Hyppää sisältöön

Kemiin suunnitellun kierrätystekstiilitehtaan aloitus viivästyy – syynä Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja koronapandemia

Infinited Fibre Company suunnittelee Kemin Veitsiluotoon Stora Enson sulkemaan paperikonehalliin 400 miljoonan euron investointia tekstiilijätteestä uutta tekstiilikuitua tuottavaan tehtaaseen.

Infinited Fiber Companyn toimitusjohtaja Petri Alava seisoo kesällä parkkipaikalla.
Infinited Fiber Companyn toimitusjohtaja ja yhtiön perustaja Petri Alava uskoo, että sähkön ja yhtiön tarvitsemien kemikaaleiden hinnat normalisoituvat ennen vuotta 2026, jolloin yhtiön ensimmäisten kaupallisten kuitutoimitusten arvellaan alkavan. Kuva: Juuso Stoor / Yle
Jarno Tiihonen

Infinited Fibre Companyn Kemiin suunnitteleman ison tekstiilien kierrätysyrityksen aloitus viivästyy. Yhtiö kertoo, että ensimmäiset kaupalliset toimitukset Kemistä alkavat tammikuussa 2026, kun aiemmin tuotannon arvioitiin käynnistyvän vuonna 2025.

Yhtiön mukaan viivästyminen johtuu siitä, että koronapandemia ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ovat rajoittaneet komponenttien saatavuutta, mikä on pidentänyt merkittävästi joidenkin tehtaalla tarvittavien keskeisten laitteiden ja koneiden saatavuutta.

Yhtiön mukaan projektin laajuus kuitenkin säilyy ennallaan ja rakennustyöt alkavat aiemmin ilmoitetun mukaisesti ensi vuonna.

Lisäksi yhtiö toteaa tiedotteessaan, että Venäjän hyökkäyssodan aiheuttama energiakriisi on kolminkertaistanut sähkönhinnan Suomessa ja joidenkin keskeisten kemikaalien hinnat ovat nousseet 200–300 prosenttia.

– Meillä ei tietenkään ole kristallipalloa. Neuvonantajien ja muiden asiantuntijoidemme mukaan hyöty- ja hyödykehintojen ennustetaan kuitenkin normalisoituvan ennen vuotta 2026, jolloin odotamme ensimmäisten kaupallisten kuitutoimitusten lähettämistä Kemistä, kommentoi Infinited Fiber Companyn toimitusjohtaja ja yhtiön perustaja Petri Alava.

Infinited Fibre Company suunnittelee Kemin Veitsiluotoon Stora Enson sulkemaan paperikonehalliin 400 miljoonan euron investointia tekstiilijätteestä uutta tekstiilikuitua tuottavaan tehtaaseen.

Valmistuttuaan uusi tehdas työllistää 270 työntekijää. Rakennusvaiheessa työpaikkoja on noin 120.

Lue myös: Vanha t-paitasi voi päätyä jatkossa polttouunin sijasta Kemiin – uusi tekstiilinkierrätyslaitos helpottaisi valtavaa ympäristöongelmaa

Kemin suljetun paperitehtaan tilalle tulee tekstiilin kierrätykseen erikoistunut tehdas, tietää 270 uutta työpaikkaa

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle