Hyppää sisältöön

Kansallisgallerian johtaja taidehyökkäyksistä: "Ilmastonmuutos on vakava asia, mutta aktivistien tapa tuhota arvokkaita teoksia on väärä"

Kansallisgallerian pääjohtaja Kimmo Levä tuomitsee jyrkästi taideteoksiin kohdistuneet hyökkäykset. Vincent van Goghin teoksen kohtalon takia myös Suomessa pohditaan taidemuseoiden turvatoimien riittävyyttä.

Kaksi nuorta tomatikeitolla tuhritun Van Goghin Auringonkukkia-maalauksen edessä. Paidoissa lukee: Just Stop Oil. Toisella kädessään Heinzin tomaatikeittopurkki.
Just Stop Oil -ryhmän jäsenet heittivät tomaattikeittoa Vincent van Goghin taideteoksen päälle Lontoossa. Poliisi pidätti tekijät tapauksen jälkeen. Kuva: EPA-EFE/All Over Press
Minna Rinta-Tassi

Kansallisgallerian pääjohtaja Kimmo Levä huolestui kuultuaan hollantilaisen Vincent van Goghin (1853–1890) maalauksen kohtalosta.

– Ilmastonmuutos on vakava asia, mutta aktivistien tapa tuhota arvokkaita teoksia on aivan väärä keino toimia, sanoo pääjohtaja Kimmo Levä Ylelle.

Kaksi Just Stop Oil -ekoaktivistiryhmän jäsentä heitti tomaattikeittoa maailmankuulun taiteilija Vincent van Goghin Auringonkukkia-teoksen päälle Lontoon National Galleryssä perjantaina.

Aktivistit myös liimasivat kätensä kiinni taidemuseon seinään.

Tapahtuma tallennettiin videolle, jonka voit katsoa jutusta.

– Tämä on väärä keino yrittää hidastaa ilmastonmuutosta, Kimmo Levä sanoo.

Van Goghin vuonna 1888 maalaaman teoksen arvo on lähes 100 miljoonaa euroa.

Tauluhyökkäyksessä sen kehys vaurioitui.

– Katsoin maalaukseen kohdistuneen hyökkäyksen videolta ja se näytti todella rajulta ja pahalta. Jos teoksen päällä ei olisi ollut lasia, se olisi pahasti tuhoutunut, Kimmo Levä toteaa.

Kansallisgalleria on Suomen suurin taidemuseo-organisaatio ja kansallinen kulttuurilaitos. Sen museoita ovat Helsingissä sijaitsevat Ateneumin taidemuseo, Nykytaiteen museo Kiasma ja Sinebrychoffin taidemuseo.

Mona Lisa sotkettiin kermakakulla

Just Stop Oil -ryhmän päämääränä on saada Britannian hallitus pysäyttämään uusien fossiilisten polttoaineiden lisensointi ja tuotanto.

Lontoon National Galleryn tapaus ei ole ainutlaatuinen, vaan taideteoksiin on kohdistunut useita mielenilmauksia tänä vuonna.

Toukokuussa vanhukseksi naamiotunut ilmastoaktivisti sotki kermakakkua Leonardo da Vincin (1452–1519) Mona Lisaa peittäneeseen turvalasiin Louvren taidemuseossa Pariisissa.

Ihmisia kuvaamassa Mona Lisaa. Lattiassa on sinisiä merkkejä ja kulkuväylä on osoitettu nauhoin.
Edes tiukat turvatoimet eivät estäneet tuhrimasta Mona Lisaa kermakakulla. Kuva: Aurelien Morissard / AOP

Heinäkuussa aktivistit liimasivat itsensä Sandro Botticellin (1445–1510) Kevät-taideteokseen Uffizin galleriassa Firenzessä.

Lokakuun alussa sama kohtalo oli Pablo Picasson (1881–1973) Korean verilöyly -teoksella taidegalleriassa Melbournessa Australiassa (siirryt toiseen palveluun). Ympäristöaktivistien kyltissä luki teksti: Ilmastokaaos on sotaa ja nälänhätää.

Kimmo Levän mukaan hyökkäykset kohdistuvat kuuluisiin taideteoksiin, koska siten tempaukset saavat ”takuuvarmasti julkisuutta”.

– Toivoisin, että tekijät ymmärtäisivät, että he ovat mahdollisesti tuhoamassa korvaamattoman arvokkaita teoksia ja sitä kautta korvaamattomia arvoja.

Botticellin teos Kevät on yksi Uffizin gallerian kuuluisimmista teoksista. Se säilyi suojalasinsa ansioista.

Kansallisgalleria päivittää turvallisuusstrategiansa

Kansallisgallerian kolmessa taidemuseossa vierailee vuosittain runsas 600 000 kävijää. Sen kokoelmaan kuuluu lähes 42 000 taideteosta.

Levä sanoo, että Kansallisgallerian museoissa teosten turvallisuus on otettu huomioon monin tavoin. Esimerkiksi näyttelysaleissa on vartijoita. Näyttelytiloihin ei saa tuoda suuria laukkuja, joissa voisi kuljettaa teräaseita tai maaleja.

– Siitä huolimatta teoksiin kohdistuvien hyökkäysten estäminen on vaikeaa. Ihmiset voivat tuoda tomaattikeittoa vaikka taskuissaan. Emme me voi taskuja tarkistaa.

Kimmo Levä kertoo, että yritys tuhota Vincent van Goghin teos on jo johtanut toimenpiteisiin.

Kansallisgallerian johtoryhmä käsittelee asiaa kokouksessaan ensi viikolla. Samalla pohditaan taidemuseoiden turvajärjestelyjä ja pitäisikö niitä tehostaa.

– Emme vielä tiedä, mitä toimenpiteet voisivat olla. Kansallisgalleria on parhaillaan päivittämässä turvallisuusstrategiaansa, Levä toteaa.

Ihmisiä taidemuseon aulatilassa.
Ateneumin taidemuseo on yksi Kansallisgallerian museoista. Tällä hetkellä se on remontin takia suljettu. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Suosittelemme sinulle