Hyppää sisältöön

Hissiin voi jäädä ja vessassa voi käydä vain kerran – kerrostaloasukkaille satelee jo ohjeita sähkökatkon varalle

Varsinais–Suomen asumisoikeus lähetti jo tietopaketin asiakkailleen. Pelastuslaitokselta tuli myös täsmäohjeet.

Sormi painaa hissin hälytysnappia.
Sähkökatkon sattuessa hissin hälytysnappia kannattaa painaa. Se voi toimia akun avulla. Jos se ei toimi, apua pitää huutaa tai soittaa puhelimella. Kuva: Minna Rosvall / Yle
Minna Rosvall

Erityisesti kerrostaloasukkaan jäämisestä hissiin sähkökatkon sattuessa varoitetaan Varsinais-Suomen asumisoikeuden tietopaketissa asukkaille.

Vason kiinteistöpäällikkö Teppo Heinonen on huolissaan varsinkin iäkkäiden selviämisestä.

– Heille hissin toimimattomuus on hankalaa ja se, että joutuu liikkumaan portaissa. Hissiin voi myös jäädä jumiin.

Vason ohjeessa neuvotaan painamaan hälytysnappeja, mutta aina ne eivät toimi, koska niissä ei ole akkuvarmennusta.

– Jos hälytysnappi ei toimi, kolkuta ja huuda apua. Voit myös soittaa apua kännykällä. Kännykät toimivat hississä yleensä normaalisti. Älä hätäänny, apua tulee kyllä paikalle, mainitaan ohjeessa.

Vessan voi vetää vain kerran

Vason asukkailleen lähettämä toimintaohje (siirryt toiseen palveluun) sähkökatkon sattuessa on luettavissa yrityksen nettisivuilta. Ohjeessa muistutetaan, että sähkökatkon sattuessa vedenpaine tippuu nopeasti. Vessan voi vetää vain kerran, sillä wc–istuimen säiliö ei enää täyty vedellä.

Myös laitteiden rikkoontuminen on mahdollista, kun ne käynnistyvät sähkökatkon jälkeen. Kahvikeittimet ja liedet pitää muistaa sammuttaa katkon sattuessa.

– Laitteisiin voi tulla virtapiikkejäkin riippuen katkosten laajuudesta ja tyypistä, kertoo kiinteistöpäällikkö Teppo Heinonen.

Ikkunoita ja parvekkeen ovea neuvotaan pitämään kiinni. Talotekniikka, kuten ovipuhelimet, ovikoodit ja sähköä vaativa ovenavaus ovat pois käytöstä. Sähköavain toimii kuitenkin normaalin mekaanisen avaimen tavoin. Auto pitää irrottaa sähkötolpasta ja sähköauto latauksesta.

Pelastuslaitos painottaa selviämistä 72 tunnin ajan

Varsinais-Suomen pelastuslaitos on twiitannut pelastustoimen ohjetta, jotta sähkökatkossa selviytymistä käsitellään monesta eri näkökulmasta.

Muun muassa veden puhtauteen pitää kiinnittää huomiota. Pelastustoimen ohjeissa käydään jopa läpi, mitä ruokatuotteita kannattaa varata kotiin.

Jykevä ja paksu kivitalo kylmenee alle kymmeneen lämpöasteeseen noin kolmessa vuorokaudessa ja puutalot noin vuorokaudessa, kerrotaan ohjeissa (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle