Hyppää sisältöön
Tyttö ottaa selfietä kahden muun henkilön kanssa ulkona.

Minna Vuorenmaa oli pulloja keräilevä työtön, kunnes lasten kehotus muutti kaiken – nyt nuoret pysäyttävät hänet kadulla: ”Se on mahtavaa”

Vuorenmaan hupivideoilla on Tiktokissa 1,7 miljoonaa tykkäystä. Pieruvitsien lomassa hän puhuu avoimesti esimerkiksi masennuksesta.

Toimittaja:Marika Anttonen
Kuvaaja:Kalle Purhonen

Minna Vuorenmaa pukee ylleen oranssin huomiotakin ja neonkeltaiset huomiohousut. Hän nappaa eteisestä mukaansa kaksi kestokassia ja astelee omakotitalonsa pihalle.

Portaiden juurella hän nakkaa kassit polkupyörän takakoriin ja suuntaa sarvikon kohti Kouvolan keskustaa.

On aika kerätä panttipulloja ja -tölkkejä.

Nainen ajaa polkupyörällä ruskaisessa maisemassa
Vuorenmaa laskee saavansa kerätyistä pulloista muutamia kymppejä kuussa. Kesäisin tienestit voivat olla jopa satasia. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Kävelykadulla Vuorenmaa tutkii roskiksia tottuneesti. Hän pukee hanskan toiseen käteensä ja ravisuttaa jätesäkkiä kuullakseen, onko syvemmällä tölkkejä.

Rivakasti hän ojentaa kätensä ja kurkottaa roskäpöntön pohjalle. Tänään on huono pullopäivä, eikä saalista tunnu löytyvän.

Nainen kurottaa roskikseen. Naisella on huomiotakki ja -housut sekä kestokasseja.Nainen kurottaa roskikseen. Naisella on huomiotakki ja -housut sekä kestokasseja.

”En kerää pulloja siksi, että olisin köyhä. Tämä on harrastus. Olen kerännyt pulloja lapsesta asti. ”

”Pulloista saa ylimääräistä taskurahaa, jota voi käyttää sellaiseen, jota ei muuten tulisi ostettua.”

Äkkiä kerääminen keskeytyy, kun lapsilauma piirittää naisen.

– Kattokaa, se on Kreisihotmama! kiljahtelevat Vuorenmaan ympärillä pyörivät alakouluikäiset pojat.

Jokainen heistä kaivaa älypuhelimen taskustaan ja pyytää yhteiskuvaa.

Nainen asettuu lasten kameroiden eteen tottuneesti: kuvien ottaminen on hänelle arkipäivää. Kymmenet tuhannet silmäparit seuraavat Vuorenmaan tekemisiä Tiktokista päivittäin.

Kolme ihmistä istuu ulkona penkillä. Kaksi nuorta tyttöä ottaa selfien heidän keskellään istuvan naisen kanssa.
Minna Vuorenmaa on tottunut yhteiskuvien ottamiseen, mutta hänen perheensä kokee tilanteet usein kiusallisiksi. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Pieruvitseillä äkkisuosioon

48-vuotias Minna Vuorenmaa aloitti aktiivisen tiktokkaamisen viime kesäkuussa, lastensa suosituksesta.

– Innostuin, kun lapset ehdottivat asiaa. Aluksi en ymmärtänyt koko hommaa, mutta sitten jäin koukkuun ja aloin tehdä videoita enemmän.

Vuorenmaa kuvaa somesovellukseen klassista viihdettä: videoilla hän esimerkiksi puhuu piereskelystä ja heittää nokkelia vastauksia kommentteihin.

– Kreisihotmama on nuorille suunnattu sketsihahmo, joka tekee huumoria, hölmöilee ja ainakin yrittää olla hauska.

Katso videolta, millaista sisältöä ”Kreisihotmama” kuvaa:

Näin syntyy ”kreisihotmaman” tyypillinen Tiktok-video.

Videot syntyvät fiilispohjalta ilman liiempiä suunnitelmia. Tyyli on tuottanut tulosta.

Parissa kuukaudessa hänen tilinsä ponkaisi nousukiitoon. Kreisihotmama-tilillä on Tiktokissa reilut 42 000 seuraajaa ja 1,7 miljoonaa tykkäystä.

