeita ovat sitoutuneet merkitsemään ankkurisijoittajina eläkevakuutusyhtiöt Varma 40 miljoonalla ja Ilmarinen 30 miljoonalla eurolla.

Pörssilistauksella uusi vaihde päälle

Pörssilistaus antaisi Valmet Automotivelle mahdollisuuden kiihdyttää kasvua autoteollisuuden kuoppaisella tiellä kohti päästötöntä liikennettä.

- Haluamme olla merkittävä tekijä autoteollisuuden muutoksessa. Listauksella haemme varoja investointeihin ja niiden tuomaan kasvuun. Näemme merkittäviä mahdollisuuksia alalla. Vaikka ajat ovat nyt maailmalla vaikeat me pärjäämme ja menemme eteenpäin, sanoo Olaf Bongwald, Valmet Automotiven toimitusjohtaja.

Investointien avulla yhtiö aikoo kasvattaa liikevaihtonsa noin 600 miljoonasta miljardiin lähivuosina.

- Näemme, että autoteollisuuden akuilla on kasvava kysyntä ainakin seuraavan vuosikymmenen. Näemme myös pysyvää kasvua autojen kattojärjestelmissä. Voisin sanoa että miljardin myynti vuoteen 2026 mennessä ei ole päätepiste vaan kasvu vain jatkuu, sanoo Bongwald.

Saksalainen autoalan konkari on Olaf Bongwald on toiminut Valmet Automotive -konsernin toimitusjohtajana heinäkuusta 2018 alkaen.

Suomalaisyrityksen johtaminen on peräti mahtavaa.

- Se on mahtavaa ja myös todella hauskaa. Valmet Automotiven henkilökunnalla on mahtava asenne ja osaamista sekä vielä jotakin enemmän kuin muissa aikaisemmissa yrityksissä, joissa olen ollut. Johtamistapanikin on nykyään enemmän suomalainen kuin saksalainen.

Listautumishetkeäkin pidetään oikeana, vaikka takana on vaikeita korona vuosia ja komponenttivaikeuksia. Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikuttaa myös autoteollisuuteen, mutta alalla nähdään, että autojen kehittymistä kohti päästöttömyyttä se ei pysäytä.

- Meillä on nyt näyttöjä osaamisesta ja hyvä tilauskirja. Meillä on ollut huikean nopea kehitys viime vuosien aikana ajoneuvojen sähköistymisessä. Listauksella haemme varoja etenkin sähköisten ajojärjestelmien akkujärjestelmien suunnitteluun ja niiden valmistamiseen, sanoo Valmet Automotiven hallituksen puheenjohtaja Jarkko Sairanen.

Pörssilistautuminen näkyisi siten myös Uudenkaupungin tehtailla.

- Mehän valmistamme jo nyt siellä akkuja useammalla linjastolla hybrideihin ja täyssähköautoihin. Tämä avaa mahdollisuuden siihen, että tulevaisuudessa voisimme yhden tehtaan alla valmistaa sekä autot että niihin menevät akut, Sairanen sanoo.

Sairanen näkee kasvumahdollisuuksia myös kauempana.

- Päämarkkina on Euroopassa ja johtavissa autoyrityksissä, joiden kotimaa on Saksassa. Saa nähdä laajeneeko markkinamme myös Euroopan ulkopuolelle asikkaidemme vetävänä.

Uutista päivitetty klo 12:37: lisätty tiedot nykyisestä omistajapohjasta, sekä ankkurisijoittajista. Päivitetty klo 14.20 toimitusjohtajan osuudella.

Lisää:

Tuhansien työpaikkojen akkuala kiinnostaa, mutta ei tarpeeksi – työ- ja elinkeinoministeriö selvitti, miten nuoret suhtautuvat töihin akkuteollisuudessa

Uudenkaupungin autotehdas irtisanoo reilut 300 – kaikkiaan vähennystarve noin 1 000 työtehtävää

Valmet Automotiven liikevaihto kasvoi tuntuvasti vuonna 2021 – yhtiö teki mittavat investoinnit

Suosittelemme sinulle