Hyppää sisältöön

Kapellimestari ja säveltäjä Kari Tikka on kuollut

Tikka oli merkittävä vaikuttaja suomalaisessa musiikkielämässä. Hänestä tehty dokumenttielokuva valmistui viime keväänä.

Säveltäjä ja kapellimestari Kari Tikka.
Tikan viimeiseksi teokseksi jäi syksyllä 2020 esitetty ooppera Rakkaus on väkevä kuin kuolema. Kuva: Lehtikuva
Mattias Mattila

Säveltäjä, kapellimestari ja oboisti Kari Tikka on kuollut maanantaina 17. lokakuuta pitkäaikaiseen sairauteen. Tikka oli 76-vuotias. Asian vahvistaa Ylelle Tikan puoliso Eeva Tikka.

Tikan viimeiseksi teokseksi jäi ooppera Rakkaus on väkevä kuin kuolema. Sen esitykset olivat Aleksanterin teatterissa Helsingissä syksyllä 2020 juuri ennen kuin koronarajoitukset taas sulkivat esityspaikat.

Tikka nähdään pääosassa viime keväänä valmistuneessa Riitta Raskin ohjaamassa dokumenttielokuvassa Taivas ja Helvetti. Se on paitsi taiteilijamuotokuva Tikasta myös aikalaiskuva koronasulun aiheuttamasta tuskasta luovan työn tekijöille.

Dokumentissa Tikka kertoo hänen elämänsä mullistaneesta musiikkileiristä Yhdysvaltojen Michiganissa vuonna 1963. Kahden kuukauden mittaisella leirillä hän soitti oboeta, johti orkestereita ja sävelsi.

– Siellä mulla oikein syttyi palo yhteissoittoon. Kun sata ihmistä soittaa yhdessä samaa kappaletta, sitä on vaikea selittää, miten se vetää mukaansa, innostaa.

Tikka sävelsi yhteensä viisi oopperaa. Martti Lutherin elämästä kertovaaLutheria on esitetty Suomen lisäksi Yhdysvalloissa ja Saksassa, muun muassa Lutherin omassa kirkossa Wittenbergissä.

Armolaulu tunnetuimpia teoksia

Tikka sävelsi hengellistä musiikkia, kuoro- ja yksinlauluja sekä orkesteri- ja kamarimusiikkia. Hänen tunnetuimpia teoksiaan on Raamatun teksteihin sävelletty Armolaulu.

Oboistina Tikka työskenteli Helsingin kaupunginorkesterissa, Radion sinfoniaorkesterissa ja Suomen kansallisoopperassa. Kapellimestarina muun muassa Tampereen Teatterissa, Suomen Kansallisoopperassa, Radion sinfoniaorkesterissa ja Tukholman kuninkaallisessa oopperassa.

Tikka oli merkittävä vaikuttaja suomalaisessa musiikkielämässä. Hänet muistetaan muiden töiden lisäksi nuorille suunnatun Sinfoniaorkesteri Vivon perustajana ja kapellimestarina (1986–1996) sekä Urkuyö ja aaria -festivaalin taiteellisena johtajana (2006–2011).

Tikka opiskeli Sibelius-Akatemiassa kapellimestariksi Jorma Panulan johdolla. Sävellystä hänelle opettivat Joonas Kokkonen ja Einojuhani Rautavaara.

”Elämä jatkuu kuoleman jälkeen”

Taivas ja Helvetti -dokumentin loppupuolella Tikka avaa mietteitään elämästä ja kuolemasta.

– Mulla on luottamus ja toivo siihen, että emme ole täällä turhaan. Jokainen on tärkeä. Siinä olisikin koko ihmiskunnan tehtävä: nostaa toisia ihmisiä ihmisarvoon ja itsekunnioitukseen.

Vaatimaton taiteilija uskoi, että hyvyys voittaa.

– Tämä elämä jatkuu kuoleman jälkeen. Hyvyys jatkuu, elämä jatkuu. Siihen voidaan luottaa.

Kuuntele: Armolaulu osana Luther-oopperaa (Youtube) (siirryt toiseen palveluun)

Korjaus 18.10. klo 12.32: Tikka kuoli maanantaina 17. lokakuuta, ei elokuuta, kuten jutussa aiemmin luki.

Suosittelemme sinulle