Hyppää sisältöön

Itärajalla sijaitseva Zsar on hakeutunut konkurssiin – venäläisille tarkoitetun hulppean ostoskylän velat paisuivat yli 20 miljoonaan

Zsar jätti konkurssihakemuksen Helsingin käräjäoikeuteen tänään. Myös Zsarin tytäryhtiö jätti tänään konkurssihakemuksen.

Zsar Outlet village sijaitsee Vaalimaalla aivan itärajan tuntumassa. Kuva: Antro Valo / Yle
Eino Haajanen,
Jasmina Kauta

Outlet-kylä Zsar on hakeutunut tänään konkurssiin. Yhtiö jätti itse hakemuksen Helsingin käräjäoikeuteen tänään.

Myös Zsarin tytäryhtiö, kiinteistöosakeyhtiö East Gate Development jätti tänään itse konkurssihakemuksen Helsingin käräjäoikeuteen.

Zsar sijaitsee Kymenlaaksossa aivan Vaalimaan rajatarkastusaseman tuntumassa. Outlet-kylä avattiin vuonna 2018, ja sen pääkohderyhmänä pidettiin venäläisiä ostosmatkailijoita.

Sekä Zsar oy että East Gate Development ovat parhaillaan yrityssaneerauksessa.

Kymmenien miljoonien velat

Ostoskyläyhtiöillä on yhteensä kymmenien miljoonien velat, joita yhtiöt eivät ole ponnisteluistaan huolimatta pystyneet maksamaan. Ostoskylän kiinteistöt omistavalla East Gate Developmentilla on konkurssihakemuksen mukaan velkaa noin 20,3 miljoonaa euroa.

Suurin velkoja on Oma Säästöpankki, jonka osuus haukkaa summasta yli 14 miljoonaa. Muita velkojia ovat Koja oy, Pallas-rakennus Päijät-Häme oy ja Verohallinto.

Kiinteistöosakeyhtiö on velkaa myös sen emoyhtiö Zsar oy:lle noin 3,2 miljoonan verran. Zsar oy:llä itsellään on konkurssihakemuksen mukaan yhteensä noin 1,7 miljoonan euroa velkaa. Yhtiö on velkaa muun muassa sijoitusyhtiölle, useille asianajotoimistoille ja kiinteistöhuoltoyritykselle.

Ovet lähipäivät auki

Toiminta ostoskylässä jatkuu käräjäoikeuden vahvistukseen asti normaalisti. Käräjäoikeuden vahvistus konkurssille tulee todennäköisesti tällä viikolla, ilmoittaa Zsarin asiainhoitaja Petteri Terho.

Zsar pyytää konkurssihakemuksessaan, että se asetettaisiin tytäryhtiöineen konkurssiin keskiviikkoaamuna 19.10. kello 9.00.

Ostoskylän toiminnan jatkamisesta sen jälkeen päättää konkurssipesän hallinto.

Viime talvena Zsar outlet-kylään avattiin myös suomalaisten merkkien liikkeitä, vaikka ostoskylä oli jo silloin yrityssaneerauksessa. Asiakkaiden vähäinen määrä on ollut jo pitkään ongelma.

Koronapandemia iski juuri piristymisen jälkeen

Kauppakeskuksen avajaisista seuraava vuosi oli Zsar-yhtiölle raskaasti tappiollinen. Kauppakeskusta operoi emoyhtiö Zsar ja ostoskylän omistaa sen tytäryhtiö, kiinteistöyhtiö East Gate Development.

Liiketoiminta kehittyi myönteisesti vuosien 2019 ja 2020 taitteessa, mutta sitten iski koronapandemia.

Ostoskylä on hulppean näköinen ilmestys keskellä pientä Virolahden kuntaa. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Sen seurauksena ostoskylälle tärkeä Venäjän raja suljettiin, ja venäläisten turistien asiakasvirta, jonka varaan ostoskylä pitkäli on rakennettu, tyrehtyi. Ostoskylä oli joitain kuukausia kokonaan kiinni. Kävijämäärät ja myynti romahtivat.

Esimerkiksi vuonna 2019 Zsarissa kävi 440 000 asiakasta. Vuonna 2020 kävijöitä oli enää noin puolet eli 220 000 kävijää. Myynti laski noin 14,5 miljoonasta eurosta 8,8 miljoonaan euroon. Lisäksi tilojen vuokrausaste laski alle 40 prosenttiin koronapandemian alettua. Ennen sitä se oli noin 50 prosenttia.

Tiedot selviävät Zsarin kiinteistöyhtiön East Gate Developmentin viime vuoden syksyllä hyväksytystä yrityssaneerausohjelmasta.

Yrityssaneeraus tarkoittaa menettelyä, jonka tavoitteena on talousvaikeuksissa olevan yrityksen toiminnan tervehdyttäminen ja velkojen järjesteleminen. Saneerausmenettely on vaihtoehto konkurssille, ja sen tavoitteena on turvata elinkelpoisen yrityksen toiminnan jatkuminen.

Talvella 2022 Zsarin ja sen tytäryhtiön niskassa oli reilun parinkymmenen miljoonan euron velat, joita oli tarkoitus sovittaa yrityssaneerausohjelmien mukaisesti tulevat vuodet. Saneerausohjelma olisi päättynyt suunnitelman mukaan vuoden 2028 lopussa. Yhtiöt hakeutuivat yrityssaneeraukseen joulukuussa 2020.

Suurin yksittäinen velkoja on Oma Säästöpankki, jonka kanssa kiinteistöyhtiö oli jo ostoskylän rakennusvaiheessa sopinut 17 miljoonan euron lainasta.

Suosittelemme sinulle