Hyppää sisältöön

Ikoninen takki avasi jopa yökerhojen ovia 90-luvulla – TPS toi kahisevan kansitakin takaisin seuran satavuotisjuhlan kunniaksi

TPS-logolla varustettu kansitakki oli kiekkoseuran 90-luvun kulta-aikoina paljon enemmän kuin pelkkä takki. Takki tuli takaisin tuotantoon, ja valmistuksesta vastaa sama yritys kuin 30 vuotta sitten.

Niklas Törn ja Teemu Artukka musta-violetit TPS-logolla varustetut kansitakit päällä portaikon edessä.
Vieläkin elää sanonta: kun tulee Turkuun, kansitakit kahisevat. TPS:n jälkeen moni muukin suomalainen urheiluseura hankki 90-luvulla oman kansitakkinsa. Kuvan mannekiinit ovat Niklas Törn ja Teemu Artukka. Kuva: Arttu Kuivanen / Yle
Päivi Leppänen,
Arttu Kuivanen

– Hyvä kahina lähtee.

– Se onkin tärkeää, kun menee ravintolaan. Tietävät, kuka tulee ja kuka pärjää.

Näin sanailevat TPS-kannattaja Teemu Artukka ja Mira-Texin toimitusjohtaja Niklas Törn, kun Artukka sovittaa päälleen ihka uutta kansitakkia.

Monen TPS-fanin haaveet kävivät toteen keskiviikkona, kun turkulaisseura toi satavuotisjuhlien kunniaksi kultavuosilta tutut kansitakit takaisin.

TPS-logo mustan takin rinnassa.
TPS-takki prodeerauksineen oli kovaa valuuttaa 90-luvulla ravintolajonoissa, kerrotaan. Kuva: Arttu Kuivanen / Yle

TPS:n kansitakki otettiin valmistukseen Mira-Texin tehtaalla Liedossa tasan 30 vuotta sitten. Menestys oli huikea.

– Ne loppuivat usein kesken myymälästä. Seinällä oli lista jonottajista. Kun tehtaalta tuli seuraava toimitus, soitettiin asiakkaalle, että nyt kansitakkisi on saapunut, muistelee Niklas Törn.

Yhteiskuntavaikuttamisestaan tunnettu urheiluseura oli hyvin edustettuna myös Turun kaupunginvaltuustossa. Törn muistelee saamaansa hämmentävää yhteydenottoa valtuustosta.

– Pyydettiin lisäämään TPS-takkeihin nimilappunen, johon voisi kirjoittaa takin omistajan nimen. Meni kuulemma kokouksen jälkeen aina aikaa, kun valtuutettujen takit menivät sekaisin.

Teemu Artukka vahvistaa, että kyseessä oli todellakin kulttiaseman saavuttanut fanituote.

– Nykyäänkin elää vielä sanonta: kun tulee Turkuun, kansitakit kahisevat. Se lähti nimenomaan Tepsin kansitakeista.

Edelleen elää legenda, että 90-luvulla TPS:n kansitakissa pääsi turkulaisiin ravintoloihin jonon ohi. Liekö siinä perää?

– Kyllä portsari avasi oven aika nopeasti, jos meni jonoon TPS-takki päällä. Varsinkin, jos takkiin oli prodeerattu VIP. Sellaisia oli tukijoilla ja VIP-henkilöillä, Niklas Törn vakuuttaa.

Marina Glazberg ompelee violettia kangasta TPS-kansitakkiin.
Marina Glazberg ompelee violettia kangasta TPS-kansitakkiin Mira-Texin tehtaalla Liedossa. Kuva: Arttu Kuivanen / Yle

TPS-takkiin kuuluu tyrskyläppä

Kansitakki on perinteinen purjehdustakki. Puolipitkä takki, joka suojaa säällä kuin säällä. Perinteisessä Tepsille tehdyssä kansitakissa on kaulan edessä myös tyrskyläppä, joka pitää korkean kauluksen kiinni.

– Suomessa oli siihen aikaan myynnissä vain kahta kansitakkia: Mira-Texin ja Henry Lloydin. Myöhemmin tuli muita. Siihen aikaan Helly Hansen teki vain pelastusliivejä ja sadeasuja, Mira-Texin toimitusjohtaja Törn kuvailee markkinoita.

TPS:n kansitakki oli 90-luvulla ensimmäinen lajiaan. Sitten muut suomalaisseurat lähtivät seuraamaan mallia. Jos jollakin on vielä takki tallella, hän suojelee sitä kuin aarretta.

– Alkuperäisiä 90-luvun TPS-kansitakkeja etsitään enemmän kuin niitä tulee myyntiin. Itsekin olen aktiivisesti metsästänyt sopivan kokoista, sanoo Teemu Artukka.

Viime keväänä SM-liigan finaalien aikaan alkuperäisiä kansitakkeja myytiin kovaan hintaan tori.fi:ssä ja huuto.net:ssä.

Tepes-valtuustossa (TPS:ää intohimoisesti seuraava kannattajien kollektiivi) uskotaan, että ihmiset, jotka aikanaan ovat nähneet takin Saku Koivun päällä, voivat nyt tuntea itsensä takki päällä vertaiseksi.

”Muoti oli 90-luvulla todella väljää”

Mira-Texin pöydällä on käsinpiirrettyjä kaavoja alkuperäisistä, vuoden 1992 mustavioleteista kansitakeista. Materiaalit ja väritys ovat tismalleen samat kuin 30 vuotta sitten. Mallia on hiukan kavennettu nykyajan kokojen mukaiseksi.

– Olen itse XL-kokoa, mutta vanhasta kansitakista meni helposti päälle S-koko. Muoti oli silloin todella väljää.

Piirretty kuva musta-violetista TPS-kansitakista mustassa kansiossa.
Uusien TPS-takkien materiaali ja väritys ovat tismalleen samat kuin vuonna 1992. Kuva: Arttu Kuivanen / Yle

Niklas Törn kertoo, ettei Mira-Texissä suinkaan ole säästetty kaikkia kaavoja ja materiaalinäytteitä 90-luvulta. TPS-kansitakin henkiinherättäminen on kuitenkin ollut unelma jo pitkään.

– Viime kaudella meinasivat matsit mennä ihan ohi, kun tiirailin vain katsomoon. Halusin bongata edes yhden kansitakin. Ei näkynyt. Ajattelin, että tähän pitää tulla muutos.

Lauantai-iltana Turku-hallissa pelataan satavuotiaan Turun Palloseuran juhlaottelu: TPS–Ilves (siirryt toiseen palveluun). Törn ja Artukka herkuttelevat ajatuksella, että tupsukorvat menevät lukkoon kansitakkien kahinasta.

– Jos ei vielä juhlaottelussa, niin tämän kauden aikana kuitenkin kansitakkien kahina saisi ylittää aplodien äänen, visioi Artukka.

Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin 16.10. klo 23:een asti.

Lisää aiheesta:

Satavuotias TPS antaa yhä voita leivän päälle takavuosien legendoille – Saku Koivu: ”TPS-sydän sykkii rinnassa aina”

Satavuotiaan TPS:n yksi nimivaihtoehto oli Turun Pallonuijat – tarina alkoi, kun jalkapalloherruus haluttiin pois ÅIFK:n "kanarialinnuilta"

Suosittelemme sinulle