Hyppää sisältöön

Kolme miestä tuo­mit­tiin hovioikeudessa vankeusrangaistuksiin ja satojen tu­han­sien eurojen kor­vauk­siin dopingrikoksista

Rovaniemen hovioikeus on tuominnut laajan dopingjutun päätekijät vuosien vankeusrangaistuksiin. Tuomitut toivat vuosina 2017–2020 maahan doping-aineita, joita he kauppasivat Tor-verkon Silkkitiellä.

Takavarikoituja dopingaineita.
Keskusrikospoliisi ja tulli alkoivat tutkia laajaa dopingaineiden maahantuontiin ja välitykseen liittyvää rikoskokonaisuutta vuonna 2019. Kuva: Pekka Viinikka / Yle
Kimmo Hiltula

Rovaniemen hovioikeus on lieventänyt kahden päätekijän Lapin käräjäoikeudessa saamia tuomiota laajassa dopingrikosvyyhdissä.

Hovioikeus alensi Juha Niemelän käräjäoikeudessa saamaa neljän vuoden vankeusrangaistusta kolmeen vuoteen ja kuuteen kuukauteen. Hovioikeuden mukaan Niemelän toiminta rikoksensa selvittämisessä oli merkittävämpää kuin mitä käräjäoikeus oli arvioinut.

Sami Heikkosen vankeustuomiota hovioikeus ei muuttanut. Hän sai käräjäoikeudessa kolme vuotta ja yhdeksän kuukautta vankeutta.

Jyrki Tepsan tuomion hovioikeus alensi kolmeen vuoteen ja kahteen kuukauteen. Lapin käräjäoikeuden tuomio oli kuusi kuukautta pidempi.

Päätekijäkolmikko tuomittiin maksamaan valtiolle saamansa rikoshyöty, yli 360 000 euroa.

Törkeiden dopingrikosten lisäksi päätekijät olivat syyllistyneet myös muihin rikoksiin, kuten salakuljetukseen, huumausainerikokseen, ampuma-aserikokseen sekä törkeään rahanpesuun ja petokseen.

Myös kahdelle muulle pitkä vankeustuomio

Myös kaksi muuta syytettyä sai yli kahden vuoden vankeustuomion. Toinen heistä tuomittiin kahdeksi vuodeksi ja viideksi kuukaudeksi vankeuteen ja toinen sai kaksi vuotta ja kaksi kuukautta vankeutta.

Jälkimmäinen heistä tuomittiin virkavelvollisuuden rikkomisesta, törkeästä dopingrikoksesta ja lääkerikoksesta. Hän työskenteli Helsingin poliisilaitoksessa vanhempana rikoskonstaapelina.

Käräjäoikeudessa syytteessä oli yhteensä parikymmentä ihmistä. Lähes kaikki heistä saivat eri mittaisia ehdollisia vankeusrangaistuksia muun muassa törkeistä dopingrikoksista tai avunannosta sellaisiin. Tuomioita tuli myös muista, lievemmistä rikoksista.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Lapin Kansa (siirryt toiseen palveluun) (tilaajille, siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Rikollisliiga toi satoja kiloja dopingaineita ulkomailta ja tienasi niillä yli 300 000 euroa – yksi tuomituista on poliisimies

Suosittelemme sinulle