Hyppää sisältöön

Nettihuijarit pyysivät suomalaisia naisia siirtämään rahaa tililtä toiselle, ja nämä tekivät työtä käskettyä – uhrit saivat rikostuomiot

Niin sanotut rakkaushuijarit saivat uhrinsa ottamaan vastaan ja siirtämään ulkomaisille tileille rahoja, jotka oli hankittu petkuttamalla toisia naisia.

Käsi operoimassa tietokoneen hiirtä.
Käräjäoikeuksissa käsitellyissä tapauksissa nettihuijarit ovat saaneet naiset siirtämään omia tai muiden rahoja tileiltä toisille. Kuvituskuva. Kuva: Aleksi Mäkelä / Yle
Sini Ojanperä,
Yle–STT

Kaksi verkossa toimivien rakkaushuijareiden uhria on lyhyen ajan sisällä joutunut rikosvastuuseen hämäristä rahansiirroista. Kahdessa käräjäoikeudessa on annettu vastikään tuomiot jutuissa, joissa molemmissa syytetyt ovat ottaneet vastaan ja välittäneet eteenpäin rahaa nettihuijareilta.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi maanantaina 68-vuotiaan naisen tuottamuksellisesta rahanpesusta kolmen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Tuomittu oli tutustunut Tinderissä keväällä 2019 mieheen. Oman kertomuksensa mukaan nainen yritti auttaa Colin Allen Am -nimellä esiintynyttä miestä saamaan ”palkkionsa”. Tähän liittyi paketin vastaanottamista, tulleja ja rahansiirtoja. Mies antoi ohjeita.

Sitten tuomitun naisen tilille tuli rahaa toisen suomalaisnaisen tililtä. Mies väitti, että kyse on hänen saamastaan lainasta.

Rahaa tuli naisen tilille kaikkiaan neljällä eri tilisiirrolla yhteensä lähes 52 000 euroa, kaikki saman suomalaisnaisen nimellä. Tuomittu siirsi varoja edelleen omien pankkitiliensä välillä sekä tuntemattomalle romanialaiselle ja saksalaiselle pankkitilille. Itse hän käytti tililleen siirretyistä rahoista 200 euroa.

Syyttäjän mukaan rahat olivat peräisin toisesta huijauksesta. Siinäkin ulkomaalaisella nimellä esiintynyt mies oli erilaisin verukkein erehdyttänyt suomalaisen uhrinsa siirtämään rahoja tililtään.

Tuomion saanut nainen kiisti käräjäoikeudessa teonkuvauksen ja syytteet, ja vetosi joutuneensa itse niin sanotun rakkauspetoksen uhriksi. Käräjäoikeus hylkäsi syytteet tahallisesta rahanpesurikoksesta. Tuomittu oli kuitenkin epäillyt nettituttavuutensa aikeita ja ottanut vastaan ohjeet tilille tulleiden rahojen kierrättämisestä, joten käräjäoikeus katsoi hänen syyllistyneen tuottamukselliseen rahanpesuun.

Samankaltainen kuvio Kuopiossa

Viime perjantaina Pohjois-Savon käräjäoikeus antoi 57-vuotiaalle naiselle tuomion törkeästä rahanpesusta.

Käräjäoikeuden mukaan nainen vastaanotti tileilleen kaikkiaan vajaat 71 000 euroa vuosina 2018–2019. Rahat olivat peräisin toiselta petkutetuksi tulleelta suomalaisnaiselta.

Kuopiolainen välitti rahat eteenpäin saamiensa ohjeiden mukaisesti. Rahaa oli lähetetty muun muassa Nigeriaan ja Etelä-Afrikkaan.

Rahoja välittäneen kuopiolaisen olisi pitänyt oikeuden mukaan ymmärtää, että rahat olivat todennäköisesti laittomasti hankittuja. Käräjäoikeus arvioi, että molemmat suomalaiset joutuivat rakkaushuijauksen uhreiksi.

Kuopiolainen kiisti oikeudessa rikoksen ja kertoi myös yrittäneensä varmistaa, että rahojen pyytäjä oli todellinen henkilö. Vaikka kuopiolainen tuomittu ei saanut oikeuden mukaan itse taloudellista hyötyä teosta, oikeus tuomitsi hänet vuoden ehdolliseen vankeuteen sekä vahingonkorvauksiin toiselle suomalaisnaiselle.

Tuomiot eivät ole vielä lainvoimaisia, sillä niistä on mahdollista valittaa hovioikeuteen.

Juttua on muokattu 17.10.2022 kello 15.26: Lisätty tieto, etteivät tuomiot ole lainvoimaisia.

Enemmän aiheesta:

Digihuijatut – Romanssihuijaus

Suosittelemme sinulle