Hyppää sisältöön

Antibiooteille vastustuskykyinen bakteeri sairastuttaa vuosittain yli tuhat suomalaisturistia – riskit hyvä huomioida myös syyslomalla

Suomalaiset suuntaavat jälleen sankoin joukoin etelän lämpöön lomailemaan. Ulkomailla sairaalahoitoon joutuminen lisää riskiä saada antibiooteille vastustuskykyinen bakteeri.

Koulujen syyslomaviikolla moni suuntaa etelään Helsinki-Vantaan lentoasemalta. Kuva: Matti Myller / Yle
Paula Tiessalo

Kahden koronavuoden ja matkustusrajoitusten jälkeen moni suomalainen suuntaa jälleen ulkomaanlomalle. Näin tekevät parhaillaan syysloman aikana myös monet koululaiset ja heidän perheensä.

Vaikka koronapandemiassa pahin on ohi, kannattaa matkalla yhä muistaa perusvarovaisuus, eli huolehtia käsihygieniasta ja välttää matkustamista oireisena.

Koronavarovaisuuden takia muut matkailuun liittyvät terveysriskit ovat saattaneet monelta unohtua.

Kaukomatkoilla piilee erityinen riski

Lääkärilehdessä vastikään julkaistussa jutussa (siirryt toiseen palveluun) muistutetaan, että varsinkin kaukaisemmissa matkakohteissa matkustavien on syytä varoa epäpuhtaan veden tai muun juoman sekä huonosti kypsennettyjen ruokien aiheuttamia terveysriskejä. Niissä vaanii kurjan olon lisäksi antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien vaara.

Näiden ESBL-enterobakteerien määrä väheni tilapäisesti koronan aiheuttamien matkustusrajoitusten aikaan. Turistit saavat tartuntoja varsinkin Etelä- ja Kaakkois-Aasian, Afrikan ja Etelä-Amerikan matkoilla.

ESBL-bakteerit ovat maailmalla yleistyneet nopeasti sairaaloissa. Myös sairaalan ulkopuolelta saadut ESBL-tartunnat ovat viime vuosina lisääntyneet.

Sisätautien ja infektiosairauksien erikoislääkärit Mikael Kajova ja Anu Kantele kirjoittavat, että antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien tartuntariski kasvaa, jos sairastuu matkalla matkaripuliin tai käyttää antibiootteja.

Lisäksi sairaalahoito ulkomailla lisää merkittävästi todennäköisyyttä saada bakteeritartunta.

Tavallinen ripuli ei vaadi antibiootteja

Kajova ja Kantele muistuttavat, että matkalla tulisi välttää turhia antibioottikuureja. Ripulin varalta ei enää suositella matkalle mukaan otettavaa kuuria. Tavalliseen matkaripuliin ei tarvita antibioottia, sen sijaan rajuoireisessa taudissa on hakeuduttava lääkäriin.

Antibiooteille vastustuskykyistä bakteeria tuo mukanaan Suomeen yli satatuhatta suomalaista matkailijaa vuodessa. Heistä noin tuhat sairastuu bakteerin aiheuttamaan infektioon, usein ripuliin tai virtsatietulehdukseen. Antibioottiresistenssi vaikeuttaa näiden oireiden hoitamista.

Matkakohdetta valitessa kannattaakin selvittää kohdemaan antibioottiresistenssitilanne varsinkin, jos matkailijalla on perussairaus, jonka paheneminen saattaa vaatia sairaalahoitoa tai jos hän jonottaa johonkin leikkaukseen kotimaassa.

Lisäksi matkan aikana kannattaa pyrkiä juomaan ja syömään mahdollisimman hygieenisesti valmistettua ruokaa.

Suosittelemme sinulle