Hyppää sisältöön

Lapin kansanedustajat: maatiloille lisää tukirahaa – ”Ensi vuonna voi olla monen osalta jo liian myöhäistä”

Vastanneet kansanedustajat pitävät tärkeänä, että Suomessa tuotetaan ruokaa jatkossakin.

Lypsylehmä navetassa Rinteelän tilalla Hauholla
Keskustan Katri Kulmuni toivoo, että etenkin maatilojen energiakäyttöä voitaisiin tukea korkeiden hintojen aikana. Kuvituskuva. Kuva: Janne Järvinen / Yle
Eeva Kuivas

Lapin kansanedustajien mielestä valtion pitäisi antaa maatiloille lisää tukirahaa maatalousyrittäjien talouskriisin vuoksi.

Lappilaisista kansanedustajista Ylen kyselyyn vastasi neljä: kokoomuksen Heikki Autto, perussuomalaisten Kaisa Juuso sekä keskustan edustajat Mikko Kärnä ja Katri Kulmuni. He kaikki kannattivat tukirahan antamista.

Vastanneet kansanedustajat pitivät tärkeänä, että Suomessa tuotetaan ruokaa jatkossakin. Useissa vastauksissa toistui myös tulevaisuuden huoltovarmuuden turvaaminen.

– Oleellisinta on korjata maatalouden systeemitason kriisi, mutta nyt on pidettävä tilat pystyssä tarvittaessa vaikka tukirahalla, sanoo keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä vastauksessaan.

Tukea tarvitaan heti

Perussuomalaisten Kaisa Juuson mukaan maataloustukia ei pidä kytkeä niin sanottuun vihreään siirtymään, jottei asia mene liian vaikeaksi.

– Tukea tarvitaan nyt heti. Ensi vuonna voi olla monen osalta jo liian myöhäistä.

Keskustan Katri Kulmuni toivoo, että etenkin maatilojen energiakäyttöä voitaisiin tukea korkeiden hintojen aikana.

– Maataloustuottajille tärkeintä on tietenkin saada tulo markkinoilta ja siksi valtion pitää panostaa myös ruokamarkkinoiden toimivuuteen, hän vastaa.

Myös kokoomuksen Heikki Autto peräänkuuluttaa valtion vastuuta.

– Varsinkin kotieläintilat käyvät parhaillaan läpi poikkeuksellisen rajua kriisiä, jonka yli valtiovallan täytyy rakentaa silta.

Keskustan Markus Lohi, SDP:n Johanna Ojala-Niemelä ja vasemmistoliiton Markus Mustajärvi eivät Ylen vastanneet kyselyyn.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle