Hyppää sisältöön

Lehtiroskiksissa nukkunut Tomi Bäckman keksi, että rikoksia tekemällä saa katon pään päälle – 16 vuotta vankilassa sai hänet muuttamaan elämänsä

Asunnottomien määrä on puolittunut kahdessakymmenessä vuodessa. Kansalaisliikkeen tavoitteena on lopettaa asunnottomuus Suomessa.

Tomi Bäckman istuu ulkona kiviseinän vieressä.
Tomi Bäckman oli yli vuoden kodittomana. Kuva: Antti Haavisto / Yle
Emilia Korpela

Vaasalainen 44-vuotias Tomi Bäckman jäi asunnottomaksi kuutisen vuotta sitten huumeiden käytön vuoksi.

– Asunto lähti ja uutta oli vaikea saada, kun olin käyttäjä ja huonossa hapessa. Etsin asuntoa joka puolelta. Vuokranantajat katsoivat heti, että ei tuosta ole vuokranmaksajaksi.

Erityisesti talvella asunnottomana oli vaikeaa.

Bäckman kertoo nukkuneensa välillä kaverinsa sohvalla, välillä lehtiroskiksissa tai rappukäytävissä. Joskus hänet vietiin putkaan. Rautakankeakin tuli käytettyä, jotta pääsi suojaan nukkumaan.

– Muutaman kerran jerkutimme huolella, jotta pääsi rappukäytävään tai hylättyyn taloon. On tullut käytettyä yleisavainta. Välillä poliisit tulivat siivoamaan pois.

Asunnottomuus kannusti tekemään rikoksia.

Ensimmäisessä vankeusrangaistuksessa Bäckman totesi, että vankilassa oleminen on helppoa: siellä sai katon pään päälle, palkkaa työstä, ruokaa ja vaatteita.

Vankila ei pelottanut Bäckmania, koska siellä oli hyvä olla, jos tilannetta vertasi kadulla asumiseen.

Tavoitteena lopettaa asunnottomuus

Asunnottomien yön tapahtumia vietetään maanantai-iltana ympäri Suomen.

Asunnottomien yö -kansalaisliike aloitti toimintansa jo kaksikymmentä vuotta sitten.

Asunnottomien yön verkkosivujen mukaan (siirryt toiseen palveluun) asunnottomien määrä on onnistuttu puolittamaan kahden vuosikymmenen aikana. Vuonna 2002 vailla vakinaista asuntoa oli yli 9500 ihmistä. Viime vuoden lopussa heitä oli alle 4000.

Kansanliike tavoittelee yhä asunnottomuuden loppumista kokonaan. Tämän vuoden teemana on ”tulevaisuus ilman asunnottomuutta”. Myös hallituksen tavoitteena on saada kodittomuus loppumaan vuoteen 2027 mennessä.

Omassa asunnossa voi haaveilla

Lopulta Bäckmanin mittari tuli täyteen.

Vuosien päihteidenkäytön ja yhteensä kuudentoista vankilassa vietetyn vuoden jälkeen Bäckman päätti, että hän haluaa tehdä elämänmuutoksen. Hän halusi normaalin elämän.

Bäckman kertoo, että avun saanti vaati omaa motivaatiota.

Hänen täytyi näyttää, että hän haluaa vaihtaa elämänsä suunnan. Bäckman vietti yli vuoden päihdekodissa, jossa hän sai tukea asumiseen ja päihdeongelmaan.

Nyt hänellä on oma yksiö aivan Vaasan keskustassa. Sähköasentajakoulutuksessa hän on saanut erittäin hyviä arvosanoja.

Tomi Bäckman istuu olohuoneessa katsoen televisiota.
Nyt Bäckmanilla on oma koti, jossa hän voi säilyttää myös itselle tärkeitä tavaroita. Television alla on esimerkiksi hänen lastensa valokuvat. Kuva: Antti Haavisto / Yle

Omassa asunnossa on hyvä haaveilla tulevasta.

– Koulu loppuun, töihin, velkasaneeraukseen, perhe ja uutta elämää, Bäckman luettelee unelmiaan.

Bäckman uskoo, että lopulta asunnon saaminen riippuu itsestä. Hänestä tukiasuntoja ei voi vain antaa päihdeongelmaisille.

– Jos haluat asunnon, sen eteen pitää tehdä jotain. Jos vedät vaan kamaa, et saa asuntoa.

Suosittelemme myös:

Talvesta tulossa poikkeuksellisen kova asunnottomille – ”Jokaisella pitää olla asunto”, sanoo metsissä ja tunneleissa asunut Antti Mäenpää

Asunnottomien naisten tilanteessa erityisen paljon korjattavaa: Tampereelle ehkä uusi asumisyksikkö lähivuosina

Suosittelemme sinulle