Hyppää sisältöön

Lenkkisauna ei enää lämpene, kun Etelä-Savon vuokra-asuntoyhtiöt karsivat energiankulutusta

Saunojen ohella säästöä haetaan yleisten tilojen lämmityksestä ja valaistuksesta.

Vuokra-asuntoyhtiöt kannustavat asukkaita sisälämpötilan alentamiseen. Kuva: Esa Syväkuru / Yle
Maria Bonnor

Etelä-Savon kaupunkien vuokra-asuntoyhtiöt ovat listanneet toimia, jolla talojen energiankulutusta suitsitaan. Syynä on ennätyksellisen kallis energianhinta.

Lenkkisaunoja ei enää lämmitetä, paitsi Mikalolla asiakkaiden toiveesta. Asukkaiden omia saunavuoroja on siirrelty niin, ettei vuorojen väliin jää tyhjää.

– On esimerkiksi siirretty perjantailta joitakin vuoroja lauantaille ja sauna lämpiää näin ollen kerran viikossa, kertoo Savonlinnan Asuntopalveluiden toimitusjohtaja Hannu Kurki.

– Jos on vain pari saunojaa samalla päivällä, niin niitä joudutaan perumaan. Ensimmäiselle saunojalle hinta olisi jopa 20 euroa, sitä seuraavalle hinta puolittuu, sanoo Pieksämäen Hakan isännöitsijä Pirjo Lind.

Lämpötiloja säädetään, kylmiöt pois käytöstä

Kaikki yhtiöt tiedottavat asukkaitaan energiansäästötarpeesta ja keinoista.

Mikalo suosittelee oleskelutilojen lämpötilaksi 20-21 astetta ja makuuhuoneiden 18-20. Tuulikaapeissa ja porrashuoneissa riittää 15-18 astetta.

Pieksämäellä suositeltu sisälämpötila tulee olemaan 21-22 astetta. Rappukäytävien lämpötiloja lasketaan kaikissa kolmessa asuntoyhtiössä. Savonlinnassa poistetaan käytöstä talojen kylmiöt.

– Kiinteistöhuollolle on annettu ohjeet tarkkailla avonaisia ikkunoita ja ovia kiinteistöissä, sekä turhaa valojen polttamista, kertoo Hannu Kurki Savonlinnasta.

Valaistus vaihtuu ledeihin

Valaistus voi kuluttaa paljon energiaa. Led-valoihin siirtyminen on ajankohtaista kaikissa kolmessa vuokra-asuntoyhtiössä.

Pieksämäellä on vaihdettu pihavaloja led-lamppuihin jo tämän syksyn aikana.

– Valaistuksessa tehdään kaikki uusiminen led-valaisimilla sitä mukaa kun uusimista tarvitaan, kertoo Mikalon toimitusjohtaja Hannu Sormunen.

Energiansäästö tullaan ottamaan huomioon myös tulevissa remonteissa ja rakentamisessa.

– Olemme hakeneet useaan kohteeseen energia-avustusta ja muutamme niissä lämmitysmuotoa öljylämmityksestä maalämpöön, kertoo Hannu Kurki Savonlinnasta.

Suosittelemme sinulle