– Puhun asioista, joita ihmiset eivät yleensä sano ääneen. Esimerkiksi siitä, että ripuli voi tulla housuun kaupassa. Nuoria se huvittaa, ja videot piristävät heidän päiväänsä.

Ja nuorten kohtaaminen taas piristää Vuorenmaan päivää.

– Aluksi oli hirveää, kun minut tunnistetiin kadulla. En tiennyt miten olla tai mitä sanoa. Nykyään minusta on ihanaa kun nuoret tulevat moikkaamaan, me like.

Tätä mieltä nuoret ovat ”Kreisihotmamasta”

Siviilielämässä Minna Vuorenmaa on syvällisempi, ja hänessä on muitakin puolia kuin hullutteleva ”kreisihotmama”. Neljän lapsen äitinä olemisen lisäksi elettyä elämää värittävät muun muassa työttömyys, vaikea masennus ja avioero.

Huumoritilille vakavammat aiheet eivät istuneet kovinkaan hyvin. Katsojilla meni välillä sekaisin, oliko äänessä sketsihahmo vai oikea Vuorenmaa.

Niinpä syntyi toinen tili, jonka Vuorenmaa nimesi Somevaikuttajaksi. Tällä tilillä Minna Vuorenmaa kertoo muun muassa arjestaan työttömänä ja töiden hakemisen vaikeudesta.

Katso videolta, mitä Minna Vuorenmaa haluaisi ihmisten tietävän hänestä:

Kääntöpuolella vihakommentit

Minna Vuorenmaa teki pitkään pätkätöitä lähihoitajana, kunnes sairastui muutama vuosi sitten masennukseen ja jäi työkyvttömäksi.

– Jokainen ihminen voi sairastua missä tilanteessa tahansa. Olin rakentanut aiemmin elämäni sen mukaan, että olen töissä, voin ottaa asuntolainaa ja niin edelleen. Yhtäkkiä meneekin matto jalkojen alta, olet masentunut ja elämänhallinta on kadonnut. Koskaan ei voi tietää etukäteen.

Vuorenmaa on etsinyt parin vuoden ajan sinnikkäästi töitä, laihoin tuloksin. Kaikki nämä asiat hän on jakanut julkisesti sometileillään.

Juuri avoimuus ja rehellisyys vetoaa nuoriin katsojiin. Sillä on kuitenkin kääntöpuolensa.

Nainen seisoo huomiotakki päällään keittiösaarekkeen takana.
Vuorenmaa kuvailee itseään boheemiksi ihmiseksi. Huomiovaatteista on tullut hänen tavaramerkkinsä. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Vuorenmaa on saanut rutkasti vihakommentteja muun muassa hampaistaan, hiuksistaan, puhetyylistään ja työttömyydestä. Häntä on haukuttu ja käsketty menemään töihin ja lopettamaan tiktokkaaminen.

Vuorenmaa kertoo, että häntä on myös huijattu esimerkiksi lupaamalla antaa hänelle panttipulloja, joita ei todellisuudessa ole ollut olemassa.

Näistäkin tilanteista hän on selvinnyt avoimuudella.

– Jos joku kommentti tuntuu minusta pahalta tai itkettää, annan itkun tulla ja kuvaan videon. Minulla ei ole tarvetta kaunistella asioita.

Katso videolta, miksi avoimuus on Vuorenmaalle tärkeää:

Vuorenmaan mukaan hän joutuu joskus poistamaan vastauksiaan, kun ne ovat ”lähteneet laukalle”.

Negatiivisista puolista huolimatta Vuorenmaa rakastaa tehdä Tiktokia.

– Harkitsen yhteistyökumppaneiden hankkimista. Kun on monta rautaa tulessa, pieniä summia kertyy sieltä täältä. Lopulta niillä voi elättää itsensä.

Eikä Vuorenmaan enää tarvitse tyytyä pieniin sieltä täältä tuleviin tuloihin. Hän aloitti maanantaina työt puhelinmyyjänä.

Tikotokkaaja kreisihotmama istumassa kotitalonsa kuistilla.
Vuorenmaa on tyytyväinen elämäänsä Kouvolan Korialla omakotitalossa, jossa on esimerkiksi kantovesi. ”En haluaisi asua missään luksustalossa.” Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Enemmän aiheesta: