Hyppää sisältöön

Yllätysnimi on nousemassa pikavauhtia Lohjan johtoon – kaupungille ei kelvannut entinen pääministeri ja hotellipomonkin tie tyssäsi lyhyeen

Lohjan vastavalittu kaupunginjohtaja ilmoitti irtisanoutumisestaan aiemmin tässä kuussa. Nyt kaupunki on saamassa määräaikaisen johtajan kunnan sisältä.

Lohja-kyltti kunnan rajalla.
Lohjan kaupunginjohtajaksi keväällä valittu Jarkko Härmälä irtisanoutui kesken koeajan. Nyt kaupungin johtoon on nousemassa määräajaksi kaupungin tekninen johtaja Pasi Perämäki. Kuva: Petteri Bülow / Yle
Esa Koivuranta

Lohjan kaupungin johtoon on nousemassa kaupungin nykyinen tekninen johtaja Pasi Perämäki.

Hän on nousemassa uudeksi kaupunginjohtajaksi kutsumenettelyllä. Asiasta kertoo Lohjan valtuustoryhmien puheenjohtajistoa johtava Taina Lackman (sd.).

Lohjan kaupunginjohtajan valinta sai valtakunnallista huomiota sen jälkeen kun keväällä kaupunginjohtajaksi valittu, S-ryhmän hotelliketju Sokotelia aiemmin johtanut Jarkko Härmälä ilmoitti yllättäen erostaan tämän kuun alussa.

Härmälän lisäksi Lohjan kaupunginjohtajan virkaa oli hakenut keväällä muun muassa entinen pääministeri Antti Rinne.

Taina Lackmanin mukaan kokonaan uuden haun avaaminen ei olisi ollut kaupungin kannalta paras mahdollinen ratkaisu ja siksi valtuustolle esitetään nyt, että Perämäki hoitaisi virkaa määräaikaisesti, tällä tietoa vuoden 2025 loppuun saakka. Kuntavaalit järjestetään seuraavan kerran tuona vuonna eli myös kaupunginvaltuusto vaihtuisi tuolloin.

– Pasi Perämäki on hoitanut virkaa aiemminkin. Hän tuntee kaupungin ja nauttii poliittisten ryhmien vankkaa luottamusta. Katsoimme, että haluamme rauhoittaa tilannetta. Selvitämme nyt, jatketaanko vaalikauden jälkeen määräaikaisella pestillä vai toistaiseksi voimassa olevalla, kuten tähän asti. Vai soveltuisiko Lohjalle pormestarimalli, Lackman avaa taustoja.

Hän ei usko, että parin vuoden pätkäjohtajan haku olisi tuottanut hyvää tulosta, sillä kaupunginjohtajan virkaan ei ole ollut suurta tunkua isommissakaan kaupungeissa.

Lisää: Headhuntereista huolimatta Oulun kaupunginjohtajahaku jäi vaisuksi – kaupungissa ihmetellään, miksi näin kävi

Edessä on haasteita, sanoo Perämäki

Perämäki kokousti asiasta tiistaina iltapäivällä Lohjan kaupunginhallituksen ja -valtuuston puheenjohtajiston kanssa. Hän vahvisti näille, että on käytettävissä tehtävään määräajaksi.

Perämäki on työskennellyt kaupungin palveluksessa 1990-luvun alusta asti. Esimiestehtävissä hän on ollut vuodesta 1998.

Kaupunginjohtajan tehtävää hän hoiti kahdeksan kuukauden ajan vuonna 2015 ja uudelleen kuluvan vuoden alussa, ennen kuin Härmälä aloitti virassaan.

Perämäki sanoo, että mikäli kaupunginvaltuusto valitsee hänet määräaikaisesti tehtävään, ensi alkuun työpöydällä on yhteistoiminnan stabilisointi uuden hyvinvointialueen kanssa.

– Lisäksi [edessä on] vuoden 2024 talousarvion valmistelu, mikä tulee olemaan taloudellisesti haastavaa. Jatkossa on varmasti mietittävä, miten vahvistetaan kaupungin olemassa olevia palveluja, jotka jäävät [hyvinvointialueen aloitettuakin]. Nämä ovat ehkä kolme painopistettä, Perämäki kuvaa tulevaa tehtävää.

Kuuntele, mitä taloudellisia haasteita Lohjan kaupungilla on Pasi Perämäen mukaan edessään:

Uudesta määräaikaisesta kaupunginjohtajasta päätetään lopullisesti kaupunginvaltuustossa. Taina Lackmanin mukaan tavoite on, että asia olisi käsittelyssä marraskuun aikana.

Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, Pasi Perämäki voisi aloittaa kaupunginjohtajana mahdollisesti joulukuun aikana.

Poliitikkojen tavoin hänkin kokee tärkeäksi rauhoittaa ja normalisoida tilanne.

– Keskitytään perusasioihin. Varsinkin tässä muuttuneessa kuntamaailmassa, kun sote-sektori siirtyy meiltä pois.

Tuoreimmasta käänteestä Lohjan kaupunginjohtajan valinnassa kirjoitti aiemmin Länsi-Uusimaa-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 19. lokakuuta kello 23:een asti.

Enemmän aiheesta:

Johtajavalinta Lohjalla meni alusta lähtien pieleen, sanoo valtuutettu – näin irtisanoutunut kaupunginjohtaja perustelee pikaista lähtöään

Lohjan uusi kaupunginjohtaja on irtisanoutunut kesken koeajan – lopettaa tehtävässä heti

Suosittelemme sinulle