Hyppää sisältöön

Itärajan palatsimainen Zsar on nyt virallisesti konkurssissa – venäläisille kohdistettu ostoskylä avattiin vain vuosi ennen koronaa

Zsar Outlet Villagella sekä sen tytäryhtiöllä on niskassaan yli 20 miljoonan euron velat, joita ne eivät pysty maksamaan. Pesänhoitajan mukaan kauppakeskuksen liikkeet ovat auki vielä parisen viikkoa.

Zsar Outlet Village -kauppakeskus Virolahdella Vaalimaalla.
Zsar Outlet Village näyttää ulkoapäin kuin palatsilta. Se sijaitsee Kymenlaaksossa, parin kilometrin päässä Vaalimaan rajatarkastusasemalta. Kuva: Antro Valo / Yle
Helena Korpela

Itärajalla Vaalimaan rajanylityspaikan läheisyydessä sijaitseva ostoskylä Zsar oy on asetettu konkurssiin.

Helsingin käräjäoikeus päätti asiasta tänään keskiviikkona.

Konkurssissa ovat sekä Zsar oy sekä sen tytäryhtiö East Gate Development oy.

Perusteluina konkursseille on, että molemmat yhtiöt ovat maksukyvyttömiä.

Molemmat yhtiöt jättivät konkurssihakemuksen Helsingin käräjäoikeuteen maanantaina. Yhtiöt ovat ennen sitä olleet yrityssaneerauksessa.

Loppuunmyynnit seuraavana kahtena viikkona

Käräjäoikeuden päätöksen mukaan asianajaja Matti Manner toimii konkurssipesän pesänhoitajana.

Keskiviikkona aamupäivällä Manner kertoo Ylelle olevansa juuri matkalla Vaalimaalle kauppakeskus Zsariin.

– Tapaan siellä työntekijät ja otan konkurssipesän haltuuni, Manner kertoo.

Hänen mukaansa Zsarin liikkeissä tullaan järjestämään loppuunmyynti seuraavien kahden viikon aikana.

– Sen jälkeen neuvotellaan kauppakeskuksessa olevien vuokralaisten kanssa heidän toimintansa jatkosta sekä selvitetään kauppakeskuksen kiinteistön mahdollista myyntiä.

Mannerin mukaan tarkkaa päivää Zsarin liikkeiden toiminnan loppumiselle on vaikea antaa. Konkurssitilanteessa työntekijöiden irtisanomisaika on kuitenkin kaksi viikkoa ja loppuunmyynnit pyritään järjestämään sinä aikana.

Velkaa yli 20 miljoonaa euroa

Ostoskyläyhtiöillä on yhteensä kymmenien miljoonien eurojen velat, joita ne eivät ole pystyneet maksamaan. Ostoskylän kiinteistöt omistavalla East Gate Development oy:llä on konkurssihakemuksen mukaan velkaa noin 20,3 miljoonaa euroa.

Zsar oy:llä itsellään on konkurssihakemuksen mukaan yhteensä noin 1,7 miljoonan euroa velkaa.

Zsar Outlet Village -kauppakeskus Virolahdella Vaalimaalla.
Zsar-ostoskylässä on useita merkkituotteiden outlet-myymälöitä. Kuva: Antro Valo / Yle

Pesänhoitaja Mannerin mukaan tavoittena on, että Zsarin kiinteistölle löytyy uusi ostaja.

– Nyt aletaan selvittää, löytyykö mahdollinen uusi taho, joka olisi valmis ostamaan kiinteistön ja jatkamaan toimintaa tai kehittämään sitä johonkin muuhun tarkoitukseen, Manner sanoo.

Hän ei halua tässä vaiheessa arvioida, kuinka realistista uuden ostajan löytyminen on.

Mannerin arvion mukaan isoimmat ja kiireisimmät pesänhoitoon liittyvät tehtävät vievät aikaa muutamasta viikosta pariin kuukauteen.

Zsar sijaitsee Kymenlaaksossa aivan Vaalimaan rajatarkastusaseman tuntumassa. Outlet-kylä avattiin vuonna 2018, ja sen pääkohderyhmänä pidettiin venäläisiä ostosmatkailijoita.

"Tää on aika autio paikka", sanoivat Zsarin asiakkaat jo viime talvena. Silloin outlet-kylään avattiin myös suomalaisten merkkien liikkeitä, vaikka asiakkaiden vähäisyys oli ollut jo pitkään ongelmana.

Päivitetty 19.10.2022 kello 11:11. Lisätty pesänhoitaja Matti Mannerin kommentit.

Lue lisää:

Suvi Koskimies ehti olla pari viikkoa töissä Zsarissa, kun ostoskylä jätti konkurssihakemuksen – jotkut kävivät ostoksilla viimeistä kertaa

Itärajalla sijaitseva Zsar on hakeutunut konkurssiin – venäläisille tarkoitetun hulppean ostoskylän velat paisuivat yli 20 miljoonaan

Itärajalla toimiva ostoskylä Zsar lakkasi odottamasta venäläisasiakkaita takaisin – siirtyi luksusbrändeistä kotimaisiin liikkeisiin, joihin toivotaan suomalaisia

Suosittelemme sinulle