Hyppää sisältöön

Tehohoitoa tarvitsevien koronapotilaiden määrä on kasvussa – teho-osastojen kantokyvystä ei kuitenkaan ole huolta

Koronavirusta on runsaasti liikkeellä Suomessa. Tehohoidossa olevista potilaista aiempaa suurempi osuus kuolee, mutta tehohoidon professori suhtautuu tilanteeseen rauhallisesti.

Anestesiologian ja tehohoidon professori Matti Reinikainen ei tämän hetken tietoon perustuen usko tehohoidon kuormituksen pahenevan kestämättömäksi. Arkistokuva. Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Alberto Politi

Koronaviruksesta aiheutuva tehohoidon tarve on hienoisessa kasvussa Suomessa.

Sairaalahoidossa olevista koronapotilaista aiempaa suurempi osa kuolee virukseen taustalla olevien muiden sairauksien takia.

Kuopion yliopistollisen sairaalan anestesiologian ja tehohoidon professori Matti Reinikaisen mukaan kokonaistilanne on kuitenkin rauhallinen.

Tällä hetkellä Suomessa on tehohoidossa noin 20 potilasta. Eniten potilaita on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella.

Jotta teho-osastot olisivat vaarassa ruuhkautua laajasti, potilasmäärän tulisi Reinikaisen mukaan olla noin kaksinkertainen.

– Emme ennakoi mitenkään valtavasti kasvavaa tehohoidon tarvetta. Väestössä on jo melko hyvin vastustuskykyä sairastettujen infektioiden ja rokotusten myötä, Reinikainen sanoo.

Omikron-tartunnalta vaikea välttyä

Reinikainen kertoo, että ajantasaisia laajempia tietoja koronan aiheuttamien kuolemien kehityksestä saadaan vasta loppusyksystä.

Sairaalahoidossa olevista koronapotilaista aiempaa suurempi osa kuitenkin kuolee. Se ei silti tarkoita sitä, että virus olisi muuntunut vaarallisemmaksi.

– Tyypillinen tehohoitoa tarvinnut koronapotilas on ollut tämän vuoden puolella erilainen kuin aikaisemmin. Tämän vuoden aikana teho-osastoilla on enemmän ihmisiä, joilla on jonkinlainen vastustuskyvyn heikkous taustalla, Reinikainen kertoo.

Moni haavoittuvassa asemassa oleva onnistui välttämään tartuntaa ennen omikron-variantin tuloa. Helpommin tarttuvan variantin myötä hekin saavat kuitenkin tartunnan, mikä puolestaan näkyy teho-osastojen koronakuolemissa.

Suosittelemme sinulle